miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Как да представим новата котка на старата

Как да представим новата котка на старата

Котки
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Всяка котка тайно (или не толкова) си пожелава да бъде единственият домашен любимец, получаващ всички лакомства и внимание. Затова, когато се появи друго пухкаво създание у дома, тя е готова да враждува с него.

Невинаги обаче първоначалната непоносимост между двете котки е непреодолима. Ако се постараете в направата на правилна атмосфера, двете четириноги могат да се научат да съжителстват едно с друго.

Предпочитанията на всяко животно са индивидуални, но е забелязана по-добра адаптивност и приемственост към нов съквартирант у породите Персийска котка, Мейн Куун, Регдол, Бирманска Котка.

За запазване здравето и на двете котки, не забравяйте да прегледате и ваксинирате при вашия ветеринар новия член на семейството, особено ако е взет от улицата.

Подсигурете, че няма паразити, инфекции по горните дихателни пътища и други заболявания. Когато преминете тази стъпка, остава да убедите двете писани, че животът е по-хубав с приятел, отколкото сам.

Как възрастта и полът могат да бъдат фактор?

Най-честият и идеален случай е новата котка да бъде по-млада и от отсрещния пол. Ако събирате две еднополови котки, разбирателството е по-добро между женските, отколкото два котарака, тъй като при мъжките се появява инстинкт, събуждащ агресия.

Котки

Хубаво е нравите и енергийните нива ба двете котки да съвпадат. Стара котка, която е получавала цялото внимание на стопанина си през целия си живот, по-трудно и бавно ще свикне с мъничко и енергично котенце и може да го отблъсква.

От друга страна, ако малко коте е прясно отделено от котилото, ще е отворено за нови запознанства. Малтретирани котки също ще се нуждаят от повече време за адаптация поради това, че доскоро животът им е бил стресиращ и ще са изпълнени със страх към всичко ново и непознато.

Как котките отвръщат на новодошлите?

Опитът показва, че довеждането на ново коте дори при следване на всички нужни стъпки, пак би било стресиращо преживяване и за двете животни. Първите срещи вероятно ще са маркирани от съскане и злобно ръмжене, които са котешкият еквивалент за недоволство.

Никога не оставяйте нещата да се наредят сами по себе си. Ако в пространството между тях не присъства търпеливата намеса на човека-стопанин, животинките или ще се сбият, или старата котка ще изрази неудовлетворението си върху покъщнината ви.

Започнете с поставянето на двете котки в две отделни помещения. Върху хавлия или друг текстилен материал нанесете миризмата на едната котка (като го натриете по козинката ѝ) и я поставете близо до мястото на хранене на другата. Контролирайте първите им срещи – вашето присъствие ще помогне за изглаждане на отношенията.

Не забравяйте за териториалните им права

Котките не обичат промяната и биха забелязали най-малката разлика в средата си на живот – нова мебел, например. Затова първата им реакция при пристигането на ново животно най-вероятно ще бъде объркване или притеснение.

Котки

Поставете две отделни котешки тоалетни заедно с още една допълнителна в различни места на дома и наблюдавайте отношението на старата котка – дали например не извършва нуждите си извън предназначеното място.

Присъствието на друга писана. Макар и незабележимо за вас – създава дискомфорт у домашния ви любимец, затова е нужно да му предоставите индивидуално качествено време за игра и за ласки в скута ви, ако проявява такива желания.

Събиране на двете котки

Имайки предвид, че двете животни вече са опознали взаимно миризмите си (метода с парцалчето), без да са осъществили директен контакт, идва времето за директната интеракция.

Започнете с леки открехвания на вратата, деляща двете котки, и повторете няколко пъти този момент на краткотраен обмен на погледи. Следващата стъпка е да им позволите да се срещнат в една стая – за предпочитане неутрална, необитавана от нито една от двете.

Очакваните реакции ще са взаимно душене и тревожни махания с опашка. Предложете им играчка, която да могат да споделят. Ако едната котка изглежда видимо притеснена, преустановете и повторете същото, но за по-дълъг интервал. Малко по малко ще свикнат с една друга.

Котки

Справяне с агресия

Ако едно от двете животинчета проявява свиване на ушите, съскане или плюене, може да се намесите с отнемане на вниманието – пляскане с ръце или викане. Ако все пак това не помогне и котките се сдърпат, разделете ги и опитайте отново на следващия ден.

Запознанството им може да трае седмици, дори месеци, докато постигнете желания резултат, тъй като любимците с по-агресивен характер инстинктивно чувстват нужда за доминация над по-слабата и срамежлива писана, която търси да се скрие и свие при първа заплаха.

Предложете подкрепа и внимание поотделно на всяка котка в случай, че развият негативни чувства една спрямо друга. Домът ви може да се превърне в минно поле, ако попаднете на ситуация с двама мъжки, които се конкурират и бият постоянно.

Веднъж когато котката приеме, че домът ви е място и за други освен нея, запознанствата стават по-лесни с всяко ново попълнение. Възможно е дори между животните да се завърже дълбоко приятелство, което да се проявява с взаимни грижи, почистване на козинката и споделяне на общо място на дивана ви. Тогава те осъзнават, че вашето внимание не е едностранно, а по-скоро разделено за всяка една от тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest