Шиперке

Нина 2Нина 2
Новак
345179
Шиперке
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Шиперке е дребно по размер куче, което е перфектен компаньон за жителите на града, които имат нужда от пазач. Въпреки малките си размери Шиперке се справя много добре със задачата на охранител. Шиперке е верен приятел и чудесен домашен любимец.

История на Шиперке

Смята се, че Шиперке произхожда от Немски Шпицове. Породата е белгийска и става известна през 1690 година, когато тези интересни и умни кучета са били показани на изложение в Брюксел. По онова време Шиперке е била любима порода на обущарите и на работниците от брюкселския квартал Сен Жери. За да изглеждат любимците им по-интересно, стопаните на кучетата от тази порода отрязвали опашките им и украсявали вратовете им с медни нашийници. Белгийските моряци също почитали много кучетата от породата Шиперке. Те редовно взимали едно-две кучета на корабите, за да унищожава гризачите и да охранява плавателния съд. Днес породата Шиперке е разпространена в цял свят.

Стандарт на Шиперке

Шиперке е дребно по размер куче. То достига до 33 сантиметра височина и тежи до 9 килограма независимо от половата принадлежност. Главата на Шиперке прилича на главата на лисица - с широко чело и стесняваща се муцуна. Очите на Шиперке са с овална форма и са тъмно кафяви на цвя. Ушите на кучето от породата Шиперке са малки и с триъгълна форма. Те са разположени високо на главата и са много подвижни. Тялото на Шиперке е леко набито и скъсено. Кръстът е широк, коремът е прибран, гръдният кош е добре развит. Опашката на Шиперке се купира, но се срещат представители на породата, които се раждат без опашка. Крайниците не са много дълги, но са мускулести. Козината на Шиперке е чисто черна на цвят, както и носът му. Козината на предната част на краката и на главата е къса. На холката и на гърдите, както и на задната част на крайниците козината е доста по-дълга. Шиперке има красива грива. Зъбите на Шиперке са сравнително едри, челюстите са силни.

Грижи за Шиперке

Шиперке е активно куче, което има нужда да изразходва енергията си. Добре е Шиперке да тича в двор, но да спи в къщата. Ако отглеждате Шиперке в апартамент, това енергично куче има нужда поне от две разходки дневно по около два часа, както и от възможност един път или два пъти седмично да потича на воля сред природата. Не се препоръчва да разхождате Шиперке в градски условия без повод, тъй като то може да подгони дребно животинче или друго куче и да се изгуби. Шиперке с удоволствие ще ви придружава по време на сутрешен джогинг или на разходка в парка, за кучето от тази порода е много важно да може много да тича, защото иначе става нервно. Шиперке има нужда не само от физически занимания, но и от активни интелектуални занимания, както и от игри със стопанина си и семейството му.

Козината на Шиперке няма нужда от много грижи, тя отблъсква мръсотията и е лесна за поддръжка. Козината на Шиперке не се подстригва, необходимо е само да се разресва през ден, за да е винаги лъскава и чиста. Препоръчва се Шиперке да не се къпе повече от четири пъти в годината, за да не пострада козината му. По-сериозни грижи за козината се полагат по време на смяната ѝ, което се случва три пъти в годината. Периодът на смяна на козината трае 10 дни. През това време долният слой козина на Шиперке се променя и е добре кучето да се разресва два пъти дневно. След като този процес приключи, Шиперке изглежда леко плешиво на места, но след няколко седмици отново има гъста и лъскава козина. Редовно проверявайте състоянието на очите и ушите на Шиперке, за да предпазите любимеца си от развитие на инфекции в тези области.

Обучение на Шиперке

Ако бъде обучено от малко кученце на ловни умения, Шиперке може да лови зайци и да ги носи на стопанина си. Шиперке лесно се научава да изравя къртици от дупките им. Шиперке е много умно куче и лесно усвоява различни по сложност команди. Шиперке е много умно, но своенравно куче, и не винаги ще изпълнява дадената команда, дори преди това да е показало стриктност при изпълнението ѝ. В такива случаи трябва да се прояви категоричност и да се изисква от кучето изпълнение на командата, без да се използва физическа сила и наказания. Шиперке лесно се научава да изпълнява команди, ако обучението започне от третия месец на кученцето и за всяка изпълнена команда се поощрява с лакомство, погалване и похвала.

Хранене на Шиперке

Шиперке не е претенциозно по отношение на храната, може да го храните с висококачествени консерви или суха храна за кучета или пък да изберете хранене с натурални продукти. Може да давате на Шиперке пуешко и пилешко месо и техните субпродукти, а също така агнешко, заешко месо, дивеч и телешко месо и техните субпродукти, като трябва да са преминали термична обработка. Не се препоръчва да давате на Шиперке свинско месо и субпродукти, тъй като могат да предизвикат затлъстяване при кучетата от тази порода. Тестените изделия не са препоръчителни за кучетата от тази порода, но може да ги замените с различни видове варива като ориз и елда.

Бобовите култури и картофите не са подходящи за Шиперке, както и прясното мляко, прекалено солените и пикантни храни, захарните изделия и шоколадът, пушените меса и пушената риба, прекалено горещата и прекалено студената храна. Може да давате на Шиперке сварена и обезкостена риба, кисело мляко, извара, зеленчуци и плодове, твърдо сварени яйца. Може да давате на Шиперке хрущяли и сварени пилешки шийки, но трябва да избягвате даването на тръбни кокали, тъй като те могат да разкъсат червата на кучето и това да доведе до фатален край. Не се препоръчва да разрешавате на Шиперке да тича и да се движи активно, след като се е нахранило обилно, тъй като това може да доведе до превъртане на стомаха, което често завършва с фатален изход.

Заболявания на Шиперке

Кучето от породата Шиперке е склонно към епилепсия, дисплазия на тазобедрената става, прогресивна атрофия на ретината, катаракта, хипотиреоидизъм. При някои от кучетата от породата Шиперке се наблюдава мукополисахаридоза - заболяване, което е свързано с наследствени аномалии на обмяната на веществата и води до дефекти на костната и съединителната тъкани. Шиперке е склонно към затлъстяване, затова трябва да внимавате с какво и колко храните любимеца си.

Порода Шиперке

Любопитни факти за Шиперке

Шиперке е сравнително рядка порода и затова цената ѝ е доста висока. Кученце от породата Шиперке струва над 1000 долара.

Кучетата от породата Шиперке се разбират много добре с котки, но с кучета, особено от своя пол, могат да имат разногласия и дори да се сбият без причина.

Интересен факт е, че Шиперке остава кутре до четвъртата си година, макар външно да е напълно завършен възрастен екземпляр.

Шиперке обича членовете на семейството, с което живее, и е готово да даде живота си, за да ги защити. Към непознати се отнася недоверчиво и може да прояви агресия спрямо тях, затова се нуждае от ранна социализация. Това е куче, което е готово по всяко време на денонощието да защити стопанина си от някого, който според него представлява реална заплаха.

За Шиперке стопанинът му не е водачът на глутницата, за кучето от тази порода всички членове на семейството са равнопоставени. Шиперке от малко обича да се налага и да постига това, което е намислило. За да постигне целта си, Шиперке прилага най-различни методи.

Недостатъци на Шиперке

Ако Шиперке не получава възможност да изразходва енергията си, то може да прояви агресия или деструктивно поведение. Ако оставяте Шиперке за дълго време само, то може да започне да разрушава интериора ви от скука.

Шиперке има лидерски качества и ако не се научи от малко кой е лидерът в отношенията със стопанина му, може да го командва с успех с комбинация от инат и миловидни физиономии. Шиперке е склонно към дълъг силен лай и ако се оставя за дълго време само, ще лае с часове. За да се избегне това, е необходимо кучето от малко да бъде научено да лае само по команда. Шиперке лае при всеки шум и за него няма значение дали навън е ден или нощ, то се чувства длъжно да информира стопанина си, че е чуло приближаването на непознат.

Ако не е обучено от малко, Шиперке може да прояви агресия към прекалено малки деца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest