Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»За децата и зайчетата

За децата и зайчетата

Декоративно зайче

Имате намерение да зарадвате детето вкъщи със зайче? Заекът може да изглежда като идеалният домашен любимец на пръв поглед, но невинаги е това, което търсите. Подходящи ли са зайчетата за децата?

Малките деца не са на адекватна възраст, в която да могат да държат животното правилно, нито са подготвени за специфично поведение от страна на пухчето – все пак то никак не наподобява животните в анимационните филми.

Повечето мини зайчета поизначално не обичат да бъдат гушкани или вдигани по какъвто и да било начин – често отговарят на опитите с усилено ритане и дране с нокти. Ноктите на зайците определено не са за подценяване! Могат да причинят сериозни драскотини. Освен това тези животни са изключително деликатни същества и лесно получават наранявания – дори от най-простичко стискане или изпускане от ръцете на дете.

Тихата природа на зайците ги прави неподходящи за домакинство, огласено от детска глъчка. Тези условия ще ги поставят под стрес и няма да искат да излязат от скривалището си и да поиграят – а оттам ще дойде и разочарованието на дребосъците. Често на животното ще трябва да му бъде давано лично пространство и тишина, за да почива и е добре всеки родител да обясни това преди да вземе зайче на детето. Трябва да се имат предвид и много други неща.

Средната продължителност на едно декоративно зайче е около 10 години и, разбира се, това време е обвързано с отговорност спрямо живото същество – ако тази година то е най-прекрасния подарък, след няколко месеца детето може да го сметне за ненужно и скучно занимание и цялата грижа за заека ще се пренесе във вашите ръце.

За щастие, зайчетата лесно свикват да се изхождат в заешката тоалетна – на пазара се предлагат различни видове гранули, талаш и др., които се посипват по дъното на клетката. Освен това, изискват свежи вода и храна ежедневно, изрязване на ноктите и грижа за заешката козина.

Добре е да им бъде осигурено време за движение и игра из дома всекидневно, като в рамките на достъпната територия не бива да присъстват опасни за животното предмети. В цялостен план препоръчително е възрастен човек да се грижи за зайчета, а не деца.

Ако все пак решите, че малчуганът ви е достатъчно голям и отговорен, за да се погрижи за пухкав любимец, вижте тези обяви и цени за зайчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати