miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Канадски Сфинкс

Канадски Сфинкс

Нина 2Нина 2
Новак
345193
Канадски Сфинкс
Снимка: HairlessCatBlog
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Канадски Сфинкс е една от най-любвеобилните породи котки, която със сигурност ще изненада всички с атрактивния си външен вид. Канадски Сфинкс е подходящ за хора, които са алергични към котешка козина, тъй като е известен с липсата си на окосмяване.

История на Канадски Сфинкс

Според исторически свидетелства котките без козина са съществували от древни времена и са били на особена почит при ацтеките. Мексиканските голи котки, които били известни в началото на ХХ век, напълно изчезнали през 30-те години на миналия век. Последната двойка мексикански голи котки не оставила потомство. Според описание от онези години мексиканските голи котки имали къса козина през зимата, а през лятото тя изчезвала напълно. Котките без козина се появили отново през 1966 г., когато в Онтарио домашна котка родила коте без нито един косъм.

След време то било чифтосано с майка си, която родила само котенца без козина. Кръстосването продължило и с цел запазване на доминантния ген, който лишавал котетата от козина, първото коте без козина било кръстосвано с дъщерите и с внучките си. През 70-те години на ХХ век обаче развъждането на котки без козина било преустановено. През 1975 г. в Орегон се появил на бял свят котарак без козина, което било кръстено Епидермис.

Той бил кръстосано с единствената в района женска котка без козина. Така били положени основите на породата Канадски Сфинкс. За да се затвърди външният вид на породата, Канадски Сфинксове били кръстосвани с котки от породата Девон Рекс и резултатът бил повече от добър. Днес котките от породата Канадски Сфинкс са високо ценени от селекционери по цял свят.

Стандарт на Канадски Сфинкс

Канадски Сфинкс не е просто котка без козина, външността му трябва да съответства на много критерии, един от които е абсолютната хармония на тялото и крайниците, като всичко има много меки очертания. Дори предните лапи на Канадски Сфинкс са леко изкривени, опашката му е много гъвкава и изглежда елегантно огъната.

Тялото на Канадски Сфинкс е средно голямо, с много добре развита мускулатура и крехка костна система. Гръдният кош е много добре развит, коремът е кръгъл, без да е изпъкнал, но и без да е много прибран. Крайниците на Канадски Сфинкс изглеждат крехки, но са изключително силни и мускулести. Предните крайници са разположени широко заради едрия гръден кош. Опашката е тънка и дълга, без козина, но е допустимо на края да има кичур козина.

Главата на Канадски Сфинкс е с клиновидна форма, но със заоблени очертания, с изпъкнали скули и много къса муцуна. Шията на Канадски Сфинкс е средно дълга и доста мускулеста. Ушите на Канадски Сфинкс са разположени на доста голямо разстояние едно от друго, те са широки в основата си и са доста големи, стесняват се към върха и крайчетата им са заоблени. Допустимо е да има малко козина на задната част на ухото.

Чистокръвният Канадски Сфинкс се отличава от другите породи котки с това, че още от раждането му кожата му е доста дебела и образува релефни гънки. Кожата му е без козина, но може да има съвсем лек пух. Гънките на кожата са най-ясно видими на челото, шията и крайниците. Възможно е да има пух върху муцуната.

Чистокръвният Канадски Сфинкс има мустаци. Очите на котките от тази порода са големи, цветът е в синхрон с цвета на кожата. Най-разпространена е бялата и сивкавата кожа, допустими са всички други цветове. Очите може да са ярко сини, зелени или кехлибарени.

Грижи за Канадски Сфинкс

Канадски Сфинкс
Снимка: pickapaw

Канадски Сфинкс има нужда от постоянен източник на топлина, абсолютно е недопустимо котката от тази порода да живее навън. Котките от породата Канадски Сфинкс се потят през всички пори на тялото, при което се отделя кафеникава течност, която трябва да се отстранява с влажни кърпички. Ако потта е прекалено много, това означава, че Канадски Сфинкс се храни с прекалено мазна храна. Канадски Сфинкс трябва да се къпе два пъти месечно, след което се подсушава добре. Ушите на Канадски Сфинкс трябва редовно да се почистват.

Обучение на Канадски Сфинкс

Канадски Сфинкс е много умно животно и може да бъде обучавано като куче. Канадски Сфинкс може да научи много и различни по сложност команди. Канадски Сфинкс е чувствителна котка и ако повишавате тон или използвате физически наказания по време на обучението, тя може да откаже да изпълнява дори командите, които до този момент безпрекословно е изпълнявала.

Хранене на Канадски Сфинкс

Може да храните Канадски Сфинкс с гранулирани или консервирани храни за котки от премиум клас или с натурални продукти, като не забравяте да допълвате менюто на котката с необходимите за здравето и външния й вид минерали и витамини. Не се препоръчва да храните Канадски Сфинкс с свинско и овнешко месо и техните субпродукти, както и сурова риба и месо, сурови яйца, пушена риба и пушени меса, салами, тестени и захарни изделия, прекалено гореща и прекалено студена храна.

Заболявания на Канадски Сфинкс

Канадски Сфинкс е склонен към заболявания на очите, както и към различни видове дерматити. Канадски Сфинкс е склонен към преяждане и затлъстяване, а тъй като се храни твърде бързо, има шанс да страда от различни заболявания на храносмилателната система.

Любопитни факти за Канадски Сфинкс

Когато се роди, котето от порода Канадски Сфинкс е изцяло покрито с гънки по кожата. След известно време тези гънки се изглаждат и остават само по крайниците, муцуната и шията, макар че може малки гънки да останат и по гърба и корема.

Заради факта, че задните крайници на Канадски Сфинкс са по-дълги от предните, котките от тази порода имат много грациозна походка. При неправилно хранене или при много ниски температури в помещението, в което живее, кожата на Канадски Сфинкс може да се покрие с козина.

Канадски Сфинкс е с много топло тяло. Температурата му е около 38 градуса, като на всички останали котки, но заради липсата на козина, когато пипнете Канадски Сфинкс, може да решите, че има температура. Интересен факт е, че мутацията, която предизвиква липсата на козина при Канадски Сфинкс, е рецесивна, тоест при комбинация с нормален ген, който имат всички котки с козина, ще се появят котенца, които ще имат козина. Най-дълго живялата котка от породата Канадски Сфинкс достигнала до 30-годишна възраст.

Недостатъци на Канадски Сфинкс

Канадски Сфинкс може да цапа меката мебел, ако се поти прекалено много. Тъй като Канадски Сфинкс яде много повече от други породи котки, е необходимо да осигурите повече от една котешка тоалетна.

Канадски Сфинкс е склонен да поглъща всичко, затова трябва да внимавате на пода да няма игли, конци, капачки от бутилки, копчета и други дребни предмети. Канадски Сфинкс е склонен да яде стайни растения, които може да са отровни за него, затова не се препоръчва котките от тази порода да живеят в помещения със стайни растения и букети цветя във вази.

Прочетете още за отглеждането на котка без козина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest