Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Предотвратете пролетните алергии на вашата котка

Предотвратете пролетните алергии на вашата котка

Котенце

Освен топлина, радост и цвят крилете на пролетта носят множество от забравените през студените месеци алергени. Те могат да представляват проблем не само за хората, а и за котките – особено поленовите. Ето какво съветват експертите, когато целим редуциране на срещите между алергичната ни котка и потенциалния алерген:

1. Посетете ветеринаря си

Множество симптоми могат да объркат диагнозата и да ни залъжат, че става въпрос за алергия при котката. Подобаващо е да доверим последната дума на ветеринарния лекар, който ще диагностицира заболяването спрямо клиничните прояви, кожни проби и кръвни тестове и ще ви насочи към подходящо лечение.

2. Къпане и локално почистване

Почистването на кожната повърхност и козинката със специализиран за котки шампоан помага в премахването на натрупани от околната среда алергени, бактерии, масла и други дразнещи субстанции. Цялостното къпане на котката или локалното почистване се извършват максимум два пъти дневно. Освен измиване с шампоан, на пазара се предлагат защитни балсами или препарати за локално третиране на кожните раздразнения.

3. Измиване на очите

Апликацията на няколко капки от разтвор за очи (който може да се намери и в човешките аптеки) е лесен начин за отмиване на алергените от окото. Правейки го три пъти на ден, подсигурявате намаляване на тежките симптоми. Закупувайте само прости разтвори за очи и не използвайте капки за очи, съдържащи вазоконстриктори (обикновено това са капки срещу зачервяване). Ако в капките има антибиотик, стероид или друга субстанция, употребата им е ненужна, освен ако не е препоръчана от ветеринар.

4. Почистване на ушите

Алергени, опадала козина и микроорганизми (бактерии, гъбички, ушни акари и др.) са най-често срещаните обитатели на ушния канал на котето. Нежното почистване на каналите с подходящ за животни разтвор изгонва нежеланите вредители и връща нормалните стойности на pH, които възпрепятстват развитието на микроорганизми. Освен това когато премахвате козината около ушите, вие редуцирате шанса от попадането на косъмчета, полепнали с алергени, вътре в ушния канал. Ако котето ви е плувец, гмурец или просто се къпе често, постарайте се да измъкнете насъбралата се в ушичките вода, за да не се застоява. Подсушавайте ушите с памучни топчета – не ползвайте клечки за уши, тъй като може да нараните тъпанчетата. Поискайте от ветеринаря си да ви обясни как да почиствате ушите на котката правилно.

5. Промяна в диетата

Хранителните алергии са често срещани при котките. След като ветеринарят ви потвърди наличието на такава у вашето пухче, започнете експеримент с премахване на определени храни от менюто. Добавете невкусвани преди това храни и спазвайте диетата стриктно, без да давате от своята храна или да изкушавате животното с лакомства. Закупете терапевтична храна за котки за най-добро определяне на източника на алергия и намаляване на симптомите на пролетна алергия при котките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати