Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Какво да правим, ако кучето се изгуби

Какво да правим, ако кучето се изгуби

Нина НордНина Норд
Джедай
22615
Куче
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Много стопани на кучета са се сблъсквали с ужасната ситуация любимецът им да се изгуби. Обикновено това става, когато кучето се извежда свободно, без повод, и подгони някоя котка или се изплаши от силен шум и започне да бяга.

Първото, което трябва да направите в такъв случай, е да запазите спокойствие и да започнете да търсите кучето. Има голяма вероятност то да се е скрило някъде наблизо или да обикаля по съседните улици и да се опитва да ви намери.

Когато е стресирано, кучето трудно може да се ориентира по миризмите или по околните предмети, с които е свикнало по време на обичайната си разходка. Добре е ако включите в търсенето и други хора, за да може да покриете по-голяма площ, което увеличава в пъти шанса ви да откриете кучето.

Ако не намерите любимеца си в рамките на няколко часа, напълно е възможно той да е тичал много дълго и да е стигнал до съседен квартал. През няколко часа излизайте пред дома си да го търсите, защото има вероятност той все пак да се ориентира и да се прибере.

Веднага разпространете снимка на любимеца си в социалните мрежи, като посочите телефонен номер, на който да ви потърсят в случай, че намерят вашия четириног приятел.

Съществуват много групи в социалните мрежи, които са създадени точно с тази цел - за откриване на изгубени домашни любимци. Често се случва хора с добри сърца да приютят изгубилото се куче и след това да видят снимката в социалната мрежа.

Разхождане на куче

Добре е ако кучето ви има микрочип. Така ако някой го намери, може да стигне лесно до вас, стига, разбира се, ветеринарният лекар, който е поставил чипа, да е регистрирал данните за номера му в общия регистър на чипирани кучета.

Добра идея е ако на нашийника на кучето ви има медальонче с телефонен номер. Така е лесно да ви намерят, ако някой открие любимеца ви преди вас.

Дори да не намерите веднага кучето си, не губете надежда и бъдете упорити. Има голям шанс да го откриете след дни, а има случаи, в които кучето се намира след няколко месеца.

Въпреки че кучетата се чувстват добре, когато тичат на воля, правилният начин за извеждането им е на повод. Така не рискувате да изгубите любимеца си, а и намалявате шанса той да бъде блъснат от автомобил, ако излезе на улицата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
аз
аз
06.03.2016 19:42
Едно време, когато кучетата бяха истински, не се загубваха. Винаги намираха пътя към дома. И не помня да се е случвало такова нещо. Сега, и те като целия свят- сбъркани.
7
3