miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Каква е причината животното ви да киха и сумти?

Каква е причината животното ви да киха и сумти?

Куче и котка
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Кихането и сумтенето са очевидни сами по себе си признаци, въпреки това при домашните любимци трудно се различават, като границата между двете е силно размита. Кихането е внезапно, неволево освобождаване на въздух от дробовете през носа и устата в отговор на дразнение в горните дихателни пътища. Най-често самото дразнене е върху лигавицата в носната кухина. В контраст на кихането, сумтенето е волева реакция.

Сумтенето и кихането при кучетата и котките се предизвиква от най-разнообразни фактори. Докато голяма част са напълно случайни и нормални дразнения, други трябва да се третират с повишено внимание – алергии, инфекции, запушвания.

Причинителите за кихане и сумтене могат да се отдиференцират.

Кихане:

Болно куче

1. Инфекциозни заболявания

Почти всяко инфекциозно заболяване, засягащо горните дихателни пътища, предизвиква кихане. Тук спадат всички заболявания от инфекциозния трахеобронхит до ганата по кучетата и херпесвирусната инфекция при котките.

2. Запушвания (обструкции) на горните дихателни пътища

Ракови образувания, полипи, чужди тела и свръхразрастване на тъкан затрудняват въздушния поток. В следствие на това е налично дразнение и кихане. Често срещан е този проблем при брахиоцефалните породи и оттам названието брахиоцефален синдром.

3. Алергии

Макар алергичния ринит (хрема) да не е тъй срещан както при хората, той все пак се среща и при домашните любимци.

4. Вдишани дразнещи агенти

В тази група влизат прах, парфюми, полен, килимен прах и други подобни, предизвикващи дразнене и кихане.

Сумтене:

Домашни любимци

1. Обструкция на горните дихателни пътища

Подобно на страдащите от усилено хъркане и сънна апнея хора, кучетата и котките с механични запушвания на дихателните си пътища сумтят. Особено изразено е сумтенето при животни от брахиоцефалните породи, в опит да се освободят от натрупаните в респираторния тракт течности.

2. Затлъстяване и наднормено тегло

Килограмите определено си казват думата – под формата на усилено сумтене.

Докато кихането и сумтенето споделят обща черта – изтласкване на въздух извън дихателните пътища, при явлението обратно кихане животните неволево, спастично инхалират въздух. Характерно е за кучетата, особено след разходка навън и продължително инхалиране на дразнещи агенти (прах, полен, пръст) и епизодите могат да продължат няколко минути. За собствениците отстрани изглежда като задушаване, но зад него не се крие нищо притеснително, освен раздразнени гърло и меко небце.

Ако наблюдавате учестяване на кихането и сумтенето, предприемете мерки за отдиференциране на заболяване – за начало поставете животното в клетка, за да го наблюдавате добре. Не го натоварвайте с изтощителни разходки и игри. За предпочитане е да измерите ректалната температура на животните и да отчетете дали има наличие на треска. Не чакайте последния момент, за да отидете на ветеринар. Ясни причини за посещение на ветеринарната клиника включват освен затрудненията в дишането, промени в поведението, липса на апетит, болка, изтечения от носа (слузести, кървави и др.).

Във ветеринарния кабинет ще ви бъдат зададени въпроси относно състоянието на животното преди и след появата на симптомите. След това животното ще е подложено на контролен преглед, включващ и лабораторни тестове (кръвна картина). При брахиоцефалните породи се а рентген се прави проверка за тумори, обструкции и чужди тела. За рентгеновата снимка някои животни се упояват, други не. В крайна сметка ветеринарният лекар ще прецени дали състоянието на пухчето ви е нормално или се налага лечение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest