Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Защо котките повръщат?

Защо котките повръщат?

Котки

Повръщането е често срещано явление при котките. Обикновено в този момент домашният любимец не е приятна гледка и сериозно притеснява своя стопанин. Вижте обаче защо котките повръщат?

Погълнати косми

Котки

Това е напълно нормално и не бива да се притеснявате, дори ако котката е доста шумна и се дави. Дългокосместите породи котки най-често страдат от този проблем, тъй като техните косми са по-дълги и стават на топка в коремчетата им.

Ако обаче това се случва доста често, е добре да се сдобиете със специални гранули, които подпомагат разграждането на космите в стомаха. Добре е и редовно да вчесвате домашния си любимец, за да отстранявате излишното окосмяване.

Несмляна храна

Котки

По принцип не е опасно и се случва само веднъж. Най-вече възрастните котки имат този проблем. В този случай избягвайте гранулите, когато избирате храна за котки. Давайте на домашния си любимец храна, която лесно се смила в стомаха.

Преяждане

Котки

Тук най-често попадат малките котенца. Състезавайки се постоянно с въображаем опонент, те излапват моментално порцията си и по този начин натоварват храносмилателната система. За да избегнете последствията, давайте малки количества храна, но по често. Тук гранулата отново не е препоръчителна, защото тя набъбва в стомаха вследствие на овлажняването.

Неподходяща храна

Котки

Пикантните и солените ястия са абсолютно забранени, защото също могат да доведат до повръщане при котките. Те дразнят стомаха на малките животинки. Суровите изрезки от месо, с преобладаващи масни тъкани, почти винаги предизвикват повръщане. Ако им давате подобна храна, не се чудете защо котките повръщат! Внимавайте с какво храните котето си, защото ако му давате развалена храна, която самите вие не можете да ядете, няма да му помогнете.

Случайно поглъщане на някакъв предмет

Котки

Често писанките поглъщат нещо, което може да предизвика повръщане. Ако наоколо има саксии с растения е вероятно животинчето да си похапва от тях. Затова внимавайте какви цветя сте посадили, защото ако са отровни, могат да навредят на домашния любимец.

Смяна на диетата

Котки

Има котки с чувствителен стомах, които трудно приемат промени в менюто си. Например, ако досега сте ги хранили със специална животинска храна и изведнъж я замените с човешки ястия това може да доведе до повръщане. И все пак, ако смятате, че трябва да промените режима на вашата котка, препоръката е да го направите постепенно, а не изведнъж.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest