miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Бедлингтон Териер

Бедлингтон Териер

Нина 2Нина 2
Новак
345179
Бедлингтон Териер
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра-42%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
19.00 лв.
11.00 лв.
Виж ››

Бедлингтон Териер е куче, чиято външност винаги привлича погледите. Бедлингтон Териер е верен приятел на четири лапи, който винаги е готов за игри и е подходящ за хора с активен начин на живот, както и за семейства с малки деца.

История на Бедлингтон Териер

Историята на Бедлингтон Териер започва преди векове и не е ясно как точно се е появило това странно на вид куче. През 1867 година кучета с този външен вид за първи път са споменати в писмен документ и става ясно, че те са се появили на границата на Англия и Шотландия, в графство Нортъмбърленд. Дълги години английските аристократи и работници спорели кой има по-голямо право да развъжда породата и дали тя се смята за елитарна или за служебна. Стандартът на породата се е променял цели пет пъти. Последните корекции в стандарта са уточнени едва през 1981 година. В началото на ХХ век кучетата от породата Бедлингтон Териер са били направо универсални, тъй като са изпълнявали много функции. Те придружавали стопаните си на лов и когато били повече на брой, без страх се нахвърляли върху вълци и мечки. Бедлингтон Териер се използвал в състезания по убиване на плъхове, в циркови програми, а също така и в кучешки надбягвания. Едва след първата третина на ХХ век Бедлингтон Териер се превръща в домашен любимец.

Стандарт на Бедлингтон Териер

Мъжките представители на породата Бедлингтон Териер достигат до 41 сантиметра и тежат до 10 килограма, женските стават високи до 38 сантиметра и тежат до 9 килограма. Кучето от тази порода изглежда грациозно и мускулесто. Главата е с клиновидна или крушовидна форма, муцуната е издължена. Челюстите са доста издължени. Интересното при тази порода е, че преходът от челото към муцуната не е ясно изразен като при останалите кучета, а очертава почти права линия. Заради това и заради къдравата си козина Бедлингтон Териер напомня за овца. Носът е черен или кафяв. Очите са не много големи, с форма на триъгълник, тъмно кафяви, светло кафяви или лешникови.

Ушите са средни по размер и приличат по форма на издължен триъгълник. Те са разположени ниско и плътно се притискат към бузите. Ушите са тънки и кадифени на пипане. Те са покрити с много къса козина и на върха си имат по-светли меки пискюлчета. Челюстите са силни, с едри зъби. Шията е доста дълга. Тялото на Бедлингтон Териер е много мускулесто, с плоски ребра, които са гъвкави. Гръдният кош е добре развит, коремът е прибран. Тялото на Бедлингтон Териер е леко издължено. Крайниците са мускулести и изящни. Лапите са издължени и тесни. Опашката е средно дълга, дебела в основата си и към края изтънява. Бедлингтон Териер я носи красиво завита, но не над гърба.

Козината на Бедлингтон Териер е много интересна. На главата му тя образува нещо като плътна шапка. Козината по тялото и крайниците е гъста, напомня за памук. На муцуната може да има масури. Козината на Бедлингтон Териер е оцветена в бяло, сиво-синкаво, пясъчно, шоколадово.

Порода Бедлингтон Териер

Грижи за Бедлингтон Териер

Бедлингтон Териер има нужда от дълги разходки, ако живее в апартамент. За Бедлингтон Териер перфектен вариант е да живее в двор, но през нощта да спи заедно със стопанина си в къщата му. Бедлингтон Териер трябва да бъде къпан не повече от 4 пъти в годината. Това куче е чистоплътно и само се грижи за красивия си външен вид. Въпреки това е добре да разресвате козината на Бедлингтон Териер два-три пъти седмично. Бедлингтон Териер се чувства добре, когато е със стопанина си и е готов да пътува с него, да тича до колелото му или да го придружава на дълги разходки в планината.

Обучение на Бедлингтон Териер

Бедлингтон Териер е куче, което с удоволствие участва в процеса на обучение. То схваща новите команди за броени минути и не е необходимо много време, за да се превърне то в перфектен помощник на ловеца или да се научи да прави сложни трикове като в цирка. Бедлингтон Териер ще изпълни всяка команда, ако в замяна получава добра дума, погалване или лакомство.

Хранене на Бедлингтон Териер

Бедлингтон Териер е голям лакомник, затова трябва да внимавате колко храна му давате. Бедлингтон Териер може да похапва както натурални продукти, така и консервирани или гранулирани храни за кучета от премиум клас, за да му доставят всички необходими за мускулатурата и козината му вещества. Не се препоръчва да давате на Бедлингтон Териер свинско и овнешко месо, прясно мляко, тръбни кокали, пушена риба и пушено месо, сурови яйца, сурова риба и месо, пикантни и мазни храни, пържени и тестени храни, сладки изделия, прекалено студена или гореща храна. Обогатявайте храната на Бедлингтон Териер с необходимите за доброто му здраве витамини и минерали.

Заболявания на Бедлингтон Териер

Бедлингтон Териер може да страда от различни видове алергии, предимно хранителни, както и от дерматити. Бедлингтон Териер може да има проблеми с очите, както и със сърдечно-съдовата система. Кучетата от породата Бедлингтон Териер може да страдат от заболявания на стомаха.

Любопитни факти за Бедлингтон Териер

Куче Бедлингтон Териер

Приликата на Бедлингтон Териер с кротка овчица и сравнително малките му размери създават погрешното впечатление у някои хора, че пред тях е най-кроткото и крехко същество. Бедлингтон Териер може да тича много бързо и издържа на дълги разстояния. Той не се страхува да атакува по-едро куче от него, както и друго животно с по-големи размери от неговите.

Бедлингтон Териер обожава децата и винаги е готов за игри с тях. Кучето от породата Бедлингтон Териер винаги усеща в какво настроение е стопанинът му и ако той е тъжен, се опитва да го утеши по свой начин. Кучето от тази порода може да се разбира добре с други домашни любимци.

Недостатъци на Бедлингтон Териер

Бедлингтон Териер е независимо и самолюбиво куче и никога не забравя, ако някой го е обидил. Бедлингтон Териер може да бъде злопаметен и ако сте се отнесли зле с него, ще трябва да мине дълго време, докато отново ви се довери.

Ако се разхожда без повод, Бедлингтон Териер, който е със силно развит ловен инстинкт, може да подгони котка или друго животинче и да се изгуби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати