miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Комондор вкъщи

Отглеждане на Комондор вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k847
Комондор
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Комондор или унгарско овчарско куче е порода кучета, произлизаща от Унгария. Песове, които са били техни предшественици са обитавали тези земи още в Древността. За първи път обаче названието комондор възниква чак през шестнадесети век.

В миналото представителите на тази порода са се развъждали най-вече заради изявените си пастирски качества, но днес са високо ценени пазачи и безспорни звезди в киноложките изложби. В съвременния свят най-впечатляващата черта на кучето остава неговата необикновена фризура, характерна и за още една унгарска порода-пули.

Козината на комондора е дълга и гъста. Тя е сплетена в кичури, напомнящи възли. Те се оформят, докато кученцето е още на няколко месеца и не се разплитат занапред. Космената покривка е обагрена в бяло.

Тялото на кучето е мощно, а размерите му-забележителни. Височината му нерядко надминава 70 сантиметра, по което доста се доближава до тази на ирландския вълкодав, смятан за най-високото куче на планетата. Теглото на комондора пък често варира между 50 и 60 килограма.

Комондорът е умно, спокойно и възприемчиво куче, което с повече постоянство и упорита работа може да бъде добре дресирано. То притежава огромна силна, но не бърза да я използва и влиза в атака, само когато това е крайно необходимо.

Представителите на тази порода бързо се привързват към своя господар и са готови да го защитават с цената на живота си. Ето защо те често са отглеждани не само като овчарски кучета, но и като охранители. Това е идеалното куче за хора, разполагащи с много свободно време и търпение, за да обучават един бъдещ стражар.

Отглеждане на комондор в къща

Комондорът се причислява към големите кучета, които биха се чувствали приятно в къща с голям двор, където да могат да се движат на свобода. Тъй като това куче не бива да стои вързано, е необходимо да се застраховате от проблеми, като си осигурите висока и здрава ограда. Ако ограждението на къщата ви не е достатъчно високо, има опасност кучето да прескочи и да се озове навън, където със сигурност ще изплаши някого.

Освен това представителите на тази порода често биват привлечени от движещите се добичета, така че шансът да подгони съседките кози или овце е доста голям. Ако не желаете да ограждате имота си с голям зид, по-добре се спрете на някоя по-скромна порода палета, които също биха се вживели като стражари.

Благодарение на своите шнурове комондорът бива предпазен както от летните жеги, така и от зимните студове. Проблемни за него обаче биха се оказали проливните дъждове. Ето защо кучето трябва да разполага с голяма и здрава кучешка къщичка, в която да се крие, когато навън вали.

Имайте предвид, че честото мокрене, както и къпане, при тази порода могат да са фатални, тъй като козината на животното се нуждае от много часове, докато успее да изсъхне наистина добре. Ако космената покривка често бива навлажнявана, това, освен че ще повреди кучешката фризура, ще се отрази пагубно на хигиената на животното.

Куче Комондор

Когато кучето живее навън, космената му покривка често бива атакувана от външни паразити и всевъзможни боклучета. Така че се налага да наблюдавате постоянно четириногото и да го почиствате.

Отглеждане на комондор в апартамент

Въпреки че комондорът се отличава със забележителни размери, той може да бъде отглеждан успешно и в малки жилища, стига да се извежда навън достатъчно често. Разходките трябва да се осъществяват три пъти на ден, като е добре кучето да се контролира с повод, за да не изплаши някого на улицата.

Когато отглеждате куче с такава специфична прическа, неминуемо ще се сблъскате с нейните недостатъци. Ще забележите, че полепналите по кичурите на кучето треви, листа, сламки и бодили много бързо ще се озоват от поляната във вашия дом.

Ако не сте сред хората, които са готови да отделят повече време и усилия за почистването на кучето и жилището си, по-добре се насочете към домашен любимец с по-скромна фризура, която не изисква чак такова внимание.

Комондор и други домашни любимци

Според хората, които имат опит в отглеждането на тази порода, нейните представители не са сред най-общителните кучета. Оказва се, че те предпочитат компанията на хора повече от тази на други песове.

Когато се разхождат в парка те могат да се държат резервирано към други четириноги, а в много редки случаи да проявят агресия. Факт е обаче, че те напълно осъзнават с каква сила разполагат и за да нападнат друго куче, трябва да бъдат предизвикани сериозно.

Разбира се, не всички комондори се държат резервирано спрямо околните животни. Известни са случи, в които те се привързват освен към хора и към други домашни любимци. Това става обикновено, когато животните са израснали заедно.

Комондор и дете

Комoндорът е куче, което се държи приятелски с децата. Той бързо се привързва към малчуганите и е готов да ги придружава и закриля. Ако види, че някой застрашава живота на хлапе от семейството, той веднага би опитал да постави този човек на мястото му.

Въпреки добронамереното поведение на кучето, то не е най-подходящото приятелче за много малки дечица, тъй като би могло да ги изплаши с огромните си размери и необичаен вид. Детето от своя страна пък може да нарани животното, опитвайки се откъсне някой негов усукан кичур.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest