Рагамъфин

Нина 2Нина 2
Новак
34547
Рагамъфин

Рагамъфин е красива котка, която е с изключително добър характер, заради което е много популярна като домашен любимец в семейства с деца. Рагамъфин е котка, която е много деликатна и чувствителна и е подходяща за спокойни хора.

История на Рагамъфин

Рагамъфин е сравнително нова порода котки, която е създадена в САЩ през 90-те години на ХХ век. Породата е създадена от американската селекционерка Ан Бейкър, която кръстосала котка от породата Регдол с обикновена улична късокосместа котка. Целта на селекционерката е била да създаде повече разцветки за породата Регдол. В резултат на кръстоската обаче се появила нова порода котки, които били едри и много красиви. Наименованието Рагамъфин от английски се превежда като дрипльо.

През 1994 година котка от породата Рагамъфин за пръв път се появява на изложение, което поражда много спорове сред фелинолозите по отношение на това дали трябва или не трябва да се приеме новата порода. След много опити за признаване на породата през 2003 година Рагамъфин най-накрая е с официален статут на чистокръвна порода котки. За разлика от някои други породи, Рагамъфин е призната от всички международни асоциации по фелинология и тези красиви котки често печелят първите места на международни изложби.

Стандарт на Рагамъфин

Рагамъфин е едра котка, която може да достигне до 8-9 килограма тегло. Главата на Рагамъфин е едра, широка и с форма на заоблен клин. Ушите на котката от породата Рагамъфин са средно големи и са разположени на голямо разстояние едно от друго. Краищата на ушите са обли и може да завършват със снопче косми като при рисовете. Очите на Рагамъфин са големи, с овална форма и са разположени косо. Те може да са зелени или жълто зелени, макар че се срещат и котки от тази порода с тъмносини очи, а също така и с едно синьо и едно зелено око.

Котка Рагамъфин

Шията на Рагамъфин е къса, тялото е издължено, с много добре развита мускулатура. Крайниците са мускулести, като задните лапи са по-издължени от предните. Лапите са с доста едри възглавнички, между които има кичури козина. Опашката на Рагамъфин е дълга и пухкава. Козината на Рагамъфин е средно дълга или дълга, тя е много гъста и с плътен долен слой. Рагамъфин се среща в най-различни разцветки, но най-често срещани са таби, двуцветни и колор пойнт - с окраска на сиамска котка. Допустими са бели петна по козината.

Грижи за Рагамъфин

Рагамъфин не изисква особени грижи. Козината на Рагамъфин трябва да се разресва два пъти седмично, за да не се сплъстява. Не се препоръчва къпането на Рагамъфин по-често от четири-пет пъти в годината. Ушите и очите на Рагамъфин трябва редовно да се почистват с тампонче, напоено с преварена охладена вода. Ако котката ви живее на двор, е добре да я заведете на ветеринар, който да я ваксинира, за да я предпази от котешки болести. Добре е да снабдите Рагамъфин с много играчки, за да не скучае котката ви, когато ви няма вкъщи. Рагамъфин с удоволствие ще се скрие в направена за нея къщичка, но ще предпочете да спи в леглото на стопаните си.

Обучение на Рагамъфин

Рагамъфин е умно животно, което лесно разбира, какво се иска от него. Въпреки това не трябва да очаквате от Рагамъфин да ви носи предмети като куче. Рагамъфин лесно може да се научи какво може и какво не може да си позволява в дома, в който живее. Котката от тази порода може да бъде научена на елементарни команди като прескачане на обръч, идване, когато я викат, и дори сядане.

Хранене на Рагамъфин

Рагамъфин има нужда от добре балансирано котешко меню, което може да му бъде осигурено от натурални продукти с високо качество или от премиум храни за котки - гранулирани или консервирани. Редовно трябва да давате на Рагамъфин лечебни храни, които спомагат за лесното изхвърляне на топки косми от стомаха на котката. За тази цел може да купите на любимеца си котешка трева, която също ще е полезна за него. Ако храните Рагамъфин с натурални продукти, е добре да добавяте минерали и витамини, които са важни за здравето му.

Може да храните Рагамъфин с кисело мляко, нискомаслена сметана и извара, но прясното мляко трябва да се дава рядко. Може да глезите любимеца си със сварена обезкостена морска риба, но не се препоръчва това да става повече от веднъж седмично. Агнешко, пилешко, пуешко, заешко и телешко месо, както и дивеч, са подходящи за Рагамъфин, а също и техните субпродукти, преминали термична обработка. Различни видове плодове и зеленчуци за котки, както и сварен ориз и твърдо сварени яйца може да допълнят менюто на Рагамъфин. Не се препоръчва да се дава на Рагамъфин свинско и овнешко месо, както и патешко и гъше месо и техните субпродукти. Не е добре да давате на Рагамъфин прекалено студени и прекалено горещи храни, а също така мазни и пържени храни, пикантни и прекалено солени храни, сладки и тестени изделия, пушено месо и пушена риба.

Заболявания на Рагамъфин

Порода Рагамъфин

Рагамъфин е много здрава котка, но може да страда от различни инфекции на ушите и очите, както и от заболявания на сърдечно-съдовата система. Рагамъфин може да има проблеми със стомаха, които обикновено се овладяват с промяна на менюто на котката.

Любопитни факти за Рагамъфин

Рагамъфин е много дружелюбна и спокойна котка. Тя обича да ѝ се обръща внимание, но никога не се натрапва, а кротко чака стопанинът й да е в настроение, за да я повика. Рагамъфин обича да седи в скута на стопанина си и може да остане там часове. Рагамъфин се разбира прекрасно с деца и никога няма да ги нарани. Рагамъфин силно се привързва към стопаните си и когато те дълго отсъстват от дома, тя много тъгува за тях. Рагамъфин няма нищо против пътешествията, за да не се разделя със стопаните си.

Рагамъфин лесно се сприятелява с други домашни любимци и може да се сприятели дори с морски свинчета и декоративни плъхчета, като не изпитва никакво желание да ги превърне в своя вечеря.

Недостатъци на Рагамъфин

Рагамъфин няма изявени недостатъци освен пълната липса на ловен инстинкт. Това не е котка, която да се справя с прочистването на дома от гризачи, но затова пък е перфектният домашен любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest