Ашера

Нина 2Нина 2
Новак
34548
Ашера
Снимка: planetsave

Ашера е една от най-скъпите и най-красивите котки в света. Много любители на екзотичните породи искат да имат в дома си животно, което съчетава сила и грация, което освен всичко друго е и хипоалергично - това е котката ашера.

Произход на котката ашера

Дълги години се е смятало, че ашера е просто мит сред любителите на котки. През 2006 г американски биотехнолози са успели да създадат тази екзотична красавица, като са смесили гените на обикновена домашна котка, на азиатска леопардова котка и на африкански сервал. Наименованието си ашера дължи на името на древната богиня от западносемитската митология - майка и повелителка на всички богове.

Стандарт на ашера

Ашера е много едра котка - тялото й достига до почти един метър дължина и 14 килограма тегло. Крайниците на ашера са дълги, тялото й е издължено, с широк гръден кош и прибран корем. Тялото и крайниците на ашера са изключително мускулести. Лапите на ашера са дълги и мощни, с едри остри нокти. Зъбите на котките от тази порода са едри, челюстите са силни. Козината на ашера е къса и мека като кадифе, тя е тъмно златиста с черни или кафяви леопардови петна и с тъмни ивици на дългата си опашка и по горната част на крайниците. Ушите на ашера са големи, стърчат нагоре и са със заоблени краища. Носът на ашера е розов, козината около него е бяла. Очите на котките от породата ашера са големи и жълти на цвят, с овална форма.

Грижи за ашера

Ашера е спокойно животно, което лесно се научава да се разхожда на повод като истински домашен леопард. То има нужда от голямо жизнено пространство, за да се чувства добре. Ашера обича да се катери нависоко и е в състояние да играе със стопанина си с часове. Ашера има нужда от котешка тоалетна с наистина големи размери, за да се поддържа добра хигиена в жилището. Ашера има нужда от сресване на козината два или три пъти седмично.

В студените месеци е добре ашера да лежи върху електрическо одеяло или до радиатор, тъй като студеното време не е подходящо за нея. Ако пускате ашера да играе на двора, трябва да го правите в обезопасена волиера, която е затворена отгоре, за да не избяга котката, тъй като ще се изгуби. Ашерата има нужда от възможност да изразходва енергията си, за да се чувства добре, и ако бъде лишена от тази възможност, може да прояви деструктивно поведение.

Обучение на ашера

Ашера много лесно се научава да изпълнява команди. Тя може с лекота да бъде научена да носи хвърлена от стопанина й пръчка или топка. Ашера винаги ще се опитва да изпълнява дадената от стопанина й команда, но понякога може и да не я изпълни, ако не е в настроение за игра, тъй като тя приема даването и изпълняването на команди за игра.

Хранене на ашера

Ашера няма особени претенции по отношение на храна та на котката. Трябва да сте наясно, че любимата храна на ашера е месото и рибата, която трябва да е морска, сварена или печена и добре обезкостена. Ашера може да бъде хранена с консервирани или гранулирани храни за котки от премиум клас, а ако се храни с натурални продукти, менюто й трябва да се допълва с витамини и минерали, необходими за здравето й и за добрия й външен вид.

Ашера може да се храни с агнешко, заешко, пуешко, пилешко, телешко месо и дивеч, както и с техните субпродукти. Не е добре да се дава на Ашера овнешко и свинско месо, както и гъше месо и техните субпродукти. Може да допълвате менюто на Ашера с твърдо сварени яйца, сварен ориз, кисело мляко, нискомаслена сметана и нискомаслена извара, пресни и термично обработени зеленчуци.

Заболявания на ашера

Ашера е приспособена за живот на топло, затова трябва да се пази от настинки. Ашера може да има проблеми със сърдечно-съдовата система, както и с очите и ушите. Ашера може да прояви хранителни алергии, затова трябва да се внимава с храните, в които има консерванти.

Любопитни факти за ашера

Ашера
Снимка: Pinterest

Ашера е една от най-редките породи котки в света, тъй като размножението на тези красиви животни е трудоемка задача, тъй като са хибридни. Котките Ашера, които се продават, са само мъжки, за да не може всеки да развъжда тези скъпи домашни любимци.

Ашера заслужено се смята за една от най-скъпите породи котки в света - цената й варира от 22 000 до 127 000 долара. Въпреки високата цена желаещите да имат ашера са много и се налага да изчакват дълго време, за да се сдобият с красивата котка. Годишно се продават само 100 котки от породата ашера.

Ашера е хипоалергенно коте - тя не предизвиква алергия и е подходяща за хора, които имат алергия към домашни любимци. Според създателите на ашера тя е перфектната котка за домашни условия въпреки огромния си размер, едрите си лапи и страховитите си зъби. Красивата екзотична ашера обожава деца и никога няма да им навреди, дори те да прекаляват по време на игрите с нея. Ашера мърка постоянно, като види стопанина си и иска да се допира до него, за да се чувства по-сигурна. Ашера обича всички членове на семейството и ако се налага, е готова да ги защити с цената на живота си.

Спокойният темперамент на ашера я прави популярна сред любителите на екзотични котки. Ашера силно се привързва към стопанина си и искрено страда, ако не получава дневната доза погалване и добри думи от него.

Ашера е като дете, което никога не пораства - тя може по цял ден да играе с топка или друга любима играчка. Сред любимите й игри е криеницата - ашера много обича да се крие от стопанина си, и е добре той от време на време да я оставя да си мисли, че наистина е успяла да се скрие от него.

Ашера е с характер на куче, тя обича да се вози в кола, както и да плува. Ашера предпочита компанията на кучета пред тази на котките. Ако имате куче от дребна порода, котка от друга порода или дребни гризачи за домашни любимци, ашера по цели дни ще ги гони, без да има желанието да ги нарани. Ашера е много пъргава - тя може да скочи над 2 метра височина от място.

Недостатъци на ашера

Сред недостатъците на котките от породата ашера са любовта им към катереното по пердета, които в повечето случаи не издържат на тежестта на това едро животно. Ашера е умна и с лекота отваря вратички на шкафове и изкарва навън съдържанието им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest