Miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Осем вълнуващи факта за хамстерите

Осем вълнуващи факта за хамстерите

Хамстер

Хамстерите са сред най-предпочитаните домашни любимци. Гледат се лесно и не тежат толкова на бюджета на семейството. Освен това са подходящи домашни любимци за деца. Вижте осем вълнуващи факта за хамстерите!

1. Хамстерите са открити в Сирийската пустиня преди повече от 100 години.

Въпреки че хамстерите съществуват в най-различни точки от света, сирийските хамстери са най-популярните домашни любимци в семейството. Също така наричани златни хамстери или хамстери тип плюшено мече, тези приятелчета достигат размери около петнадесет сантиметра и живеят средно от две до три години.

2. Хамстерите са нощни животни.

Денят е време за безгрижна дрямка, докато нощем тези пухчовци стават активни – съответно могат да бъдат доста шумни през тази част от денонощието. Най-добре е да ги държите на място извън спалнята си, ако не искате те да нарушат вашия пълноценен сън. Хамстерите могат да въртят колелото в клетките си през цялата нощ. Стане ли светло, идеалната среда за тях е тих и мрачен район, където да бъдат необезпокоявани и да се отдадат на почивка.

3. Хамстерите обичат да складират храната си.

Хамстер

Всъщност името хамстер идва от немската дума hamstern, което означава да складирам. По време на хранене тези животни заделят част от храната в специални джобове около бузите си, където е складират за по-късен период, когато отново са гладни. Тези отделения са способни да се разширяват от челюстите до раменете на хамстера. Що се отнася до хранене на хамстер, трябва да споменем, че за предпочитане е пелетизираната такава, комбинирана с малки количества ядки и семена, както и с някои пресни продукти (спанак, ябълки, моркови).

4. Сирийските хамстери не обичат компания.

Сирийските хамстери ще се сбият, ако биват държани заедно, така че е най-добре да спазвате дистанция между тях и всеки да се радва на собствена клетка. Териториалната им природа се активира на възраст между 6 до 10 седмици, така че разделянето им бива най-оптимално на този етап.

5. Хамстерите обичат да спят в затворени пространства.

Хамстер

За тази цел в клетката могат да се поставят елементи като ролки от тоалетна хартия или малки саксии, в които животинчето да се потули. За настилка използвайте чист, абсорбиращ материал, като например настъргана хартия или сено от тимотейка. Избягвайте използването на настилка от бор или кедър - техните изпарения могат да причинят респираторни проблеми. По принцип дървения талаш, царевичните остатъци и черупките от орех не трябва да се използват като постелки, тъй като освен прашни са и несмилаеми, ако случайно биват погълнати. Хамстерите обичат да се заравят, затова осигурете изобилие от материал, който може да се използва за целта (като например настъргана хартия).

6. Зъбите на хамстерите растат непрекъснато.

Имайки предвид този факт, трябва да съобразите и да им дадете постоянен източник за пилене на зъби. Гризейки предмета, те поддържат зъбите си нормално износени и здрави. Дървените блокове и играчките, изработени от сено, са подходящи за тази цел, но внимавайте с изделията кедър, бор и мека пластмаса, тъй като крият висока токсичност при поглъщане.

7. Хамстерите изискват ветеринарна помощ.

Хамстер

Редовната ветеринарна помощ, включително изпилването на зъбите, ако е необходимо, ще помогне на вашия хамстер да се радва на пълноценен и здравословен живот. Ако забележите признаци на заболяване (например диария, хрема, треперене, кожни лезии, необичайно поведение и др.), незабавно посетете ветеринар.

8. Хамстерите са фенове на добрата тренировка.

Поради бързия си метаболизъм, хамстерите изискват много упражнения. Колело за хамстери ще ги поддържа заети, но ако клетката е близо до спалнята ви, смажете колелото с минерално масло, или ще слушате скърцането на уреда цяла нощ. Животинката вероятно ще се зарадва на пластмасовите топки за хамстери, в които да се търкаля насам-натам. Не забравяйте да наблюдавате хамстера, докато играе с въпросната топка, за да не се спусне внезапно надолу по стълбите и да се нарани.

Търсите ли си пухкав приятел? Вижте обяви и цени за хамстери!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest