Као Мани

Нина 2Нина 2
Новак
34544
Диамантената Котка

Као Мани е една от най-красивите и най-скъпите породи котки в света. Известна като Диамантената Котка, Као Мани е истинско мъркащо бижу, което през последните години се смята за признак на добър вкус и на доброто финансово състояние на собственика на тази бяла красавица.

История на Као Мани

За разлика от Китай, където правото да се отглеждат котки било привилегия през вековете, в Тайланд свещените сиамски породи свободно се размножавали в многобройните манастири, а селяните били защитени от инфектираните с чума плъхове, благодарение на котките на простолюдието – Корат и на разкошната котка на монасите и на аристократите в Сиам - Као Мани.

Първите писмени свидетелства за Као Мани са от XIII век, когато котките от тази порода са били известни като Као Пларт - в превод това означава "изцяло бяла". Тази снежнобяла котка с диамантен блясък в очите става популярна извън Тайланд едва през 1999 г., а породата е призната официално през 2010 г, след като американски селекционери се заемат сериозно с утвърждаването на стандарта на породата. Разкошните котки с блестящи като скъпоценни камъни очи стават популярни много бързо и днес те са предпочитана порода за хората с големи финансови възможности.

Стандарт на Као Мани

Као Мани са със средна големина, грациозни и елегантни. Мъжките представители на породата достигат до 4 кг, женските са с килограм по-леки. Тялото на Као Мани изглежда крехко, но е с едра костна система. Гръдният кош е добре развит, крайниците са среднодълги, с ясно изразена мускулатура, кръгли лапи с розови възглавнички. Опашката на Као Мани е дълга, изглежда масивна и се стеснява в края. Главата е с клиновидна форма, с къса, почти квадратна муцуна.

Као Мани

Ушите на Као Мани са широки в основата, заоблени на върха, с много къса козина. Очите на Као Мани са големи, с форма на бадем и са разположени леко косо. Цветът им става окончателен при съзряването. Той може да бъде син, жълт, зелен и рядко пепеляво сив. Особено ценни са екземплярите с различен цвят на двете очи.

Тънката равномерна роговица обуславя характерния диамантен блясък на очите, допълнително подчертан от ярките оттенъци на кожата в краищата на клепачите. Този блясък се вижда добре и на дневна светлина. Допустим е само снежнобял цвят на козината за породата Као Мани. Малките котета могат да се родят с петна, които трябва да изчезнат до навършването на първата им година.

Грижи за Као Мани

Котките от породата Као Мани лошо понасят ниските температури и теченията. За да е щастлива Као Мани, й е необходим чист въздух и голямо пространство, но тъй като не понася разходките на повод, е добре ако стопаните разполагат с голям заграден двор. В същото време трябва да се има предвид, че Као Мани лесно може да се изгуби, тъй като обича да изследва света и да открива нови предизвикателства. Као Мани обича много да играе, затова е добре да има кътче с играчки и аксесоари, където да се чувства спокойна и да може да играе, докато стопаните й ги няма.

Обучение на Као Мани

Котките от породата Као Мани се обучават много лесно поради високия им интелектуален потенциал. Као Мани с лекота научава нови команди и изпълнява старите почти винаги, за да зарадва стопанина си и да покаже на какво е способна, но понякога може да откаже да го прави. Обикновено Као Мани отказва да изпълнява команди, когато не се чувства добре или когато вече й е омръзнало, ако обучението продължи твърде дълго. Десетина минути на ден са достатъчни, за да затвърди Као Мани наученото отпреди.

Хранене на Као Мани

Као Мани

Може да храните Као Мани с гранулирани или консервирани храни за котки от премиум клас или с натурални продукти, които редовно да допълвате с ценните за котките от тази порода витамини и минерали. Као Мани с удоволствие ще опита морска сварена обезкостена риба, както и термично обработен дивеч, агнешко, пуешко, заешко и пилешко месо, а също и техните субпродукти. Као Мани може да яде кисело мляко, прясното мляко в големи количества не е препоръчително за котките от тази порода.

Као Мани обича да яде някои видове зеленчуци за котки, но трябва стопанинът й сам да разбере кои, тъй като всяка котка от тази порода има индивидуални предпочитания. Не е добре да храните Као Мани с шоколад, сурова риба, пушена риба и пушени меса, сурови яйца, високомаслени млечни продукти, свинско и овнешко месо, гъше месо, тестени и захарни изделия, пикантна и пържена храна.

Заболявания на Као Мани

Особено внимание трябва да се обръща на зъбите на котките от породата Као Мани, тъй като има риск от наследствени заболявания като гингивити и склонност към възпалителни процеси в устната кухина. При Као Мани количеството мъжки котки със сини очи, които се раждат напълно глухи или с проблеми със слуха, е 32 процента. Као Мани може да страда от заболявания на сърдечно-съдовата система.

Любопитни факти за Као Мани

Као Мани е доста скъпа котка - малко котенце от тази порода струва около 10 000 английски лири, срещат се и екземпляри, които се продават на по-висока цена. Као Мани е игрива и обича да изследва. Котките от тази порода изискват голямо внимание и общуване и никак не обичат самотата. Као Мани се разбира с други животни, с изключение на себеподобни и на малки гризачи. Као Мани обича да играе с деца, но в семейството избира един човек, на когото отдава вниманието си и го следва навсякъде.

Као Мани е в състояние да защити стопанина си, ако прецени, че някой представлява опасност за него. Затова в присъствието на Као Мани не се препоръчва гостите на семейството дори на шега да посягат на стопаните или на децата. Као Мани трябва да се научи на обноски от ранна възраст и задължително да й се осигури нужното внимание, за да не стане агресивна на по-късен етап.

Недостатъци на Као Мани

Ако Као Мани смени стопанина си, тя е склонна към котешка депресия и може да стане агресивна. Представителите на породата Као Мани са обидчиви и силното им мяукане е най-малкото, с което показват недоволството си. Тези красиви котки могат да проявят деструктивно поведение и да нанесат сериозни щети на интериора на жилището.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#208036
Нея водете по поводи на разходка озобено в гора или на планина защото така намери нашата котка края си
0
0