Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Защо котките мъркат?

Защо котките мъркат?

Защо котките мъркат

Според чистата наука мъркането при котките идва от ларингса на животното. Според по-романтичния прочит на мъркането то изразява благодарност и задоволство. Мъркането означава още няколко неща, които ще изброим сега.

Защо котките мъркат?

1. Успокоение

Мъркащата котка се самоуспокоява. С помощта на монотонния звук тя стопира напрежението и възвръща спокойствието си.

2. При раждане

Женските котки мъркат, докато раждат малките си. Първото, което бебетата чуват, е мъркането на майка им, което им създава чувство за сигурност. Тъй като са слепи и трудно се придвижват с малките си лапички, мъркането на мама е ориентир къде е най-безопасното място.

3. При болка

Умиращите или тежко болни котки също издават този специфичен звук. Специалистите са на мнение, че този рефлекс помага на животните да се успокоят и почувстват по-добре, когато изпитват силни болки.

Мъркане на котка

4. Търсят внимание

Някои котки мъркат, за да изпросят внимание. С вещината на изкусни манипулатори те включват мъркането си, когато усетят, че губят интереса на стопанина си и веднага са готови да задействат мъркащата машина. Обикновено получават и лакомство като награда. Това мъркане е по-известно с наименованието просешко мъркане.

5. Заради стопаните

Котките лекуват стопаните си чрез мъркане. Хипертониците са категорични, че техният домашен любимец понижава кръвното налягане. Чрез мъркане и лягане в областта на сърцето котките успокояват пулса на собственика си и отнемат напрежението. Хора с ярко изразен темперамент, които лесно се палят и бързо избухват, е желателно да отглеждат в дома си точно котки. Специалистите са категорични, че общуването с четириногото би могло да внесе баланс в характера на подобни хора. Така че мъркането на котки се оказва прекрасна терапия.

Мъркане

6. Когато са гладни

Мъркането на котките е и като сигнал за глад. Ако търкането в краката, лекото захапване или изваждане на ноктите не е успяло да ви привлече вниманието, то едно мъркане от глад със сигурност ще го направи. Мъркане в комплект с отчетливо мяукане със сигурност означава: Моля те, дай ми храна!

Не изпадайте в паника, ако вашето коте не мърка. Просто го прави, но по-тихо. Оказва се, че всичко се дължи на подезичната кост, която се намира в гърлото и служи като опора на ларинкса. При мъркащите котки тази кост е твърда, докато при големите котки е по-мека и гъвкава, за да ръмжат и да надават рев.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest