Miau.bg»Статии»Котки»Размножаване на Котки»Как да се справим с разгонена котка

Как да се справим с разгонена котка

Разгонена котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета-16%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
19.32 лв.
Виж ››

Поне два пъти в годината, обикновено през ранна пролет или късна есен, настъпва моментът, в който вашата любима котка се превръща в дразнещо, издаващи гръмки звуци същество.

Да, пухкавият ви любимец е разгонен. Можете да се убедите в това по няколко признака. Както вече споменахме, котката ще мяука пронизително, което се явява любовен призив и ясен сигнал, че животинката е готова да има поколение. Също така питомецът ще се търка в най-различни повърхности като мебели, столове, пантофи.

Може сами да се убедите в това, като просто я хванете с палец и показалец за врата, като по този начин имитирате ухапването на котарака по време на любовната игра. Повдигането на задницата на котката е сигурен знак, че вече си имате разгонен домашен любимец у дома.

Първото, което трябва да направите, е да затворите вратите и прозорците, защото инстинктът надделява над възпитанието на котката и тя ще се опита всячески да избяга, за да намери мъжки.

Разгонване при котки

Съществуват редица начини да се потисне разгонването при женските котки и така да се предотврати забременяването им. Повечето методи включват манипулиране на репродуктивния цикъл на женското животно чрез използването на хормони на репродуктивната система и синтетични техни аналози. Някои от тях са прогестерони (прогестагени) и прогестероноподобни химични съединения и тестостерони и тестостероноподобни анаболни медикаменти.

Всичките тези медикаменти са с доказано действие. За повечето се препоръчва да се дадат, преди да започне разгонването, докато други могат да го спрат дори и след като е започнало.

Има обаче един основен проблем, който понякога в аптеките пропускат да кажат на собствениците. Всичките тези медикаменти са изключително вредни за вашия любимец. Те имат опустошителни и животозастрашаващи странични ефекти, като някои от тях могат буквално да разрушат хормоналния баланс на животното.

Котки

Точно и затова повечето съвестни ветеринарни доктори твърдо забраняват употребата на тези препарати. Най-сигурният метод да се спре разгонването на котката е кастрацията. При женските котки тя може да се направи след третия месец, а при мъжките котки след осмия месец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest