miau.bg»Статии»Живини»Лъвици с грива озадачиха учените

Лъвици с грива озадачиха учените

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k801
Лъвици с грива
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Странна аномалия изненада учените и ги накара да предприемат експедиция до Боствана. Причината за появата им там са лъвици с грива и неприсъщо за пола им поведение. Специалистите от университета на Съсекс били крайно озадачени каква е причината за това явление и стартирали изследване, надявайки се, че ще разгадаят мистерията.

Всичко започнало преди около две години. Тогава станало ясно, че един от женските лъвове се е сдобил с космена покривка като на мъжките си събратя.

Той бил по-едър от останалите женски екземпляри и така и не пожелал да стане майка. Въпреки това поведението му по това време все още било доста сходно с това на останалите лъвици.

Към днешна дата обаче въпросният лъв прилича повече на самец, отколкото на женски представител на вида. Животното реве като истински мъжкар и се опитва да се чифтоса с останалите лъвици, въпреки че това на практика е невъзможно.

Освен това то ясно показва, че е владетел на определена територия и също така е забелязано да умъртвява чужди малки. Всичко тези черти са характерни единствено за поведението на самците. Те по никакъв начин не са присъщи за лъвиците и именно това най-много изненадва учените.

Изследователите допускат, че тази промяна в поведението на животни има връзка с повишено ниво на тестостерон в тялото им. Преди пет години подобно явление беше забелязано при животно от зоопарк в РЮА.

След като лъвицата беше прегледана от специалист, стана ясно, че има проблеми с яйчниците си, както и повишен тестостерон. Щом ветеринарните я подложиха на операция обаче, тя отново доби присъщ за пола си вид.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest