Японски Териер

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Японски териер
Снимка: Paweł Gąsiorski

Японски Териер е куче, което е с много интересна визия. Японският Териер е порода, подходяща за ценители. Това е куче, което е весело и игриво, но е изключително смело и винаги е готово да защитава стопанина си.

История на Японски Териер

Японският Териер, известен и като Нихон Териер и като Нипон Териер, е произлязъл от гладкокосместите териери, които са пристигнали в Япония заедно с холандски мореплаватели през XVII век. След векове кръстосвания с местни породи кучета се е оформила визията на съвременния Японски Териер. Дълги години кучетата от тази порода са се използвали за лов на гризачи. В началото на ХХ век Японският Териер става популярен като домашен любимец, тъй като е много удобен за транспортиране поради малкия си размер.

През двадесетте години на миналия век японски селекционери са се заели със задачата да усъвършенстват качествата на Японския Териер. По време на Втората световна война почти всички представители на породата загинали и се смятало, че тя може да бъде изгубена завинаги. Останали само няколко Японски Териера, които били открити в родината си от селекционери. Стандартът на породата Японски Териер е признат едва през 2006 година. Кучетата от тази порода са изключително популярни сред американците и европейците, но поради малкия си брой трудно могат да станат притежание на някой любител на породата.

Стандарт на Японски Териер

Японският Териер достига до 33 сантиметра и тежи до 4 килограма независимо от пола. Черепът му е плосък в горната си част, муцуната е издължена и леко заострена. Ушите на Японския Териер са малки, изправени, но връхчетата им са клепнали. Очите са средно големи, с овална форма и задължително с тъмен цвят. Шията на Японски Териер е силна, гръдният кош е добре развит, коремът е прибран. Опашката на Японския Териер е сравнително тънка и дълга.

Тялото на Японския Териер е мускулесто, крайниците са дълги и с добре развита мускулатура. Козината на кучетата от породата Японски Териер е много къса - не повече от 2 милиметра. Тя е много гъста и е мека на допир. Допустими са три оцветявания на козината на Японски Териер - кафяв или бял с черна глава, бял с черни петна и черен с оранжеви петна. Японските Териери, които са с тъмна глава, а цветът на козината на тялото им е чисто бял, са сред най-ценените, защото изглеждат много интересно. Допустимо е по черната козина на главата на Японския Териер, който е с бяло тяло, да има рижави петна. Обикновено те се разполагат на бузите.

Грижи за Японски Териер

Японският Териер е куче, което не изисква много големи грижи. Късата му козина може да се минава веднъж седмично с влажна кърпа, за да се отстранят излишните мъртви косъмчета. Можете и да разресвате козината на Японския Териер, но тази процедура също се прави веднъж седмично. Японският Териер обича контакта със стопанина си и най-приятното нещо за него е да седи в скута му с часове. Въпреки че може да стои неподвижно до стопанина си или в скута му, Японският Териер има нужда от много движение, за да изразходва енергията си.

Не се препоръчва да извеждате Японския Териер без повод, тъй като той е със силно развит ловен инстинкт и ще преследва всяка котка или друго животинче, което излезе на пътя му. Японският Териер дори може да се опита да подгони друго куче, но по-скоро като игра, отколкото с агресивна цел. Това малко кученце се чувства добре в апартамент или къща, но за двор е неподходящо, тъй като козината му не го пази от промените на времето. През лятото трябва да пазите Японския Териер от жегите, а през зимата - от студовете и да го обличате с дрешки. Ако е много студено, Японският Териер трябва да излиза навън с обувчици, които да предпазят лапите му от измръзване. Това, което не може да понася Японският Териер, са прекалено силните шумове. Ако той живее с други домашни животни, те трябва да са със спокоен характер.

Обучение на Японски Териер

Японски Териер е много интелигентно куче и лесно се поддава на обучение и дресировка, но не трябва да очаквате от любимеца си да изпълнява прекалено сложни трикове. Японският Териер лесно се разсейва, но с удоволствие ще се включва в процеса на обучение, особено ако придружавате похвалите за добре изпълнените команди с любимите му лакомства.

Куче Японски териер

Хранене на Японски Териер

Японският Териер не е прекалено претенциозен към храната. Той може да бъде хранен както с кучешки консерви и сухи храни за дребни породи кучета, така и с натурални продукти. Ако храните кучето си с натурални продукти, трябва да му осигурите допълнително витамини и минерали, тъй като то не може да си ги набави в нужните количества само от храната. Някои представители на породата Японски Териер може да проявят алергия към сухите и консервираните храни от нисък клас, тъй като те може да съдържат соя, на която понякога тези кучета реагират зле.

Не се препоръчва да давате кокали а Японски Териер, но може да му давате един-два пъти седмично хрущяли или пилешки шийки. Японски Териер хапва с удоволствие месо и месни субпродукти, кисело мляко, извара, зеленчуци и плодове, твърдо сварени яйца, зърнени храни. Не се препоръчва да давате на Японски Териер шоколад и захарни изделия, тестени храни, солени и пикантни храни, пушени меса, пушена риба, прекалено горещи и прекалено студени храни.

Заболявания на Японски Териер

Японският Териер не страда от генетично обусловени заболявания. Въпреки това някои представители на породата могат да имат тазобедрена дисплазия, проблеми с очите и ушите, а също така да страдат от различни видове хранителни алергии и дерматити. Японският Териер е доста лаком и е склонен към преяждане, затова трябва да се внимава да не се прехранва кучето, тъй като излишните грамове ще се отразят върху костната му система и ще натоварят сърцето.

Не се препоръчва Японският Териер да се оставя да тича и да скача, след като се е нахранил обилно, тъй като това може да предизвика превъртане на стомаха, което може да завърши фатално за кучето. Японският Териер е склонен към настинки, затова никога не трябва да се оставя на течение. Ако къпете Японския Териер, трябва да го подсушите много добре в студените дни, защото въпреки късата си козина, която изсъхва лесно, той може да настине.

Любопитни факти за Японски Териер

Японският Териер се разбира много добре с деца, но прекалено малките деца могат да го наранят по време на игрите си. Японският Териер лесно се сприятелява с други домашни любимци, независимо дали са кучета или котки, но няма да пропусне възможността да гони котките навън.

Японският Териер няма специфичната миризма на куче и е изключително чистоплътен. Той е подходящ за хора, които имат алергия към козина.

Японският Териер с лекота понася пътуванията и няма нищо против да бъде носен навсякъде в специална чантичка, но заради изобилието от енергия ще компенсира след това с много тичане.

Японците са много горди с породата Японски Териер и според специалистите чистокръвният представител на породата трябва да изглежда като порцеланова статуетка, покрита с коприна.

Японският Териер е много чувствително куче и лесно се разстройва, ако стопанинът му се кара или му повишава тон. Кучето от тази порода е ревниво и ако стопанинът му обръща внимание и на други домашни любимци, Японският Териер искрено страда.

Недостатъци на Японски Териер

Въпреки малкия си размер Японския Териер се опитва да защити стопанина си от заплахи, повечето от които съществуват само според кучето. Достатъчно е да доближите стопанина на Японския Териер или леко да му повишите тон и кучето веднага ще се нахвърли срещу вас с лай, а може и да ви ухапе. Японския Териер обича да е в центъра на вниманието и ще се чувства много зле, ако го игнорирате.

Ако оставяте за дълго време сам Японския Териер, той може да прояви деструктивно поведение и да се опита да гризе вратите, за да стигне по-бързо до вас. Японският Териер се изявява като охранител по всяко време на денонощието. При най-малкия шум той е готов да алармира семейството, в което живее, че се задава опасност. Японският Териер е в състояние да лае с часове, ако има шумове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати