Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Екзотичните животни и ниските температури

Екзотичните животни и ниските температури

Студеното време е предизвикателство за всяко екзотично животинче, чието естествено местообитание са недокоснатите от мраз тропици. В категорията на уязвимите към студа животни спадат птиците за компания и малките бозайници – морски свинчета и декоративни зайчета.

Грижа за птиците

Отоплителните печки осигуряват допълнителна топлина в дома, но трябва да сте сигурни, че нямат незалепващи материи, подобни на Тефлон, по себе си, тъй като в следствие от нагряването те освобождават безмирисни газове, смъртоносни за птичетата. Оглеждайте се за продукти, свободни от Тефлон (това включва и кухненските печки и готварските пособия – тигани и др.). Затоплящите се кацалки също не са за предпочитане, защото някои пернати ги изгризват, докато не стигнат до електрическия елемент, който да им причини електрически удар.

Не поставяйте кафеза на птичето около отдушници и климатици – често срещано е заразяването със засягащи дихателните пътища гъбички от род Aspergillus, които обикновено се намират в домашния прах и могат да се съберат в големи количества, ако отоплителният уред не е пускан дълго време.

Здравословна влажност

Птиците имат нужда от определени нива на влажност за оптимална поддръжка на кожата и крилата си. Папагалчетата, идващи от тропиците, обикновено се чувстват комфортно в летните месеци, които са съпроводени с адекватна влага. Зимният сух въздух обаче раздразва кожата им и тя започва да се люпи, а крилата губят блясъка си, наблюдават се сухота и сърбеж.

Освен купичката с вода за къпане влажността на въздуха е от особено значение за папагалчетата. Пулверизаторите за растения вършат чудесна работа, ако не притежавате уреди, осигуряващи влагата на въздуха. Не забравяйте, че овлажнителите за въздух трябва да се почистват често, тъй като задържат патогенни организми. Арата и малкият дългоопашат папагал дори обичат да се къпят със своя човешки приятел. Някои собственици поставят залепящи се с вакуум кацалки около душа. Цялостната идея е птичето да е обгърнато от влагата в банята, но водата да не капе директно върху него. Не забравяйте, че перата са водонепромокаеми и влагата в банята няма да им повлияе простудно през зимата, ако веднага след своеобразния душ животинчето е пренесено в топла стая.

Дребни бозайници

Декоративните зайчета, морските свинчета, чинчилите и декоративните порове обикновено се адаптират добре към ниските температури. Някои дори успяват да живеят в затворени клетки, поставени навън. Ако идеята животните да са във външно помещение ви се харесва, осигурете отоплението, защитата от вятър, дъжд и сняг и допълнителен слой постеля, в която те да могат да се заровят.

Отоплителните печки често са инициатор на пожари в такива помещения и трябва да се избягват. Проверявайте редовно дали храната и водата са свежи и незамръзнали. Съветваме да приберете екзотичните животните в студените дни, когато температурите паднат под точката на замразяване на водата за повече от няколко часа.

Вътрешно живеещите любимци – гризачи, захарна катерица и др. имат нужда от допълнителна постеля (големи купчини от накъсана хартия или текстилни нишки) в студените месеци. Отопляващите се отдеяло и горещите камъни се харесват особено на тези животинки, но не ги слагайте в клетките им, тъй като имат тенденция да престояват дълго върху тях и да се изгорят. Добра идея за екзотичните животни през зимата са отоплителните лампи, стига да са далеч от достъпа на бозайниците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати