Miau.bg»Статии»Живини»20 неща, които научавате около вашия домашен любимец

20 неща, които научавате около вашия домашен любимец

щастливо семейство с куче

Домашните любимци са важна част от живота на мнозина хора, поради което всеки трябва да се старае да полага отлични грижи за своя приятел, без значение дали става дума за куче, котка, папагал, морско свинче или друго.

Да обичаме нашите любимци, е нещо, което правим всеки ден, но 11 април специално е отреден като Деня на домашните любимци. Този празник ни насърчава да обърнем специално внимание не само на нашите приятели, но и на онези животинки, които не се радват на специално отношение от някой човек. Подпомагането на осиротели домашни любимци е инициатива, която цели увеличаването на възможностите за тяхното осиновяване.

И ако си мислите, че вие не се нуждаете от домашен любимец, в следващите редове вижте 20 неща, на които можете да се научите от него.

Концентрирайте се върху една задача

Когато кучето извършва някаква дейност, то отдава целите си сили и внимание на нея. Хора, които обичат да смесват едновременно много задачи – например работят на няколко места, или се опитват да вместят учене, работа, социален и любовен живот са тези, които страдат от понижено време на внимание, увредени памет и концентрация.

Отделете време за дрямка

Рядко се случва животинчето ви да не притвори око изобщо от изгрев до залез. Скоростната (енергийна) дрямка се препоръчва и за хората. Доказано е, че дремващите за кратко през деня редуцират съществено нивата си на стрес, имат по-малък шанс от сърдечно-съдови заболявания, имат повишено внимание и представяне на работното място.

Разходки всеки ден

разходката е важно нещо за хората и домашните любимци

Независимо дали сте четириного или не, вървенето е най-лесният начин да поддържате форма, изгаряйки калории и спомагайки здравето си. Честите разходки имат сигурно действие в борбата с депресивни състояния, наднормено тегло, диабет тип 2, рак на гърдата и дебелото черво, поддържане на костната здравина, както и изостряне на ума.

Намиране на приятели

Както вашите домашни любимци са по-жизнерадостни и щастливи с друго животинче наоколо, така и при хората интеракцията с други себеподобни и завързването на приятелства довежда до по-здрав и пълноценен живот. Статистики сочат, че индивидите, изградили силни приятелства и ангажирани често в социални мероприятия, живеят по-дълго.

Да живееш ден за ден

Един от най-важните уроци, които нашето животинче може да ни предаде. Психолозите стигат до заключение, че ангажирането в простички задачи, изискващи цялото ни внимание – например тренировките във фитнеса или правенето на любов, ни правят най-щастливи. Планирането и дългите размишления, докато вършим нещо, подкопават нашето щастие, тъй като ни отдалечават от сегашното време и не сме на сто процента отдадени.

Без лоши помисли

20 неща, които научавате около вашия домашен любимец

Освобождаването на негативно заредените спомени – стари свади, неразбирателства и разочарования – ни помага да дишаме по-добре. Както котето ще ви даде повторен шанс да го милвате, въпреки че вчера тромаво сте стоварили крака си върху опашката му. Хората, прощаващи лесно, имат по-високо самочувствие, както и стабилни стойности за кръвно налягане.

Да махаме с опашка

Разбира се, вие нямате опашка, но има други начини да изразим щастието и доброто състояние на духа – с усмивка, например. Индивидите с такъв поглед над света тренират по-често, имат по-малко физически оплаквания и цялостно по-стабилно емоционално състояние.

Не спирайте да сте любознателни

Според едно поверие любопитството убива котката. Любознателните хора обаче обикновено имат по-добро светоусещане, психологически стабилни са и, разбира се, притежават повече знания и умения.

Не се страхувайте да изглеждате глупаво

Вземете пример от вашето куче и изплезете език на шофьора до вас в тежкото сутрешно задръстване. Разкажете глупава шега в офиса и не се срамете да сте единствения, който се смее. Да се държите глуповато, може да спомогне за поддъжане на емоционална стабилност. Хората с добро чувство за хумор имат по-нисък процент на инфаркти.

Поискайте си почесване на гръбчето

Докосването има вълшебна сила. Може да не се сместите в човешки скут, но плюсовете от масажната терапия са безспорни. Имунната система се засилва и се смекчават симптомите на хронични състояния като диабет и астма.

Не забравяйте да пиете вода

куче пие вода

Кучетата не се наливат с газирани напитки, сокове или алкохол, когато усещат жажда. Вземете пример и след усилена тренировка не тичайте до бара във фитнеса за спортна напитка, наситена със захар, а се доверете на простата молекула на водата. Ще помогне да останете добре хидратирани.

Ако обичате някого, покажете му го

Простичко е – когато кучето ви харесва, ще търси вашето внимание и ласки, а няма да се прави на недостъпно. Бъдете открити и правете малки жестове за хората, които обичате, за да им покажете, че ги цените. Ще спомогне за заздравяване на отношенията ви.

Време за игра

Игровото поведение на малките бозайници предшества бъдещите им реакции в природата, когато не са под майчиното крило и трябва да оцеляват. Чрез игра с домашния любимец вие можете да повишите общите си интелигентност, креативност, социални умения, лесно да разрешавате проблеми.

Насладете се на времето навън

За кучето разходка в гората е равносилно на най-голямото блаженство. За човека това е терапия за тялото и ума. Чрез слънчевите лъчи си набавяте витамин D, а децата повишават своите зрение и концентрация, спомагащи им за по-добро представяне в училище.

Хигиенизация

Наясно сме, че почистването на зъбите и вземането на душ са част от човешкия живот. Добре е обаче да не го възприемаме като навик, а като хигиенен ритуал, както е при котките, в който отделяме внимание на себе си и изграждаме самочувствие.

Познаване на езика на тялото

20 неща, които научавате около вашия домашен любимец

За намеренията на едно животно може да съдите по езика на тялото. Дали котката би искала да ѝ галите коремчето, ако ушите ѝ са свити назад, а опашката ѝ маха бясно? Най-вероятно не. Хората издават емоциите си не само речево, но и със зрителен контакт и различни пози на тялото. Запознайте се какво значи всяко едно.

Разтягайте се

След дълго излежаване се протегнете. Прострете ръце към стъпалата си. Честото разтягане ще повиши гъвкавостта ви, мускулната сила и тонус, както и издръжливостта ви, превръщайки ви в елегантна котка. Това е навик, който трябва да научите от домашния любимец.

Потърсете сянка

Вашият космат другар ще търси къде да се скрие в горещия летен ден. Това се препоръчва и за хората в най-жежките часове на деня през юли и август, тъй като рискът от топлинен или слънчев удар е голям. Така ще избегнете да погълнете и ненужно голямо количество УВ-лъчи.

Спазвайте рутина

Когато сте притежател на куче, спазването на режим е ключово в това да установите спокойствие у дома. Разходките и храненето в точно определен час са задължителни, тъй като животното адаптира физиологичните си нужди към това време. И при хората придържането към график спомага за по-добър живот. Това е особено валидно за количеството сън, което си набавяме, както и за хранителни и хигиенни навици.

Понякога присъствието ви е просто достатъчно

Когато сте тъжни, любимецът ви ще се притече на помощ и ще подаде безмълвно лапичка, за да се почувствате по-добре. Животинчето разбира какво изпитвате и не са нужни думи и дълги обяснения. То чисто и просто усеща, че трябва да е там, до вас, в този труден момент.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest