Miau.bg»Статии»Живини»Статии за котки»Обезопасяване на дома за котката

Обезопасяване на дома за котката

Обезопасяване на дома

Подобно на децата, и котките си хапват случайни неща. Всеки движещ се обект е играчка за тях. Независимо дали вече имате котка, или планирате да си осиновите такава, важно е да обезопасите къщата си, за да предотвратите нежелани случки, свързани с любопитното ви космато приятелче.

Как да обезопасим дома за котката?

Затворете тоалетната чиния

Предупредете всички членове на семейството да свалят капака на тоалетната чиния, тъй като малките котенца могат да паднат и да се удавят.

Приберете козметиката

Съдържанието на много от тоалетната ви козметика е токсично за котките – бъдете сигурни, че сте прибрали всичко потенциално опасно по шкафовете.

Приберете чупливите предмети

Съхранете на безопасно място по чекмеждетата чупливите предмети. Тъй като някои котки бързо се научават да отварят вратичките на шкафчетата, добавете ключалки и резета.

Проверявайте пералнята

Обезопасяване на дома

В пералното помещение проверявайте пералнята/сушилнята обстойно преди всяка употреба, тъй като животинчетата обичат да се крият вътре. Съхранявайте детергентите в контейнер, недостижим за котето.

Скрийте кабелите

Завесите за баня, щорите и лампите се струват забавни на котката и често ги използва за игра. Дългите канапи и кабели обаче могат да доведат то самообесване.

Завържете завесите и скрийте висящите кабели и нишки далеч от погледа на животното. Ако се чудите с какво да покриете прозорците за да ги обезопасите за котката, нека е здрав, неразнищващ се материал.

Обезопасете боклука

Не подценявайте котката си – тези малки розови лапички са способни да обръщат целия кош за боклук наопаки, както и да успеят да отворят всеки похлупак.

Съхранявайте боклука си в специално кошче със здрав и тежък капак, тъй като често в отпадъка котето намира кости и други остри предмети, които да погълне. Освен това внимавайте с пликовете - найлоновите торби са също толкова опасни за котките, колкото са и за децата.

Дивана

Писаната ви обича да се смества в най-разнообразни малки пространства и да ги изучава подробно. Топлината и тъмнината, предоставящи вътрешността на някои мебели, са привлекателна дестинация за животното. Особено внимателно проверявайте разгъващия се диван, преди да го приберете в началната му позиция, както и дълбоки ракли и шкафове, преди да ги затворите.

Дъвкането на електрически кабел може да бъде смъртоносно – приберете всички висящи и достъпни за котето части от електрическата мрежа.

На последно място ще споменем опасностите за котката у дома от текстилни нишки, ластичета, корда за почистване на зъби и прежда – при поглъщане се надиплят и предизвикват сериозни запушвания в храносмилателно-чревния тракт, лекуващи се оперативно.

Често довеждат до фатални последици. Шивачните пособия, игли и всякакви нишки обезателно трябва да са далеч от досега на животното.

Вече знаете как да обезопасите дома за котката и сте готови да си вземете коте.

Виж също: Отровни растения за котки и Вредни храни за котки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest