Папийон

Нина 2Нина 2
Новак
34514
Папийон
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Папийонът е красиво декоративно куче, което дължи името си на ушите си, които приличат на пеперуда. На френски името на това красиво насекомо е дало името на породата сладки любимци, които винаги са в добро настроение.

История на Папийон

Първоначалното име, което било дадено на породата Папийон, било Той Шпаньол. Кученцата от тази порода бързо станали популярни заради атрактивния си външен вид и заради добре развития си интелект. Първите кучета, които имали уши като на пеперуда, се появили преди около 800 години. Историята на кучетата от породата Папийон е тясно свързана с кралски династии и загадъчни дворцови истории.

Съществува легенда, че френският крал Анри III до такава степен обожавал малките кученца с уши като пеперуда, че харчел за техните аксесоари баснословни суми от държавната хазна. А когато кралят бил посетен от монах, който всъщност бил изпратен като наемен убиец, за да го премахне, малкото кученце на монарха започнало да лае по непознатия. Кученцето било изхвърлено от покоите на краля и покушението било успешно.

Френските крале Луи XIV и Луи XV също били лудо влюбени в кученца от породата Папийон. Последната кралица на Франция - Мария Антоанета, както и прочутата фаворитка на Луи XV мадам де Помпадур, също винаги били заобиколени от кученца от породата Папийон.

По онова време породата била известна и с друго наименование - стайното куче на краля. През 1934 година е бил официално признат първият стандарт на породата Папийон. През 20-те години на ХХ век селекционери от Англия започнали кръстоски на Папийон с Шпиц. Благодарение на това Папийонът станал с по-красива и гъста козина, а опашката му се вирнала над гърба. Ушите му се покрили с козина и красиви ресни, което го направило любимо куче на много изискани дами, които искали да блеснат с красивия си любимец с необикновен вид.

Стандарт на Папийон

Тялото на Папийон не е високо, но е доста издължено. Муцунката му е леко заострена, фина и изящна, костната му система е здрава, но изглежда крехка. Носът е малък и е черен на цвят. Въпреки малкия размер на кучето челюстите му са много добре развити. Очите са бадемовидни, но доста големи. Те са тъмни на цвят, около тях има тъмен кант.

Ушите на кучето са големи и прави, но може да са и клепнали. Те са разположени леко назад и са на голямо разстояние едно от друго. Ушите са обилно покрити с козина, а по ръбовете им има дълги ресни. Опашката на кучето е вирната нагоре и е с дълги ресни. Крайниците на Папийон са фини, но мускулести. Лапите на кучето са тесни и приличат на заешки. Папийон тежи от 3 до 5 килограма и достига до 28 сантиметра височина. Походката на кучетата от тази порода е самоуверена и изящна, те вървят с гордо вдигната глава и леко подскачат, докато стъпват на земята.

Грижи за Папийон

Куче Папийон

Папийон има нужда от грижи за козината си, която трябва всеки ден да се разресва, за да не се сплъстява. Това дребно кученце редовно трябва да бъде извеждано на разходки. Въпреки че може да изразходва енергията си и като тича по цял ден вкъщи, кучето от породата Папийон има нужда и от разходки навън, за да се социализира и да събере слънчеви лъчи през лятото. През зимата не се препоръчва да извеждате кучето от породата Папийон без топли дрехи за кучета и обувки, тъй като лапите му лесно могат да измръзнат.

Папийонът не е добре да стои на течения, тъй като лесно може да настине. Папийон е стайно кученце и е немислимо да живее на двор, но ако разполагате с такъв, то с радост ще тича навън при всяка възможност, когато времето е хубаво. Редовно преглеждайте очите и ушите на Папийон, за да се избегнат инфекции. Когато вали, е много трудно да накарате кучето от породата Папийон да излезе навън, затова може от малко да го научите да използва котешка тоалетна в подобни случаи.

Обучение на Папийон

Папийонът лесно се поддава на обучение и дресура и е задължително той да усвои някои команди и навици, за да се избегне превръщането му в малък тиранин. Още от началото трябва да покажете на Папийона си, че вие сте лидер в отношенията. Обучението трябва да се провежда търпеливо, но твърдо. Не се допуска физическа агресия спрямо кученцата от породата Папийон, тъй като те са много чувствителни и ще направят връзка между командите и физическата болка.

Това напълно може да ги откаже да изпълняват по-нататъшни кучешки команди, както и да ги направи напълно асоциални. Възможно е понякога Папийон да откаже да изпълни командата, която сте му дали, но не за да доминира, а защото ще помисли, че това е много интересна игра. В такъв случай е добре да покажете на кучето, че сега е време за обучение, а не за игри, и след добре изпълнената команда да му отделите достатъчно време, за да поиграете с него.

Хранене на Папийон

Кучетата от породата Папийон могат да се хранят със сухи храни за дребни породи, с консерви или с натурални продукти. Ако храните Папийон с натурални продукти, трябва да осигурите поне 70 процента от менюто му във форма на месо и месни субпродукти, които са преминали през термична обработка. Не се препоръчва даването на кокали на кучета от породата Папийон, но веднъж в седмицата може да дадете на любимеца си сварена пилешка шийка.

Свинското месо не се препоръчва за кучетата от породата Папийон, за тях е по-подходящо телешкото, пилешкото, заешкото и пуешкото месо. Може да добавяте в менюто на Папийон кисело мляко, нискомаслена извара, твърдо сварени яйца, различни видове зеленчуци и зърнени храни, плодове и нискомаслена сметана. Не хранете Папийон със сладки храни, с тестени и захарни изделия, с пикантни храни и пушени меса, с прекалено солени храни, както и с горещи и ледено студени храни.

Заболявания на Папийон

Папийон е здрава порода, но въпреки това и тези декоративни кучета имат някои здравословни проблеми, които са генетично обусловени. Сред тях са различни видове очни инфекции, ушни заболявания, проблеми със стомаха, кучешка тазобедрена дисплазия, катаракта, вродена глухота. Папийон може да страда от обърнати клепачи, което изисква намесата на ветеринар. Папийон е склонен към преяждане и напълняване, от което следват редица други усложнения, затова не давайте прекалено много храна на вашия любимец и никога не го хранете с остатъци от вашия обяд или вечеря.

Любопитни факти за Папион

Порода Папийон

Папийонът е популярен и с другото си име - френско цвете. На една от картините на световноизвестния художник Тициан - "Дъщерята на Роберто Строци" е нарисувано малко момиченце с кученце от породата Папийон.

Кучетата от породата Папийон се нареждат сред най-умните на планетата - те заемат в този списък осмо място. Папийон никога не спира да е игрив, независимо от възрастта. Тези малки кученца по цял ден са в състояние да подскачат, за да уловят някое насекомо. Той винаги е готов да играе със стопанина си и децата в семейството и не се изморява, дори след като е играл часове наред.

Папийонът винаги е в добро настроение и зарежда стопанина си с енергията и оптимизма си. Кучетата от тази порода лесно усещат какво е настроението на стопанина им и не се натрапват, ако не са желани. Папийонът с радост играе с деца. Кучетата от породата Папийон са толкова чувствителни, че могат да се обидят дори ако им се повиши тон. В такива случаи те преживяват всичко много тежко и са в състояние да не се хранят с дни.

Недостатъци на Папийон

Въпреки че са дребни, кучетата от породата Папийон могат да проявяват агресия, особено към непознати. Ако кучето не е социализирано правилно от малко, то е в състояние дори да ухапе непознат човек. При правилно обучение и социализация кучето от породата Папийон се превръща в перфектен домашен любимец.

Кучетата от тази порода са много привързани към стопаните си, затова не се препоръчва да се оставят сами дори за кратко време. Когато се почувства самотен, Папийонът е в състояние да гризе с часове и да унищожава всичко, което е наоколо. Ако се оставя за дълго време сам, Папийонът може да изпадне в апатия и да откаже да се храни.

Кучетата от породата Папийон са много ревниви. Ако имате друг домашен любимец, всеки път, когато го погалите, Папийонът ще страда и дори може да прояви агресия към другото животно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest