Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Какво да правим, ако кучето се изгуби

Какво да правим, ако кучето се изгуби

Нина НордНина Норд
Джедай
22531
Куче

Много стопани на кучета са се сблъсквали с ужасната ситуация любимецът им да се изгуби. Обикновено това става, когато кучето се извежда свободно, без повод, и подгони някоя котка или се изплаши от силен шум и започне да бяга.

Първото, което трябва да направите в такъв случай, е да запазите спокойствие и да започнете да търсите кучето. Има голяма вероятност то да се е скрило някъде наблизо или да обикаля по съседните улици и да се опитва да ви намери.

Когато е стресирано, кучето трудно може да се ориентира по миризмите или по околните предмети, с които е свикнало по време на обичайната си разходка. Добре е ако включите в търсенето и други хора, за да може да покриете по-голяма площ, което увеличава в пъти шанса ви да откриете кучето.

Ако не намерите любимеца си в рамките на няколко часа, напълно е възможно той да е тичал много дълго и да е стигнал до съседен квартал. През няколко часа излизайте пред дома си да го търсите, защото има вероятност той все пак да се ориентира и да се прибере.

Веднага разпространете снимка на любимеца си в социалните мрежи, като посочите телефонен номер, на който да ви потърсят в случай, че намерят вашия четириног приятел.

Съществуват много групи в социалните мрежи, които са създадени точно с тази цел - за откриване на изгубени домашни любимци. Често се случва хора с добри сърца да приютят изгубилото се куче и след това да видят снимката в социалната мрежа.

Разхождане на куче

Добре е ако кучето ви има микрочип. Така ако някой го намери, може да стигне лесно до вас, стига, разбира се, ветеринарният лекар, който е поставил чипа, да е регистрирал данните за номера му в общия регистър на чипирани кучета.

Добра идея е ако на нашийника на кучето ви има медальонче с телефонен номер. Така е лесно да ви намерят, ако някой открие любимеца ви преди вас.

Дори да не намерите веднага кучето си, не губете надежда и бъдете упорити. Има голям шанс да го откриете след дни, а има случаи, в които кучето се намира след няколко месеца.

Въпреки че кучетата се чувстват добре, когато тичат на воля, правилният начин за извеждането им е на повод. Така не рискувате да изгубите любимеца си, а и намалявате шанса той да бъде блъснат от автомобил, ако излезе на улицата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
аз
аз
06.03.2016 19:42
Едно време, когато кучетата бяха истински, не се загубваха. Винаги намираха пътя към дома. И не помня да се е случвало такова нещо. Сега, и те като целия свят- сбъркани.
7
3