Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Какви опасности дебнат котката в дома ви?

Какви опасности дебнат котката в дома ви?

Нина НордНина Норд
Джедай
22615
Какви опасности дебнат котката в дома ви?
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Котките са смели и силни, но ако попитате ветеринари какви инциденти най-често стават с мъркащите любимци, ще разберете колко много опасности за котките в дома ви дебнат. Ветеринари от цял свят предупреждават, че трябва да се съобразявате с факта, че котката приема нещата в дома ви по начин, различен от вашия - например за нея пералнята е уютно местенце, където да се скрие.

Кои са най-големите опасности за котките?

Пералня

Всички котки обичат да спят в затворени пространства. Понякога може с учудване да откриете котката си в чанта, в шкаф, в пералня или в съдомиялна. Затваряйте добре пералнята си и я проверявайте, преди да я пуснете, защото писаната може да е влязла и да се е скрила сред дрехите. Няколко секунди в работеща пералня са достатъчни, за да получи котката сериозни травми и огромен стрес, а всяка следваща секунда ще доближи котката до фаталния край.

Врати

Вратите и мебелите също могат да представляват опасност за вашата котка. Всяка котка обича да лежи под касата на вратата, а също така и да седи върху горния ръб на вратата. Освен това не трябва да забравяте, че тези животинки са доста бързи и могат да се шмугнат след вас и да се окажат затиснати от вратата, която сте затворили, без да се усетите, че любимката ви е зад вас.

Винаги когато затваряте врата в дома си, се огледайте добре за котката си, защото ако прищипете опашката ѝ, това може да се отрази на целия ѝ гръбначен стълб. Не са рядкост травмите на главата, причинени от затваряща се врата. И докато големите котки получават силни травми и счупвания, за малките котенца затварящата се врата може да се окаже фатална.

Ветерианри

Дивани

Сгъваемите дивани са много опасни за котките, тъй като те обичат да влизат под тях, а без да забележите, че любимката ви е отдолу, можете да сгънете дивана и да счупите костите ѝ. Когато седите на стол с колелца, винаги проверявайте дали котката не е под него, защото можете да нараните лапите ѝ, докато се придвижвате из къщата върху стола си.

Лекарства

Лекарствата, които са подходящи за хора, могат да се окажат отровни за котката, затова винаги дръжте медикаментите далече от любимката си. Шумолящите опаковки привличат котките, а с острите си зъби те могат да ги прегризат и да се отровят с лекарствата ви.

Опасни растения за котките

Писаните са луди по някоя цветя зеления хлорофитум например. Стайните растения също представляват опасност за котката у дома. Много хора смятат, че котките могат да различат отровните растения от неотровните, но това не е така. След като купите стайно растение, проверете дали то не е опасно за котката и го преместете, ако се налага.

Кабели

Електрическите кабели са опасни за котките, които много обичат да ги дъвчат. Намажете с нещо неприятно за котката кабелите, за да ги предпазите от дъвчене, а котката си - от неприятности. Можете да ги намажете с люта чушка или оцет и котката няма да припари до тях, след като ги опита веднъж.

Опасни храни за котки

Много котки обичат да вадят вкусни за тях остатъци от кофата за боклук. Ако вашата котка е от тях, дръжте кофата далече от нея, за да не се наложи да бъде оперирана заради чуждо тяло в стомаха. Друга опасност са иглите, дребните играчки и конците.

Опасни предмети за котките

Малките кръгли предмети лесно могат да излязат от организма на котката по естествен път. Но ако котката ви погълне остър, дълъг или чуплив предмет, веднага я заведете на ветеринар, за да бъде отстранен по оперативен път и любимката ви да бъде спасена.

Ако котката ви е глътнала конец и той стърчи от устата ѝ или от дупето ѝ, не го дърпайте, защото може да разкъсате част от храносмилателната ѝ система. Веднага откарайте любимката си на ветеринар.

Виж още: Обезопасяване на градината за котката

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest