Miau.bg»Статии»Живини»Статии за кучета»Кога да вземем на детето домашен любимец?

Кога да вземем на детето домашен любимец?

Домашен любимец

Взимането на домашен любимец е трудно решение за всеки родител, още повече, ако става дума за куче. Освен финансовата страна на въпроса грижата за едно животно изисква голяма отговорност. Преди да пристъпите към тази важна крачка, трябва да прецените добре реалната ситуация и възможностите на вашето хлапе, защото дори да обещава, че ще полага необходимите грижи, не е изключено след няколко месеца това да му омръзне.

Според редица проучвания децата, които растат в обкръжението на някакъв домашен любимец, са по-малко податливи към развитието на алергии и астма и имат по-силна имунна система. Разбира се, и тук трябва да вземете няколко неща наум.

Това важи в случаите, когато вашето семейство се е радвало на някакво животно още преди появата на детето. Дори през бременността майката е имала бактерии и антитела от домашния любимец в организма си, които е предала на своето дете, и така то е развило нужния имунитет.

Ситуация коренно се променя, ако вашето дете е на възраст между 1 и 3 години и му предстои първи сблъсък с пухкав домашен любимец. Колкото и щастливо да изглежда детето, съжителството с четириног приятел може да е предпоставка за различни алергии. Трябва да знаете, че много дечица развиват именно непоносимост към прах в този период от живота си. Изключително рисково в това отношение е взимането на хамстер, морско свинче или зайче.

Домашни любимци

Обикновено между 5-та и 7-та година желанието на хлапетата за собствен домашен любимец става най-настойчиво. Тогава малчуганът е във вихъра на своето емоционално и социално съзряване. Фокусът на вниманието му се прехвърля от себе си към другите и той започва да развива способностите си за обич, грижа и съчувствие.

Това определено е най-подходящата възраст за взимане на животно, особено куче. В близостта си с животните детето ще се чувства много по-свободно и уверено, а това е от изключително значение за периода, в който предстои тръгване на училище. Така най-бързо то се научава да дава и получава любов, да вниква в чуждата гледна точка, да не причинява болка и страдание на други същества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest