Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Японски Бобтейл

Японски Бобтейл

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Японски Бобтейл

Японски Бобтейл е котка с аристократичен вид, която от векове е любимка на жителите на Страната на изгряващото слънце. Японски Бобтейл е игрив домашен любимец, за когото контактът със стопанина му е най-важното нещо на света.

История на Японски Бобтейл

Японски Бобтейл, известна сред жителите на Япония като Ми Ке, е била любимка на императори от различни династии. Изображения на тези грациозни котки могат да се видят на старинни гравюри, картини и фрески. През 70-те години на ХХ век породата Японски Бобтейл е призната официално от престижни асоциации по фелинология и представителите й се допускат до участие в изложби. Японски Бобтейл е сред предпочитаните домашни любимци на японците и се радва на популярност в цял свят заради интересния си външен вид и своята любвеобилност към стопаните.

Стандарт на Японски Бобтейл

Мъжките представители на породата Японски Бобтейл достигат до 4 килограма, женските стават тежки до 3. 5 килограма. Тялото на Японски Бобтейл е мускулесто и леко издължено. Главата на котките от тази порода е с с кръгла форма и отчетливи скули. Муцуната е леко издължена, носът има две паралелни линии от основата до върха. Крайниците на Японски Бобтейл са дълги, изящни и мускулести, като задните са малко по-високи от предните. Лапите са грациозни, с овална форма.

Ушите на Японски Бобтейл са разположени на голямо разстояние едно от друго и са леко наклонени напред. Върху ушите обикновено има кичур козина като при рисовете. Очите на Японски Бобтейл са големи и най-често са жълти на цвят, но са допустими и други цветове. Козината на Японски Бобтейл е средно дълга, мека като коприна, като на раменете е малко по-къса. Козината на Японски Бобтейл може да е двуцветна или трицветна. За предпочитане е да преобладава белият цвят. за особено ценни се смятат екземплярите, в които се съчетават червеникаво кафявият и черният цвят. Максималната дължина на опашката на тази порода е 8 сантиметра и е с гъста дълга козина, от което прилича на четка.

Грижи за Японски Бобтейл

Котка Японски Бобтейл

Японски Бобтейл не понася студа, така че се погрижете вашата любимка да има местенце, където да й е топло. Креватчето на котката не трябва да е на течение, но в повечето случаи тези красиви писани предпочитат да спят в леглото на стопаните си. Японски Бобтейл не се скубе и поддръжката на козината на тази порода е много лесна - достатъчно е два пъти седмично тя да бъде разресвана с гъст гребен или да се минава с влажна кърпа за отстраняване на излишните косъмчета. Ушите и очите на Японски Бобтейл трябва редовно да се проверяват за инфекции. Добре е да осигурите повечко играчки на котките от породата Японски Бобтейл, за да могат да се забавляват, докато ви няма. Японски Бобтейл обича разходките и може да бъде научена да се разхожда с нагръдник и повод.

Обучение на Японски Бобтейл

Японски Бобтейл е много умна котка, която може да бъде научена да изпълнява различни по сложност команди, ако обучението започне в ранна възраст - около четвъртия месец. В началото то не трябва да отнема повече от пет минути дневно и постепенно времето за обучение да се увеличава. Японски Бобтейл с удоволствие ще се включи в обучението, ако го приема като забавна игра.

Хранене на Японски Бобтейл

Японски Бобтейл е капризна котка, която има претенции към това какво ще хапне. Тя може да е гладна и въпреки това да откаже да се храни, ако не й харесва това, което й се дава. Стопаните на Японски Бобтейл сами трябва да разберат какво обича и какво не тяхната любимка. В повечето случаи Японски Бобтейл предпочита рибата пред различните видове месо. Необходимо е рибата да се дава печена или сварена и задължително да се обезкостява и от най-дребните кости, преди да се даде на котката от тази порода.

В противен случай съществува възможност храносмилателният й тракт да се нарани, тъй като Японски Бобтейл е много деликатна котка в това отношение. Японски Бобтейл може да хапва гранулирани или консервирани храни за котки от премиум клас, а ако го храните с натурални продукти, менюто му е добре да се допълва с необходимите за здравето му витамини и минерали. Различни видове зеленчуци - сварени и сурови, могат да допълват менюто на Японски Бобтейл, както и някои видове плодове, без прекалено сладките грозде и банани. Не е добре да давате на Японски Бобтейл шоколад, захарни изделия, тестени изделия, пушена риба и пушено месо, мазни или пържени храни, както и прекалено студени и прекалено горещи храни.

Заболявания на Японски Бобтейл

Порода Японски Бобтейл

Японски Бобтейл може да страда от заболявания на очите, а също така и от проблеми на храносмилателната система. Японски Бобтейл е склонен към развитие на алергии, затова е важно да се взимат мерки, ако има проблем с кожата или козината. След третата година от живота си Японски Бобтейл може да има проблеми с отделителната система, затова е добре да се следи състоянието му, ако има и най-малките симптоми за подобно заболяване.

Любопитни факти за Японски Бобтейл

Японски Бобтейл има интересна особеност - когато види човек, той често вдига предната си лапа и все едно поздравява. В японските сувенирни магазини предлагат статуетки с котка, която е вдигнала предната си лапа за поздрав. Те са известни като манеки неко - котка, която поздравява, и се смята, че носят късмет на притежателя си.

Японски Бобтейл е леко флегматична котка, която рядко издава звуци и никога не досажда на стопаните си. Но когато види вода, тя се променя напълно и се превръща в изключително игриво същество. Тя с удоволствие плува и дори може да лови риба. Котка от породата Японски Бобтейл може да донася предмети, хвърлени от стопанина й във водата.

Интересен факт е, че котенцата в котилото на майка от породата Японски Бобтейл обикновено са четири на брой. Те са изключително жизнерадостни и игриви и след като пораснат, лесно се сприятеляват с различни видове домашни любимци.

Недостатъци на Японски Бобтейл

Японски Бобтейл е прекалено привързан към стопанина си и използва всяка секунда, за да е възможно по-близо до него. Това понякога е досадно за някои хора, но просто Японски Бобтейл иска да показва постоянно на собственика си колко го обича.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest