miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Какво трябва да знаем за размножаването при морските свинчета

Какво трябва да знаем за размножаването при морските свинчета

ХрисиХриси
Новак
5623
Морски свинчета
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Морските свинчета са едни от най-сладките домашни любимци, които можем да отглеждаме вкъщи. Те са забавни, мили и дружелюбни. Има хора, които отглеждат по едно, докато през ръцете на други минават цели поколения. Ако сте от онези, които искат да си имат семейство морски свинчета и се интересуват от развъждането им, сме подготвили няколко съвета относно размножаването на тези сладури.

Ако си имате женско морско свинче, трябва да знаете, че най-добрият период за зачеване е около 5-6тия месец, като то може да ражда до 3-та си година. Задължителният период между раждането и новата бременност е минимум 6 месеца. Разбира се, преди да се стигне до забременяване, трябва да се консултирате с ветеринар и да установите здравословното състояние на вашето морско свинче.

Що се отнася до мъжете при морски свинчета, при тях половото съзрявате настъпва много рано, когато са едва на няколко седмици, заради което е важно да се отделят от майките си. Счита се, че тези морски свинчета са готови за чифтосване, когато станат на 4 месеца. Дори и да не създаде потомство тогава, не чакайте по-дълго от 2-та му година, тъй като процесът след това е по-труден.

И така, когато мъжкият си хареса женска, той започва да я ухажва, като сладко потраква и обикаля гордо около нея. Ако, обаче, стане по-настоятелен и опита да се настани върху нея, дамата го отблъсква. Тя помага, че е готова, щом застане на задните си крака с опънати напред предни лапи и с отворена уста, от която се показват острите ѝ зъби.

Актът започва тогава, а целият процес е с продължителност от 14-16 дни.

Бременността при морските свинчета продължава около 68 дни. Когато новото бебе-свинче е на път, женската не се издава, а мъжкият става особено любвеобилен към нея. Може да разберете, че женската е бременна чак около 4-та седмица, когато започва да ѝ личи.

Като за всяка майка и за нея са необходими специални грижи – давайте ѝ качествена храна за морски свинчета, хубави гранули, сено или други свежи продукти. Не я притеснявайте, стряскайте, не я вадете от клетката, ако тя не иска да излезе, не пипайте коремчето ѝ! Важно за нея е да разполага с достатъчно пространство, тоест с просторна клетка за свинчето.

Морски свинчета

Обикновено процесът на раждане при морските свинчета се случва през нощта. Майката оформя постелята си и когато разкритието е достатъчно голямо, тя застава в седнало положение и ражда малкото си. Разкъсва и изяжда плацентата, а после изкъпва и почиства детето си. Едно женско морско свинче може да има до 3-4 бебенца морски свинчета.

Когато се родят, малките морски свинчета са подвижни и обикновено търсят място, на което да се скрият. Те приличат досущ на родителите си. Осигурете им прикритие с кърпа, картонена кутийка или нещо друго. Майката е готова да се грижи за тях. Подсигурете достатъчно вода и храна в клетката. Кърменето я изморява, но тя ги отбива чак около 20-тия ден.

Важно както по време на бременността, така и след нея е да обръщате внимание на майката. Дали има някакъв проблем, дали е нервна, прекалено изтощена или има друг проблем. Ако забележите нещо, веднага я заведете при ветеринар.

Ако търсите си гризач, вижте тези обяви и цени за морски свинчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest