Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Къпане на куче - колко, кога и как?

Къпане на куче - колко, кога и как?

Angel ValejoAngel Valejo
Новак
171
къпане на куче

Къпането е задължителен, неизбежен елемент от живота на едно домашно куче - дори ако то не е много съгласно! Честотата на баните зависи от фактори като начин на живот и предназначение на кучето, дали живее в двор, в клетка или в дома, тип космена покривка, възраст, здравословно състояние... Рано или късно обаче - дори и да е само два пъти годишно - всеки собственик се сблъсква с необходимостта да изкъпе кучето си. Знаем ли как да го правим правилно?

Процесът не трябва да е стресиращ!

Вероятно звучи странно - все пак става въпрос за нещо колкото рутинно, толкова и приятно. За нас, обаче! За кучето изобщо не е рутинно, а не може да се твърди и, че е приятно. Дори за влюбените във водата породи като лабрадор и нюфаундленд къпането с душ и препарати няма нищо общо с доброволното влизане в реки и водоеми!

Погрижете се водата да е с умерена температура и налягане - леденият (или врял), брулещ с пълна сила душ няма да предразположи животното да се отпусне. Кучешките играчки в банята може и да помагат понякога, но гласът и жестовете Ви са най-доброто успокоение за изнервеното куче!

Особено внимавайте с ушите!

Не насочвайте струята в лицето на животното - стресиращо е, освен това рискувате да напълните ушите с вода. Изплаквайте главата откъм тила. Ушите почистете с влажна, добре изстискана кърпа.

Ако къпете кучето във ваната, което е добър вариант за средноразмерни породи, не я пълнете много - нека животното да чувства, че е стъпило стабилно. За дребни породи и малки кученца подходящ вариант е и умивалникът - и е най-добре да държите животното в ръка, след като го насапунисате, и просто внимателно да го изплаквате с приятно топла, умерена струя. След баня задължително подсушете животното - ако се налага и със сешоар!

подсушаване на къпано куче

Ако кучето живее на двора, няма нужда да го къпете повече от два пъти годишно. Тук е моментът за едно уточнение: с изключение на случаи, в които кучето се е изцапало с нещо, застрашаващо здравето му - примерно токсичен материал - къпането е нужно на нас, не на кучето.

Кучето може да изживее пълноценен живот без нито една баня - и без това да му навреди по никакъв начин. Разбира се, ще има и съответната натурална, автентична миризма и визия - но за него това е съвсем в реда на нещата!

Независимо колко пъти ще къпете дворното си куче, добре е това да се извършва през топлия сезон. Ако е лято, кучето може да бъде изкъпано направо в клетката си или на двора. Добре е все пак да се използва съд с подгрята вода, от който да загребвате с друг съд и да обливате животното - къпането направо с маркуч от чешмата не е препоръчително, макар и определено да е забавно за някои кучета.

Независимо дали кучето ще бъде къпано на двора, в банята или в умивалника, има няколко прости неща, които ще направят процеса по-лесен и по-ефективен:

- Срешете предварително животното, за да отстраните - до колкото е възможно - мъртвите косми.

- Нанасяйте шампоана веднага след като намокрите козината на животното - така няма да губите време, ако се наложи да си поиграете на гоненица из банята; през това време препаратът си действа.

- Затваряйте помещението плътно - независимо дали е банята в жилището или клетката на кучето. Кучетата имат склонност да се спасяват от къпането с бягство - и да се отръскват, където им попадне.

кучешка баня

- Ограничете временно животното, особено ако е на открито - някои кучета много държат да се отъркалят по земята, докато са още мокри!

Не къпете кучето, ако е болно!

Горещият душ определено има благотворен ефект при някои неразположения - особено при настинка и грип - но това важи за нас. Кучетата възприемат банята по друг начин - особено банята по човешки стандарти. Ако кучето Ви не е в идеална форма, моментът не е подходящ за баня. Не го къпете и ако по някаква причина има шевове и зарастващи рани. Почистването на куче в особено състояние се извършва с кърпа, напоена в разтвор на топла вода и малко шампоан и добре изстискана.

Не правете компромиси с препаратите!

Ако няма друго, може да се използва детски шампоан или катранен сапун, но пазарът предлага достатъчен избор от специализирана козметика за кучета. Най-доброто, с което можете да се погрижите за хигиената на Вашия любимец, е именно произведеното специално за него!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest