Miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Избор на клетка за таралеж

Избор на клетка за таралеж

Отглеждане на таралеж

Избирането на клетка за вашия таралеж е отговорна дейност, защото, както знаем, най-вероятно в това пространство животинчето ще прекара голяма част от живота си. А ние искаме то да се чувства комфортно, нали така?

Клетката за пор може да върши чудесна работа и за таралеж. В нея животинчето ще има достатъчно пространство, освен това тя се почиства лесно, няма проблеми с вентилацията и има пластмасов под, безопасен за бодливия ви домашен любимец.

Много хора разчитат на дълбоки, големи пластмасови легени, подходящи за отглеждане таралежи - един или повече. Те не натоварват джоба ви, пренасят се и се почистват лесно. Добре е легенът да е прозрачен, за да пропуска естествената светлина и да е достатъчно дълъг, за да има място животното да се разхожда.

Аквариумите за рибки също са опция вместо клетка за таралеж, която да обмислите. Те са тежки и трудни за пренасяне, но се почистват лесно. Таралежчето ви най-вероятно ще оцени и прозрачните стени, през които преминават слънчевите лъчи. От друга страна, вентилацията в този тип клетки е затруднена.

Клетките за зайци са изключително разпространени на пазара и са потенциален избор и за животинче като таралежа. Изберете клетка за домашен таралеж със солиден под. Тъй като са много добри катерачи, наблюдавайте домашния си любимец, тъй като може да падне от високо по време на катераческите си подвизи.

Що се отнася до мястото, където да сложите вече закупената клетка, имайте предвид три фактора – температура, шум и светлина. Не бива температурата да е извън рамката 22-29 градуса Целзий. Спрямо характера на животното преценете доколко ще е фен на оживено помещение, изпълнено със силни звуци.

Отглеждане на таралеж

По-срамежливите индивиди ще изискват по-тихо местенце. Поставете клетката в стая с добра осветеност, и използвайте лампа в дните, когато навън е мрачно. Избягвайте места с течение, тъй като животинката лесно настива и нещата може да тръгнат на зле.

Настилката на клетката за животното е от особено значение. Ако закупувате дървени стърготини, избягвайте кедровите, тъй като силната миризма може да е отблъскваща за таралежа, а освен това много хора са алергични към кедъра.

Подходяща опция са боровите стърготини. Най-добрата форма на настилка са стърготините от трепетлика, но могат да затрудняват бюджета ви. Царевичната настилка не е предпочитан вариант – макар и лесна за почистване, след намокряне загнива и мирише неприятно.

Можете да използвате сгъната на няколко пъти кърпа, тъй като абсорбира добре и със сигурност е най-екологичният избор. Забравете за покритието от вестници – поглъщането на мастилото предизвиква редица проблеми. Нарязването на хартия на парчета също не е подходящо – животното може да се задави.

На последно място, почистването на клетката на таралежа се осъществява чрез отстраняване на ексрементите всеки ден, а веднъж седмично правете цялостна хигиенизация със сапун и изплакнете добре. Ако в купичката на таралежчето има остатъци от свежа храна, отстранете ги, ако са минали повече от 3 часа за превенция от бактерии. Почиствайте редовно играчките, купичката и поилката на животното.

Виж още: Как да храним таралеж

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest