miau.bg»Статии»Живини»Топ 10 на най-древни животни

Топ 10 на най-древни животни

Пламена M.Пламена M.
Джедай
54699
Фламинго
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Много животински видове отдавна са изчезнали от лицето на Земята. Някои от съвременните видове обаче са много по-древни, отколкото някога сте предполагали. Има дори такива, които са живели с динозаврите. Ето кои са 10-те най-древни животински видове на планетата днес:

Фламинго

Учени са открили пет праисторически яйца на фламинго на 18 милиона години. Те са сред най-старите животни на планетата. Погледнати под микроскоп, те показали, че предшествениците на птицата са доста подобни на съвременните. Днешните фламингота снасят само по едно яйце и гнездят в канални кули, докато предшествениците им строели гнезда от листа и клечки и имали многолюдно потомство.

Индийска лилава жаба

Тя е живяла с динозаврите преди цели 134 милиона години. Оцеляла в продължение на 70 милиона години, дори след бедствието, което затрило влечугите.

Белоопашат елен

Най-древният елен днес е на 3.5 милиона години. Еволюцията още в онези години го е направил перфектен и до днес е останал почти непроменен.

Зебра

Зебра

Най-древният вид зебра е Греви, на цели 4 милиона години. Тогава зебрите са се отделили от групата на конете. Днес има едва няколко бройки Греви и още 3 вида зебри.

Таралеж

Таралеж

Любимият бодливко е на цели 15 милиона години. Таралежът не се е променил по никакъв начин до днес.

Червена панда

Червена панда

За разлика от черно-белите видове панди, тази не принадлежи на семейство панди. Отделени са в самостоятелно семейство. Днес застрашени от изчезване, червените панди обитават планетата ни от над 5 милиона години. Предполага се, че дължат издръжливостта си на стриктната бамбукова диета. Останки от подобни на червената панда животни са на възраст от 25 милиона години.

Тръбозъб

Трибозъб

Интересен бозайник, смес между прасе и кенгуру, той не е еволюирал през последните 35 милиона години. Учените определят тръбозъбът като генетична аномалия, тъй като гените му почти не са еволюирали с времето.

Канадски жерав

Канадски жерав

Фосил от вида е датиран на 2.5 милиона години и така той е сред древните животни на планетата. Друг фосил, открит в Небраска обаче, доказва, че той е много по-древен, на над 10 милиона години. Канадският жерав има най-голяма популация и територия в сравнение с другите видове жерави.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest