Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Социализиране на малкото куче

Социализиране на малкото куче

Малко куче
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Вече е факт – осиновили сте първото си кученце и нямате търпение да го представите на семейство и приятели. Не пришпорвайте нещата – убедете се, че кученцето е социализирано предварително, за да направите срещите лесни и приятни. По-долу ще ви дадем насоки за социализацията на малките кучета.

Коя е най-добрата възраст за социализиране?

С напредването на възрастта се затруднява социализацията, тъй като животните започват да се отнасят предпазливо към всяка нова промяна в живота си. Специалистите твърдят, че оптималната възраст за социализация е между 3 и 12 седмици, тъй като четириногите са най-възприемчиви. След 12-та седмица започват усложненията.

Защо е важно да социализирам кученцето си?

Срещали ли сте някога куче, което изглежда несигурно и колебливо в среда с много хора или животни? Или пък е реагирало агресивно или хиперактивно при среща с нова среда? Шансовете за такова нежелано поведение са големи, ако в млада възраст животното не е било социализирано. Плюсовете са безброй много – кучето е спокойно и може да му се насладите, без да се притеснявате, че ще изникне проблем. За степента на социализация крайното мнение дават собствениците, но запомнете – в колкото повече дейности ангажирате кученцето си, толкова по-подготвено ще е то за всяка ситуация.

Социализацията

Захванали сте се с тежката задача. За начало, вземете предвид всички фактори на средата, в която живеете с кучето си – ако например живеете в голям град, кученцето ще трябва да свикне да бъде в динамична среда, изпълнена с хора, миризми, шум, превозни средства – общо взето целият градски пакет. Представяйки животинчето към евентуалните условия, в които ще се намира, изгражда в него толеранс към тях.

Какво да правите

Убедете се, че във всяка среда кученцето се чувства комфортно и не e обсипано с твърде много информация. Следете реакциите му. Няма нищо по-неприятно от срещата с други кучета, при която вашето животинче бяга да се скрие някъде или реагира агресивно. Не спирайте да опитвате, докато не забележите желаното поведение.

Ако кученцето изглежда уплашено или ужасено в процеса на социализация, включете щипка успокояващ говор, ласки и лакмоства, за да повишите добронамереността на ситуацията. Започнете от кратки и далечни срещи с други кучета, например, и с времето приближавайте животните.

Ако не можете да се справите сами, множество специалисти ще се погрижат за социализацията на животинчето ви вместо вас – срещу точно определена сума, разбира се. Така наречените „детски градини“ за кучета предлагат обучения от всякакъв род – от контролирани игри с кучета до редуциране на агресията или безпокойството към даден фактор – шум, човек, животно и др. Освен това специалистите се занимават с трениране на основните команди и уроци по послушание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати