Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Съвети за почистване на котешка урина

Съвети за почистване на котешка урина

Почистване на котешка урина

Има безброй много причини котката да избягва котешката си тоалетна и да уринира на различни дестинации в дома ви. Новият ви килим може да е жертвата, ако котето е болно, има проблеми в поведението, опитва се да свикне с друга котка/дете или просто протестира срещу ниската хигиенна поддръжка на тоалетната си.

Консултирайте се с ветеринаря си, за да разберете защо се случва това неприятно явление. Докато работите над проблема, ние ще ви предоставим десет съвета как да почиствате по-лесно котешката урина и да предотвратите големите щети.

1. Вземете парче хартия, за да попиете цялото количество, което можете. Ако локвичката е голяма, използвайте и попивателна кърпа или парцал. В случай че петното е върху килим, стъпете върху парцалчето/хартията.

2. Не търкайте петното. Ако е вече изсъхнало, посипете го със студена вода и попийте.

3. Избягвайте детергенти, съдържащи амоняк, тъй като те наподобяват леко миризмата на урина и котката може да се ентусиазира да маркира мястото повторно.

4. Попитайте във вашия зоомагазин за подходящи препарати или за начини да си подготвите такива домашни условия. Тествайте ги на малка повърхност, за да се уверите, че са безопасни.

5. Препоръчваме смес от вода и оцетна киселина. Оцетът е добро средство срещу много бактерии, а комбинацията от вода и оцет е идеална както срещу пресни, така и стари петна. Смесете 1 чаша и половина топла вода с половин чаша оцет, след което излейте полученото върху петното и оставете да подейства 3 до 5 минути. Имайте предвид, че оцетът не е добро решение за мраморни повърхности.

Почистване на котешка урина

6. Няма нищо по-добро от содата бикарбонат. След като мястото, където сте посипали водата с оцета изсъхне, разпръснете содата за хляб. Когато става въпрос за упорити петна, не пестете материал.

7. Все още не сте приключили с домашно приготвените средства. Смесете ¾ чаша с водороден пероксид с 1 чаена чаша веро. Полученото излейте върху мястото, покрито със сода за хляб. Внимавайте с оцветения текстил, тъй като водородният пероксид има изсветляващо действие – препоръчително е да тествате предварително. Разтрийте всички съставки върху изцапаното място.

8. Оставете сместа да изсъхне за няколко чаша, след което изсмучете остатъчните количества сода с прахосмукачка. В случай че петното още е налично, повторете процеса наново.

9. Ако не сте любители на домашните средства за почистване, сигурно ще предпочетете готов детергент, който да реши проблема. Когато закупувате такъв, оглеждайте се за препарат на ензимна основа, тъй като той разгражда съставките в урината и премахва миризмата.

10. Не винаги премахване на видимото петно значи, че сте се отървали от неприятната миризма. Пречистване на въздуха може да се осъществи със смес от вода, сода за хляб и детергент.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest