Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Хранене при проблеми със ставите на котката

Хранене при проблеми със ставите на котката

МаринаМарина
Джедай
6
Котки
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Препоръчано за теб:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Диагностицирането на ставни заболявания при котките не е лесно, което не означава, че е рядкост сред тези домашни любимци.

Едно проучване установява, че близо 90 % от котките над 12 годишна възраст са с дегенеративни ставни заболявания. А друго изследване в областта показва, че между 60 до 90 % от котките са с рентгенографски данни за артрит на ставите на крайниците.

Оказва се още, че най-често се засягат ставите при по-възрастните котки и то тези на рамената, бедрата, колената и глезените.

Появата на ставни заболявания при котките може да се дължи на генетична предразположеност, на наранявания и травми, да е поради затлъстяване или акромегалия (нарастване крайниците на тялото).

Това е състояние, което се наблюдава по-често при възрастните котки, при които е налице тумор на хипофизата в мозъка, който произвежда твърде много от хормона на растежа.

В резултат засегнатите котки развиват и захарен диабет, както и вторичен артрит.

Котка

На първо място в хранителният режим при котки, страдащи от някакво ставно заболяване, е да се внимава с прехранването. Както вече стана ясно, затлъстяването е един от факторите, причиняващ ставни страдания у беззащитното животно.

Една консултация с ветеринарния лекар би подпомогнала правилния и здравословен избор на хранителни продукти.

Желателно е те да са богати на есенциални мастни киселини, чиято задача е да намалят наличното възпаление. Глюкозамините също трябва да станат част от ежедневното меню - подобряват качеството на ставния хрущял.

Специалистите в областта препоръчват диетата на котките да е богата на омега-3 и омега-6 мастни киселини, смятайки, че те способстват и възстановяват увредените стави при котките. Напомняме обаче, че трябва да се внимава с тези киселини заради факта, че са висококалорични.

При нужда котките със ставни проблеми могат да бъдат подложени на акупунктура, да се дават лекарствени средства за облекчаване на състоянието, но задължително след консултация с ветеринарен лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest