Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Токсичните храни за кучето

Токсичните храни за кучето

Опасни храни за кучетата

Как да устоите на тези топли кафяви очи, впиващи се във вас, докато хапвате нещо? Дали наистина малко парче сандвич или вафла ще му навреди? В крайна сметка се оказва, че голям брой от храните, които ние консумираме, са вредни за четириногия ни приятел. Ето някои от тях:

Ксилитол

Ксилитолът се съдържа в бонбони, дъвки, печива, пасти за зъби и някои диетични храни. Има ролята на подсладител. Ранните симптоми на отравяне включват повръщане, летаргия, загуба на координация. Евентуално продължава с гърчове и остра чернодробна недостатъчност. Целият процес се случва за няколко дена.

Авокадо

Една лъжичка от вашето гуакамоле няма да навреди, нали така? Авокадото съдържа персин, който се намира в листата, семките, стъблото и плода. Предизвиква алергична реакция, повръщане или диария, а поглъщането на голямата семка е опасно, тъй като може да предизвика разкъсване на червата или да се заклещи (т.нар. обструкция) в храносмилателния тракт и да предизвика фатален край.

Алкохол

При кучето страничните ефекти на алкохола са почти същите, както и при нас. Единствената подробност е, че за него се изискват по-малки количества, за да се говори за интоксикация. Резултатът е повръщане, диария, проблеми с координацията, дишането, кома, дори смърт. Колкото по-малко е кучето, толкова по-зле.

Лук и чесън

Независимо дали са в сурово състояние, сготвени или на прах – дръжте ги далеч. Действието им е негативно спрямо червените кръвни клетки (еритроцитите), като ги убиват и предизвикват състояние на анемия. Относително малка доза е в границите на поносимото, но все пак след поглъщане следете за знаци на отслабване, повръщане или проблеми с дишането.

Кафе, чай и други източници на кофеин

Ако искате да повишите жизнеността на кучето ви, дайте му играчки. Кофеинът има фатално действие. Внимавайте дори с кафените зърна. Същото важи за какао, шоколад, кола и енергийни напитки. Кофеинът се съдържа и в някои лекарства против грип и болкоуспокоителни. В случай на поглъщане, заведете спешно кучето на ветеринар.

Опасни храни за кучетата

Грозде и стафиди

Със сигурност съществуват по-добри лакомства от тези. Голямо количество грозде или стафиди води до бъбречна недостатъчност, а малките количества предизвикват гадене и продължителни повръщания, както и потиснатост и омаломощеност.

Мляко и други млечни продукти

В топлите дни сигурно ще ви се прииска да споделите сладолед с вашия любимец. За предпочитане е да го замените с вода. Продуктите с млечно съдържимо често предизвикват дразнене на храносмилателния тракт, диария и други храносмилателни проблеми, както и са фактор за отключване на алергии, експресиращи се със сърбеж.

Семки от макадамия

Доказано е, че шест сурови или обработени семки от макадамия довежда до гадене у кучето. Следете за симптоми на мускулни потрепвания, висока температура, повръщане и слабост на задните крайници. Комбинацията с шоколад може да е смъртоносна.

Шоколад

Всеки знае, че кучето не бива да яде сладко. Проблемът с шоколада идва от съединението теобромин, присъстващо във всички видове шоколад (дори белия). Симптомите включват повръщане, диария, сърдечни проблеми, тремор, гърчове и смърт.

Чисти мазнини и кости

Не ви харесва мазнинката около пържолата ви и я давате на Шаро, който само това чака. Независимо от мазнинката тя причинява развитие на панкреатит. Замислете се дали да му дадете и купчинката кокали, която сте отделяли старателно – костите могат да предизвикат разкъсвания и обструкции в храносмилателния тракт, както и задушаване.

Опасни храни за кучетата

Сливи и праскови

Проблемът с тези храни са костилките, които се заклещват в червата. Освен това съдържат цианид, който във високи количества е смъртоносен – калиевият цианид по-специално дълго време е използван като отрова. Цианид присъства и в семките на ябълките.

Сурови яйца

Те са включени в така наречените „сурови диети“ за кучета. Ветеринарите не я одобряват, тъй като има голям шанс от заразяване със салмонели или E.coli, водещи до стомашно-чревни разстройства.

Сурови месо и риба

Подобно на суровите яйца, несготвянето на месото и рибата повишава риска от зараза с патогенни микроорганизми. В някои риби като сьомгата, пъстървата, карагьоза и есетрата съдържат паразит, довеждащ до паразитоза от сьомгов тип. Заболяването е лечимо, хванато навреме. Първите сигнали са повръщане, треска и уголемени лимфни възли. Сготвяйте продуктите напълно, за да се отървете от потенциални паразити.

Сол

Не е добре да споделяте обилно осолени храни с кучето си. Солта довежда до екстремна жажда и евентуално натриево отравяне. Тук спадат симптомите повръщане, диария, депресия, тремор, треска и гърчове. Възможна е смърт на животното.

Подсладени напитки и сладки

Твърде много захар в храната довежда до неприятни последици, свързани с високо тегло, диабет, разрушаване на зъбния камък.

Тесто с мая

Преди да се изпече, тестото с мая се оставя да втаса. Ако Шаро се изкуши да хапне от него, втасването ще се случи в корема му. Следват болезнени подувания, възможна е и интоксикация с алкохол заради алкохолната ферментация.

Човешки лекарства

Не давайте от своите хапчета на кучето си – това най-вероятно ще влоши състоянието, което сте си наумили, че ще излекувате. Съхранявайте лекарствата си далеч от кучето си, както и от малки деца. Ацетаминофен и ибупрофен например се предписват без рецепта като болкоуспокояващи за хора, но могат да са смъртоносни за кучето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest