Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Лабрадор Ретривър

Лабрадор Ретривър

Нина 2Нина 2
Новак
34548
Лабрадор Ретривър

Лабрадор Ретривърът е куче, което е взело най-добрите качества и на двете породи, от които произлиза. Това е куче, на което можете да разчитате и ще ви е верен приятел, който никога няма да ви натрапва присъствието си.

История на Лабрадор Ретривър

Прародителите на Лабрадор Ретривъра са обитавали остров Нюфаундленд, макар че името на породата произлиза от наименованието на остров Лабрадор. Смята се също така, че черните лабрадори са повлияли върху името на породата, която е наречена на името на черния камък лабрадорит. За прародители на Лабрадор Ретривъра се смятат големите нюфаундлендски кучета, от които е произлязла и породата Нюфаундленд. Първото писмено свидетелство за кучета от тази порода е от 1593 година, когато португалци са описали кучетата като не само интересно изглеждащи, но полезни както на сушата, така и във водата.

Първите Лабрадори попаднали в Англия от канадския остров Нюфаундленд. Кучета от породата Лабрадор са обитавали остров Нюфаундленд още преди четири хиляди години. По-едрите кучета на остров Нюфаундленд са прародители на съвременните кучета от породата Нюфаундленд, а по-дребните са дали начало на породата Лабрадор и Лабрадор Ретривър. Първоначално кучетата от тази порода са били наричани кучета от остров Сейнт Джоунс. Английският полковник Питър Хоукър препоръчва на ловджиите да използват за помощници късокосместите представители от острова, тъй като активно плуват и могат да донасят отстреляните от ловците птици, които са паднали във водата. Лабрадорите са кръстосвани с ретривъри, за да се формира новата порода. През 1916 година в Англия бил създаден първият клуб на собствениците на Лабрадор Ретривъри.

Стандарт на Лабрадор Ретривър

Кучетата от породата Лабрадор Ретривър тежат от 24 до 36 килограма. Мъжкарите достигат до 57 сантиметра височина, а женските - до 55 сантиметра. Козината на кучетата от породата Лабрадор Ретривър е едноцветна - тя е черна, кафеникава или жълтеникава. Кафявите Лабрадор Ретривъри са известни и като шоколадови. Кучетата, които са с черна или шоколадова козина, може да имат малко бяло петно на гърдите. Козината на Лабрадор Ретривър е къса и водоустойчива. Лабрадор Ретривърът е едро куче с широк гръден кош и мускулести крайници.

Главата е едра, муцуната не е заострена. Носът е доста едър и цветът му зависи от цвета на козината на животното - той може да е черен, кафяв или розов. Цветът на очите на Лабрадор Ретривъра е кафяв или лешников. Когато са малки, шоколадовите Лабрадор Ретривъри имат зелени очи, но цветът им се променя с времето. Ушите на Лабрадор Ретривъра са клепнали и не са прекалено големи. Те са доста подвижни и показват настроението на кучето от тази порода. Шията на Лабрадор Ретривъра е мускулеста и силна. Опашката е средно дълга и доста дебела в основата си. Краят на опашката е тънък. Благодарение на късата си козина Лабрадорът има опашка, която прилича на опашката на видра.

Лабрадор

Грижи за Лабрадор Ретривър

Кучето от породата Лабрадор Ретривър е активно и има нужда от възможност да изразходва енергията си. Идеално е, ако Лабрадор Ретривърът може да живее на двор, за да тича, когато му хрумне. Ако отглеждате вашия Лабрадор Ретривър в апартамент, трябва да му осигурите два пъти дневно дълги разходки, а от време на време е добре да му давате възможност да потича на воля сред природата.

Козината на Лабрадор Ретривър е водоустойчива, което намалява грижите за нея, но въпреки това е добре да разресвате козината на любимеца си веднъж седмично. Не къпете Лабрадор Ретривъра повече от два-три пъти в годината, тъй като ще унищожите водоустойчивостта на козината му. Кучетата от тази порода обичат да се къпят и да плуват, така че ако от време на време пускате любимеца си да поплува в езеро или басейн, това ще спомогне за чистата му козина. Клепналите уши на Лабрадор Ретривъра трябва редовно да се проверяват за инфекции.

Обучение на Лабрадор Ретривър

Лабрадор Ретривърът има нужда от обучение, особено през първите три години от живота си, за да се развият напълно техните умения и да се използва интелекта им. Лабрадор Ретривърът е много умен и схваща веднага какво се иска от него. Не се препоръчва използването на физическа сила по време на обучението на кучета от тази порода, тъй като те могат да се обидят и да откажат не само изпълняването на кучешки команди, но също така да не искат да се хранят и да излизат навън.

Хранене на Лабрадор Ретривър

Кучетата от породата Лабрадор Ретривър се хранят с консерви или кучешка храна от висок клас, за да се осигурят необходимите вещества за здрава костна система и поддържане на мускулатурата на животното. Можете да храните вашия Лабрадор Ретривър и с натурални продукти, но трябва да допълвате менюто му с витамини и минерали. Лабрадор Ретривърът е енергично куче и има нужда от много протеини, така че голяма част от менюто му трябва да е съставена от месо и субпродукти. Лабрадор Ретривърът с удоволствие хапва различни видове зеленчуци и плодове, кисело мляко и яйца. Породата е склона към преяждане, така че трябва да внимавате какво давате на любимеца си и в какви количества.

Заболявания на Лабрадор Ретривър

Като цяло Лабрадор Ретривърът е здрава порода кучета. Но въпреки това кучетата от тази порода могат да страдат от някои заболявания при Лабрадор Ретривърите. Сред тези кучешки заболявания са тазобедрената дисплазия, дисплазията на лакетната става, прогресивна атрофия на ретината, епилепсия, различни видове дерматити, катаракта, различни видове хранителни алергии, обръщане на клепачите, както и някои видове сърдечни заболявания.

Любопитни факти за Лабрадор Ретривър

Кучето от породата Лабрадор Ретривър е перфектно за семейства с деца, тъй като то ще се грижи за тях като бавачка. Лабрадор Ретривърът лесно се сприятелява с кучета от други породи, както и с котки, затова при повече домашни любимци цари пълна хармония. Лабрадор Ретривърът обича водата и е много добър плувец. Кучета от тази порода може да плува със скорост от пет километра в час. Според специалистите Лабрадор Ретривърът не е напълно развит в психическо отношение до третата си година и заради това понякога е смятан за глуповат, докато е малък.

Куче Лабрадор Ретривър

Интересен факт е, че въпреки любовта си към водата Лабрадор Ретривърът може да има нужда да бъде подпомаган в началото на запознанството си с водата.

Обонянието на Лабрадор Ретривъра е с 25 процента по-добро от това на Немската овчарка. Лабрадорът Йоги, който живее във Великобритания, е получил Златен Рицарски Медал, тъй като е помогнал за разкриването на 490 случая на пренасяне на наркотици.

Недостатъци на Лабрадор Ретривър

Лабрадор Ретривърът се чувства много зле, ако бъде оставен за дълго време съвсем сам. Неизразходваната енергия и липсата на достатъчно внимание могат да предизвикат апатия или деструктивно поведение от страна на кучето. Любовта на Лабрадор Ретривера към водата може да му изиграе лоша шега. Кучетата от тази порода са склонни да скачат от високо във водоеми, което може да предизвика трудности с изваждането им от водата, ако сами не могат да доплуват до далечния бряг. Затова Лабрадор Ретривърът трябва да влиза във водоеми само от бряг, който не е отвесен. Това ще помогне на кучето да се върне на брега, когато се измори.

Прекалено дружелюбният характер на Лабрадор Ретривъра, особено през първите три години от живота му, може да предизвика прекалено любвеобилно отношение към напълно непознати хора. Не се препоръчва Лабрадор Ретривърът да се отглежда в семейства с прекалено малки деца. Без да иска да нарани нарочно хлапето, кучето от тази порода може просто да го събори, докато му се радва, тъй като е хиперактивно и постоянно е в движение, а е доста масивно и силно.

Въпреки че Лабрадор Ретривърът лае силно, той не е подходящ за охрана, тъй като не може да прояви и най-малката агресия. Кучетата от породата Лабрадор Ретривър са много добри бегачи и лесно прескачат препятствия, затова трябва да имате висока ограда, за да не я прескача любимецът ви.

При липса на достатъчно упражнения лабрадор ретривърът има склонност към напълняване, което може да предизвика заболявания по-ранна смърт на животното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest