Miau.bg»Статии»Котки»Размножаване на Котки»Как да разберем дали котката е разгонена?

Как да разберем дали котката е разгонена?

Разгонена котка

Разгонването е неизменна част от живота на всяка една котка. Обикновено то настъпва в някои от месеците февруари, март, април, юни или юли. Това е една доста трудна фаза както в живота на вашия домашен любимец, така и във вашето ежедневие.

Разгонването при котката е периодът, в който настъпват редица промени в настроението и държанието на животното ви. Това е и времето, когато трябва да решите дали искате след 2 месеца да се сдобиете с малки котенца или ще предприемете мерки това да не се случи.

Но, за да успеете да разберете дали котката ви е разгонена, не е достатъчно да следите кой месец от годината сме, тъй като разгонването се случва само в един или най-много два от изброените месеци. Има обаче редица признаци, които няма как да останат незабелязани и които ще ви подскажат, че е дошло време да вземете съдбоносното решение.

Признаци, че котката е разгонена

Разгонена котка

Основните признаци, за които трябва да следите, ако котката ви е женска са: мяукане, мъркане, силно безпокойство, търкаляне по гръб, търкане в краката ви или в мебелите, повдигане на задницата и снишаване на предницата, непрекъснато обикаляне.

Ако си имате работа с разгонена котка, тя ще започне да уринира все по-често и не винаги на определените за това места. Причината е, че използва миризмата от урината като маркер за привличане на мъжкия. Ако е затворена в дома ви, тя ще иска да излезе навън, за да осъществи контакт.

Така че не се учудвайте, ако седи на прозореца или на вратата, дере с лапичките и мяука. Ако имате стенен часовник, не се учудвайте, че котката ви седи срещу него и мяука. Това е напълно нормално за разгонена котка. Периодът на разгонване при женските котки трае около 10 дни. Като през цялото време се наблюдава голяма нервност.

За разлика от женските котки, котараците не се разгонват в определени периоди. Веднъж щом достигнат полова зрялост, те са готови за чифтосване във всеки един момент.

При тях не можем да говорим за реално разгонване, макар че, когато надушат, че покрай тях има разгонена женска котка, също проявяват определени признаци, които ще ви помогнат да разгадаете желанието им.

Сред признаците са силно безпокойство, мяукане, маркиране на територията чрез уриниране, търкане в предмети, отказване да се хранят. А ако са затворени, се наблюдават и опити да излязат навън.

Виж също: Колко време е разгонена котката

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest