Бордър Коли

Нина 2Нина 2
Новак
34514
Бордър Коли
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Бордър Коли е умно и красиво куче, което е енергично и игриво и в същото време много дружелюбно. Бордър Коли е порода кучета, подходяща за семейства с деца. Кучето от тази порода постоянно иска да тича и да играе и трудно може да стои на едно място.

История на Бордър Коли

Породата Бордър Коли е създадена на границата на Англия и Шотландия в началото на ХХ век. Прародителите на Бордър Коли са живеели в този район още през XVI век. Първоначално Бордър Коли се е използвало като овчарско куче. Днес обаче това е популярна порода за хора, които искат верен и игрив домашен любимец. През 1906 година било създадено Международното общество на любителите на овчарски кучета, което позволило на породата Бордър Коли да се развие и да бъдат усъвършенствани качествата ѝ.

Селекционерите наблягали на развитието на служебните качества на това куче, което било перфектният пазач на стадо овце и с лекота ги събирало и ги насочвало в необходимата посока. От началото на ХХ век в Англия се провеждат редовно състезания за най-добро куче от породата Бордър Коли, като то трябва не само визуално да е перфектно, но и да издържи редица физически и интелектуални тестове. Бордър Коли е идеалното овчарско куче, но то има много силно развит ловен инстинкт.

Стандарт на Бордър Коли

Бордър Коли е пропорционално и красиво куче с добре развита мускулатура. Мъжките представители на породата достигат до 56 сантиметра височина и тежат до 20 килограма, женските стават високи до 53 сантиметра и тежат до 18 килограма. Главата на Бордър Коли е масивна, с обемен череп и леко стесняване към муцуната. Носът е голям, черен на цвят, но е допустимо да е и кафеникав. Очите са разположени далече едно от друго, те са големи и са оцветени в съответствие с козината на кучето. Ушите на Бордър Коли са клепнали, със среден размер. Челюстите са силни, зъбите са едри. Гръдният кош е добре развит, крайниците са силни и мускулести. Лапите са с овална форма, като между пръстите расте козина.

Бордър Коли

Опашката на Бордър Коли е разположена ниско и е с дължина, която стига до колянната става на задните крака. Козината е къса или със средна дължина и има долен слой, който защитава кучетата от тази порода от капризите на времето. Козината е права, но са допустими леки вълни. Козината на кучетата от породата Бордър Коли не се подстригва, изключение прави само козината на лапите и на опашката. Козината на долната челюст образува брада. Най-разпространеният цвят козина на Бордър Коли е черен с кафеникави петна, но се среща тигрова разцветка. Допустими са бели петна на лапите, шията, челото и муцуната, но преобладаващият бял цвят на козината се смята за недостатък. Допустимо е козината на Бордър Коли да е сива, червеникаво кафява, пясъчна, черна, синкаво сива.

Грижи за Бордър Коли

Козината на Бордър Коли има нужда от разресване поне през ден, за да изглежда добре и да не се сплъстява. Козината на опашката и лапите може малко да се подстриже, ако се прецени, че е пораснала прекалено много и пречи на нормалните движения на кучето. По време на смяната на козината се препоръчва Бордър Коли да се разресва два пъти дневно. Не се препоръчва Бордър Коли да се къпе повече от два пъти в годината, защото това ще се отрази зле на козината му. Бордър Коли не обича да се къпе и трудно приема тази процедура.

Бордър Коли има нужда от възможност да тича, за да изразходва големия си запас от енергия. Добре е, ако Бордър Коли живее на двор, за да може да тича по цял ден. Ако се отглежда в апартамент, Бордър Коли има нужда да бъде разхождано два пъти дневно по около час и от време на време да му се дава възможност да потича на воля сред природата. Не се препоръчва Бордър Коли да се разхожда без повод в градски условия, тъй като ловният инстинкт на кучетата от тази порода е силно развит и любимецът ви може да подгони дребно животно и да се изгуби. Бордър Коли не убива животинките, които гони, но играе с тях.

Бордър Коли има нужда от активни игри със стопанина си, за да се чувства добре. Бордър Коли ще се включва с удоволствие в игри, които изискват от него да дърпа леки товари, да донася предмети и да хваща кучешко фризби във въздуха. За Бордър Коли е важно да е със стопанина си и семейството му и то с удоволствие ги придружава навсякъде. Бордър Коли обича да пътува и с радост пътешества навсякъде със стопанина си и останалите членове на семейството.

Очите на Бордър Коли трябва редовно да се почистват с влажно тампонче, защото в ъгълчетата им се събира прах и се отделят секрети.

Обучение на Бордър Коли

Бордър Коли е изключително умно и добронамерено куче, което с желание научава нови команди. То има нужда от редовни интелектуални занимания, за да е във форма. Въпреки че стриктно изпълнява командите, Бордър Коли може да прояви самостоятелно мислене и да откаже да изпълни дадена команда, защото не смята, че в този момент е необходимо да го прави. Бордър Коли е роден лидер и е добре стопанинът му да му покаже, че лидерската роля е за него, а не за кучето, и това трябва да стане още щом кученцето стане част от семейството.

Бордър Коли

Не се допуска използването на физическо наказание спрямо Бордър Коли. Кучетата от тази порода могат да бъдат научени на забавни номера като ходене на задни крака или прескачане на обръчи и други интересни трикове. Когато Бордър Коли е още малко кученце, то може да се опита да се наложи над стопанина си, като просто откаже да изпълни дадена команда и се опита да се гушне в него. В този случай трябва да се подходи много внимателно, за да не се откаже впоследствие кучето от изпълняването на команди. Комбинацията от категоричност, добра дума, погалване и лакомство водят до перфектни резултати.

Хранене на Бордър Коли

Бордър Коли може да се храни с натурални продукти или със суха храна, но не се препоръчва смесването на двата вида храна. Консервите за кучета от висок клас са подходящи за представителите на тази порода, тъй като им осигуряват необходимите вещества за добро развитие и поддържат в добро състояние мускулатурата, костите и козината им. Препоръчително е през есента и зимата да подсилите имунната система на Бордър Коли с комплекс от витамини и минерали. Бордър Коли може да прояви капризи и да не се съгласи да се храни с това, което му предлагате.

Заболявания на Бордър Коли

Бордър Коли е податливо на различни инфекции на очите, епилепсия, вродена глухота, тазобедрена дисплазия. Бордър Коли може да страда от аномалията, наречена очи на Коли - специфични увреждания на зрителния нерв и ретината, характерни за представителите на породата Коли.

Любопитни факти за Бордър Коли

Според тестове, проведени от английски учени, Бордър Коли е най-умното куче не само сред овчарските породи кучета, но и сред абсолютно всички породи. Много кинолози не са съгласни с това изследване, но в Англия и Шотландия Бордър Коли е на особена почит.

Бордър Коли много обича деца и може по цял ден да играе и да тича с тях. Кучетата от тази порода са много привързани към семейството, с което живеят. Те са недоверчиви към непознати и ако преценят, че някой представлява заплаха за стопанина им и семейството му, могат да проявят агресия.

Бордър Коли се разбира добре както с други кучета, така и с други домашни любимци.

Бордър Коли става зряло куче едва след втората си година, дотогава то се държи като кутре, въпреки че размерът му вече е на възрастен екземпляр.

Недостатъци на Бордър Коли

Бордър Коли е куче с изявени лидерски качества. Сред недостатъците му е желанието на Бордър Коли да събира всички в група, заради което е възможно леко да ухапва от време на време хората по глезените. Бордър Коли не е куче, което ще търпи лошо отношение и е в състояние да се разсърди сериозно, ако усети, че се отнасят към него несправедливо. Не се препоръчва да се оставя Бордър Коли насаме с прекалено малки деца, тъй като това игриво и енергично куче може да събори хлапето, докато играе с него.

Ако Бордър Коли не получава възможност да изразходва енергията си, кучето от тази порода може да стане деструктивно и дори да проявява известна агресия, което не е характерно за породата. Добре е постоянно да се намира някакво занимание на Бордър Коли, за да не скучае и да не проявява деструктивно поведение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Алтаир
Алтаир
08.11.2015 12:37
Нашето Бордър Коли отговаря на всичките изисквания! Само, че още е на годинка и не е достигнало размерите на възрастно куче!
0
0
Кристиан
Кристиан
14.10.2015 12:59
Имате две статии за бордър коли и смея да твърдя, че информацията в двете доста се разминава.... в тази пише, че се харесва с домашни животни и деца, а в другата не се харесва... може да проверите и да коригирате.
2
0