Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Начални стъпки за бъдещите притежатели на рибки

Начални стъпки за бъдещите притежатели на рибки

Аквариуми

Аквариумите са портал към друг екзотичен и ефирен свят, непознат за човека. Чрез гледането на рибки не само научаваме повече за живота на красивите водни обитатели, но и украсяваме по уникален начин дома или офиса си.

Когато за първи път вземете рибки, трябва да сте наясно с важната им особеност - за разлика от кучетата и котките, те разчитат изцяло на вас. Аквариумите не са никак трудни за поддръжка.

В реките, езерата и океаните водата успява да се пречисти самостоятелно, докато в аквариума тя застоява, особено ако го препълвате с рибки или прекалявате с храната. Почистването на аквариума се отнася не само за водата, но и за подлежащия пясък, едновременно с оптимална филтрация. Може да ви се струва затормозяващо, но всъщност отнема около 30 минути седмично.

В списъка с нужните принадлежности за гледане на рибки освен аквариум филтър и източник на светлина е необходимо да закупите дънна настилка (известна още като грунд), декорации (живи или изкуствени растения и други орнаменти), дезинфекционни средства за водата, мрежички за пренасяне на рибките при почистване на съда, подходяща храна за рибки.

Бъдете внимателни, когато приготвяте аквариума за новите си рибки. Не се опитвайте да премествате пълен или полупълен аквариум. Избягвайте да вдигате съда, докато сте с мокри ръце, или да го хващате само горните му ръбове. Правилният начин за повдигане на съда е отдолу, с две ръце и евентуално придържане на дъното.

Рибки

Когато почиствате аквариума преди изсипването на грунда, избършете го с влажна кърпа отвътре. Не са препоръчителни сапуните и другите детергенти.

Избирането на местоположението на аквариума зависи от степента на издръжливост на повърхността – убедете се, че въпросната маса/шкаф търпи голям товар. Средностатистически изцяло напълненият аквариум тежи от 4 до 6 килограма за всеки 3-4 литра вода. Поставете аквариума на равна повърхност близо до електрически контакт, но далеч от климатик или друго отоплително средство. Не е оптимално да слагате аквариума на директна слънчева светлина или разсеяна такава, тъй като растежът на водораслите скача неимоверно.

Нужният грунд за постилане на дъното се изчислява спрямо количеството вода – горе-долу по 1 килограм грунд за всеки 3-4 литра аквариумна вода. Изплакнете грунда добре преди слагането му в съда. Следва добавянето на водата в аквариума – за да избегнете разстройването на слоя грунд, затиснете го с някакъв съд и наливайте водата в съда. Водата трябва да е със стайна температура, тъй като по-хладната причинява кондензация. Прибавяйте дехлориращи дезинфекциращи средства към водата преди поставянето ѝ в аквариума, тъй като обикновената чешмяна вода може да убие рибките ви.

Отглеждане на рибки

Веднъж напълнен, аквариумът може да бъде декориран по ваш вкус чрез поставянето на живи или изкуствени растения, камъчета и орнаменти. Те задължително трябва да са добре измити преди слагането им в аквариума. Препоръчително е по-големите растения да се намират в ъглите и задната част на съда, докато мъничките да преобладават в средата и предния регион. След като последните орнаменти са сложени, допълнете вода, докато достигне 2 сантиметра преди горния ъгъл на съда.

Качествената филтрация на аквариума е ключова за запазване здравето на вашите рибки. Филтрацията е тристепенна – механична, химична и биологична. Механичните филтри притежават пори и се грижат за захващането на мътещите водата частички – неизядена храна, фекалии. Химическата използва активен въглен с цел абсорбиране на замърсителите, причиняващи влошаването на цвета и мириса на водата. Биологичните предоставят среда за размножаване на полезните бактерии, които са биологичното оръжие срещу токсични агенти (амоняк, нитрити).

Аквариумни Рибки

Осветяването и отоплението на аквариума е от изключително значение. Светлината позволява открояването на красивите окраски на водните обитатели и развитието на аквариумната флора, а топлината осигурява тяхното оцеляване. Препоръчва се осветлението на аквариума да не е за повече от 10 часа дневно, тъй като удълженото осветяване причинява свръхразвитие на водораслите. Повечето рибки имат температурен оптимум между 23 и 26 градуса. Съществуват, разбира се, и някои изключения, например златните рибки, които спокойно могат да живеят без прибавен към аквариума нагревател. При поставянето на нагревател задължително прочетете инструкциите за безопасното му инсталиране.

Оставете готовия за употреба аквариум празен и работещ за 24 часа, преди да сложите рибките. Консултирайте се със специалист за видовете, които са съвместими помежду си. В началото започнете с малък брой рибки и постепенно добавяйте новите членове. Когато закупувате рибка, наблюдавайте дали тя плува активно и изглежда цялостно здрава. Не прекалявайте с броя рибки.

Що се отнася до храненето – редуцирайте го до два пъти на ден и не повече. Един от знаците за прехранване на рибките е вечно застояла вода с променен цвят и миризма, въпреки честото ѝ почистване. Това, разбира се, може и да е сигнал за претъпкване на аквариума с твърде много рибки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest