miau.bg»Статии»Живини»Статии за кучета»Откриха защо затлъстяват лабрадорите

Откриха защо затлъстяват лабрадорите

Пламена M.Пламена M.
Джедай
546103
Дебел Лабрадор

Ветеринарите предупреждават всеки собственик на лабрадор, че подобно на хората, тези кучета са предразположени към затлъстяване с напредване на възрастта.

Учените са установили, че когато преминат средната за породата възраст, те се нуждаят от физически упражнения, които да поддържат теглото им в норма.

Наскоро изследователи от Единбургския университет са открили причината за покачването на теглото при тези кучета. Те са изследвали над 4 000 лабрадори–ретривър относно съотношението тегло–ниво на активност.

Резултатите показали две ясно установени закономерности. От една страна е установено, че шоколадовите лабрадори тежат с около 1.4 кг повече от златистите. Втората констатация засяга в частност затлъстяването.

Подобно на хората, затлъстяването на средна възраст при лабрадорите в повечето случаи е следствие на генетична предразположеност и не може да бъде избегнато. Но може да се контролира, подобно на всяко друго подобно състояние.

При лабрадор-ретривър за средна възраст се счита настъпването на четвъртата година. С всяка следваща животинките наддават по килограм и след няколко години попадат в групата на рисково затлъстелите.

Изследването се наложило, след като във Великобритания регистрираните случаи на затлъстяване при лабрадорите се оказали повече, отколкото при кучетата от която и да е друга порода.

Резултатите показват, че след настъпване на средната възраст тези животни се нуждаят от редовни упражнения и специализиран начин на хранене, които да спомогнат за поддържането на теглото в норма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest