Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»6 вида рибки, които не искате в аквариума си

6 вида рибки, които не искате в аквариума си

Хипостомус
Снимка: Българска Аквариумна Енциклопедия

Красотата на дадена рибка не е достатъчно добра причина да я сложите в аквариума си. Всеки новопровъзгласил се акварист може да направи грешката да бъде омаян от малките цветни рибки в зоомагазина, непознавайки ни най-малко характеристиките им.

Някои например растат толкова бързо, че много скоро новоприготвеният аквариум им отеснява, други умират, преди да са достигнали крайното си развитие.

Тук ще споменем видовете рибки, които бихте искали да избягвате.

1. Хипостомус

Макар и често срещани, тези рибки нямат място в домашния аквариум. Нищо неподозиращият неопитен акварист ще закупи мъничката рибка само за да разбере, че след време тя достига над 45 сантиметра дължина. Освен това при добра грижа продължителността на живота им е 30 години. Оказва се по-лесно да се грижите за водораслите, отколкото за рибката, която се храни с тях. Ако нямате аквариум със солиден размер, насочете се към обикновения анциструс, който е сходен вид с по-малки размери.

2. Арована

Арована
Снимка: givotniymir.ru

Тези изумителни същества успяват да ни вдъхнат усещане за праисторическите времена. Те растат бързо, агресивни са и обичат самотата. Макар да има няколко вида Арована, нито един от тях не е подходящ за обикновения акварист – изисква се огромен аквариум и богата храна. Сребристата Арована, отглеждана от специализирани акваристи, достига размери от 89 сантиметра. Подобна риба би причинила катастрофа в обикновения аквариум.

3. Паку

Паку
Снимка: ruarrijoseph.com

С мъжествения си вид тази рибка хваща окото. Тя има сходство с пираните, но вместо остри зъби притежава подобни на човешките. Не се заблуждавайте от нежната конституция на животното в зоомагазина – в природата те достигат близо метър дължина и да тежат около 25 килограма. Между мощните челюсти на тези всеядни ще попадне всяка по-малка риба, а с размерите си те са напълно способни да счупят стените на аквариума. Ако все пак не можете да се откажете от идеята за мощно изглеждащ воден обитател, обмислете опцията да закупите Цихлида.

4. Червеноопашат сом

Червеноопашат сом
Снимка: aquaportal.bg

Нека си признаем – сомовете са изключително сладки и са любимец на публиката. Те успяват да съчетаят грациозност, сила и пъргавост в идеални пропорции. Уви, червеноопашатият сом има склонността да достига завидни размери бързо и да се храни със съквартирантите си.

5. Сребърна акула

6 вида рибки, които не искате в аквариума си
Снимка: Fishing Mania Форум

Званието „акула“ звучи привлекателно за всеки нов акварист, но всъщност сребърната акула спада към рода на лещанките. Освен че възрастните са с големи размери (около 40 сантиметра), те изискват съжителство с поне два броя себеподобни – което включва в сметката един огромен аквариум, способен да помести три 40-сантиметрови животни.

6. Пангасиус

6 вида рибки, които не искате в аквариума си
Снимка: TripAdvisor

Още един вид риба, която се асоциира с акулите, но няма нищо общо с тях. Рибата достига над 1 метър и тегло от 45 килограма при оптимални условия. Често е обект на риболов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest