miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Съвместимост на различните рибки

Съвместимост на различните рибки

Рибки

Преди да вземете рибки, е необходимо да знаете предварително всичко за тях. Потърсете информация в интернет или при знаещи хора. Питайки продавача, по-скоро нищо конкретно няма да разберете, защото повечето от тях не разбират.

Много хора се заблуждават, че рибките служат просто за естетика в дома и не се съобразяват с редица важни неща при купуването им. Това, разбира се, е грешно поведение.

Затова преди да се сдобиете с новите си домашни любимци, трябва да знаете, че не всички видове рибки са съвместими. Така че, когато отидете в зоомагазина, не бива да избирате по външен вид, а да се съобразите с някои от изискванията на дадена порода.

Факторът съвместимост зависи от навиците на рибите. Съществуват много видове риби и много от тях не могат да живеят заедно. Агресивните, много активните риби не трябва да се държат заедно с пасивните, притежаващи цветни перки риби. Иначе няма да избегнете отхапване на перките. Можете безкрайно да изчислявате множеството несъвместими видове рибки, затова ще ви посочим някои от тях.

Могат да живеят заедно: Гупи; хелери; молинезии; скаларии; трихогастер (всички разновидности); златни рибки; телескопи; воалоопашати; неонови рибки и т.н. Всички видове барбуси живеят заедно.

Повечето живородки (семейство Poeciliidae) имат противоположни изисквания към параметрите на водата, спрямо рибите от семейството на разборите (Cyprinidae) и семейство Characidae. Гледането в един аквариум много често е свързано с проблеми.

Аквариум

Разбира се, не е изключено някои от горепосочените видове да не се спогодят, но това означава, че до някаква степен е нарушен естественият им хабитат и те не могат да виреят на спокойствие. Това се случва, когато има пренаселване на домашния аквариум.

Този проблем е свързан непряко с нарушеното съотношение литраж/двойка. Ако количеството риби в аквариума превишава допустимата норма, в такова водно пространство никога няма да се установи надеждно биологично равновесие, тъй като пренаселването влече след себе си прекалено бързо замърсяване на грунда с отпадъците на рибите, което на свой ред води до възникване на кисела среда в аквариума, а в бъдеще към разваляне на водата. Лошата среда може да провокира някакво заболяване или да накара рибите да се откажат от храна.

Например, стандартът за рибките от малки и средни размери се колебае от 7 до 15 литра на двойка декоративни риби. По-големите видове изискват 45-55 литра на двойка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest