Босерон

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Босерон

Босерон предизвиква асоциации на вълк в кожата на Ротвайлер и много хора избират това величествено и смело куче заради качествата му на страхотен пазач и верен приятел. Босерон, който е известен още и като Френска Овчарка, е много лоялно и добродушно куче.

История на Босерон

Босерон е една от най-старите френски породи. За първи път тези красиви кучета се споменават в писмен документ през 1578 година. В продължение на векове кучетата от тази порода са помагали на ловците по време на лов на елени, диви прасета и дори при лов на мечки. След като ловът не заемал вече толкова важно място в намирането на прехрана, Босерон се преквалифицирало в овчарско куче и помагало за опазване на стадата.

Според изследователи на породата прародителите на Босерон са древните торфени кучета. Тъй като Босерон има гени, много близки до вълка, се смята, че в създаването на породата са участвали и опитомени вълци, които са били откривани от ловците като малки вълчета. Постепенно Босерон се превръща в популярен домашен любимец, който е страхотен пазач и весел другар в игрите.

Стандарт на Босерон

Куче Босерон

Босерон е едро куче с великолепна мускулатура. Мъжките представители на породата достигат до 70 сантиметра височина и тежат до 50 килограма, женските стават високи до 68 сантиметра и тежат до 40 килограма. Муцуната на Босерон е леко заострена и доста едра. Ушите са къси и изправени. Босерон прилича на Ротвайлер, но доста по-елегантен и с издължена тясна муцуна.

Челюстите на Босерон са много мощни, зъбите са едри. Гръдният кош е голям, коремът е прибран. Крайниците са дълги и мускулести. Опашката е дълга и Босерон я носи пусната надолу или като продължение на линията на гърба. Козината на Босерон е къса. Съществуват два вида оцветяване на козината на кучетата от тази порода - черен с рижави петна, известен като Ба Руж - Червените чорапи, и черен с рижави и сиви петна, известен като Арлекин.

Грижи за Босерон

Козината на Босерон не изисква прекалено много грижи, достатъчно е да се разресва 2 пъти в седмицата или да се минава с влажна кърпа, за да се отстранят излишните мъртви косъмчета. Босерон има нужда от всекидневно разресване по време на смяната на козината, за да не се натрупват косми из цялото жилище. Босерон може да се къпе не повече от 3-4 пъти в годината с шампоан, за да не се наруши защитният слой на козината му.

Босерон има нужда от възможност да изразходва огромния си запас от енергия. Перфектно за него е да живее в къща с двор, но не се препоръчва кучетата от тази порода да се връзват на верига, тъй като могат да станат асоциални и прекалено агресивни. Босерон е перфектен за всички кучешки спортове и кучетата от тази порода редовно участват в състезания, в които се изявяват като победители.

Обучение на Босерон

Босерон Отблизо

Босерон може да бъде обучен само от човек с лидерски качества, тъй като в противен случай кучето от тази порода може просто да откаже да се подчини и да не иска да изпълнява нито една команда. Употреба на физическа сила не се допуска. Босерон може да бъде обучен само с комбинация от решителност, последователност и похвала за всяка добре изпълнена команда. Добре е обучението на Босерон да започне около втория месец след раждането на кученцето, тогава то ще може постепенно да свикне с процеса на обучение.

Хранене на Босерон

Босерон няма специфични изисквания към храната, но се нуждае от гранулирана храна или консерви от премиум клас, за да може да поддържа красивата си козина и добре развитата си мускулатура в перфектно състояние. Можете да храните Босерон и с натурални продукти, като трябва да допълвате менюто му с необходимите за правилното му развитие и доброто му здраве минерали и витамини.

Босерон с удоволствие ще хапва всеки вид месо, но не се препоръчва да му давате свинско и овнешко месо, тъй като те са твърде мазни за него. Пилешко, телешко, заешко, агнешко месо и дивеч, както и техните субпродукти са подходящи за Босерон след термична обработка. Менюто на Босерон може да се допълва със сварен ориз или елда, но не и с накиснат в бульон хляб.

Босерон с удоволствие ще хапва сурови и сварени зеленчуци, различни видове плодове, твърдо сварени яйца, кисело мляко, извара, сварена обезкостена морска риба. Не се дават на Босерон тръбни кокали, сурови яйца, сурова риба и месо, пушено месо и пушена риба, прясно мляко, пикантна и сладка храна, тестени изделия, пържени и мазни храни. Босерон е склонен към преяждане, затова не трябва да се допуска поглъщане на прекалено много храна, особено ако кучето не се движи достатъчно.

Заболявания на Босерон

Порода Босерон

Кучетата от породата Босерон страдат от различни видове дерматити, а също така от тазобедрена дисплазия, както и от дисплазия на лакътната става. Възможни са проблеми с очите на кучето. Рядко, но се случва Босерон да страда от епилепсия. Босерон може да има и някои стомашни проблеми, но те могат да се коригират в повечето случаи с правилен режим на хранене и внимателно побрани храни. Босерон може да страда от превъртане на стомаха и от преплитане на червата, които могат да бъдат фатални за животното.

Любопитни факти за Босерон

Босерон е привързан към всички членове на семейството, но само един за него е водачът на глутницата, към когото кучето от тази порода изпитва уважение и е готово да го следва навсякъде. Към децата Босерон се отнася снизходително и ако те се опитват да го тормозят, докато са малки и прекаляват с грубите игри, кучето просто няма да иска да контактува с тях, но няма и да прояви агресия спрямо хлапетата. Босерон се разбира добре с други домашни любимци, ако нямат нищо против да му отстъпят лидерското място.

Босерон никога не напада непознати хора, ако те не проявят агресия към него. Но предпочита да не е в близост до непознати и предпочита компанията само на тесен кръг от близки хора.

Недостатъци на Босерон

Босерон е като малко кутре до навършването на три години. Едва тогава от кучето от тази порода може да се очаква да изпълнява винаги командите, които му се дават, и да стане малко по-улегнало. Босерон може да прояви агресия към непознати, ако реши, че са заплаха за стопанина му или за семейството му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest