miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Котките мразят ли водата?

Котките мразят ли водата?

Къпане на котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Непоносимостта на котките към водата е всеизвестен факт – не всяка чувства особено удоволствие от това да си топне лапичките. Особено красивата порода Турски ван е една от малкото породи, които с охота влизат в банята. Това може би се дължи на произхода ѝ - района на езерото Ван в Турция, в чиито води предците ѝ са се охлаждали по време на летните жеги.

Всяка друга порода най-вероятно ще смята, че къпането и плуването са дейности, подходящи само за гледане отстрани, отколкото за активно участие, и за тях мисълта да намокрят козинката си е ужасяваща. Наистина ли котките мразят водата?

Ненавист към водата

Опитът показва, че котки, които се срещат с водата под формата на дисциплинарни пръскания, сапунени урагани или насилствени потапяния, добиват инстинктивна неприятна асоциация с къпането. Учените заявяват, че омразата на котките спрямо водата идва от ранния период на опитомяване, когато собствениците са ги отпъждали, когато са я приближавали, а при пустинни породи от Европа, Африка и Китай причината е, че не са имали особена интеракция с големи количества вода поради характера на районите и адаптация към това не е била еволюционно обоснована. Диви котки като лъвове, леопарди, от друга страна, по този начин си спестяват срещи с опасни водни хищници като крокодили.

Тези хипнотизиращи капки

Турски ван

Макар и неудовлетворени от пълно потапяне, много котки могат да бъдат уловени в ситуация на открито любопитство, потапяйки изследователски лапичка в купата с вода или тичайки към банята при звука от душа.

Капещото кранче може да е изключително занимателна играчка за вашата котка. Дори само наблюдавайки бавно процеждащите се капки, тя тайно се надява, че по някое време ще потече по-стабилна струя. Авторката Сюзън Конън, известна с мистериите си с главни участници кучета, описва в произведението си Отвъд повърхността котка от порода Шартрьоз, омагьосана от капещ чучур: Колко дълго може котка да остане без вода? Отговорът не е от особено значение за Бирджит, която лудува покрай кухненския бокс и тренира кехлибарения си поглед върху капещото кранче. Просто ей така. Съществуват занимателни играчки-фонтани за домашни любимци, които едновременно са страшно занимателни и напомнят на вашата писана да пие достатъчно количество вода.

Битки в банята

Турски ван

Котките рядко се нуждаят от къпане, бидейки добри в самопочистването. Ако попадне обаче в някаква лепкава или неприятно миришеща субстанция, както и при определени кожни проблеми, животинчето ви ще трябва да се премине през мокрото преживяване. Колкото в по-ранна възраст започнете да къпете котката, толкова по-бързо ще свикне с целия процес. За начало поставете го в празен съд или в мивката, непрекъснато повтаряйки успокояващи думи, и прокарайте мокро парцалче (с умерена температура) по козината му, за да я навлажните леко.

Продължете с обливания (с чаша или каничка) с топла вода – никога гореща! Може да опитате и с маркуч за по-добро намокряне. Работейки в посока от главата към опашката, нанесете специален котешки шампоан и насапунисайте хубаво козината и кожата, след което се уверете, че изплаквате повече от веднъж – остатъците от шампоан могат да имат дразнещ ефект, както и предотвратите евентуално поглъщане на детергента. Изсушете писаната с пухкава, суха кърпа и не спирайте да я възхвалявате за смелостта, която е проявила в този ден.

Някои котки мразят водата, а други не. Твърди се например, че сред мъркащите любители на водата са: мейн куун, норвежка горска котка, манкс, абисинска котка, бенгалска котка, савана и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest