Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Санбернар вкъщи

Отглеждане на Санбернар вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Санбернар

Санбернар е известна порода кучета, която се развъжда от векове. Предполага се, че тези умилителни великани имат родствена връзка с тибетски мастиф. През единадесетото столетие санбернарите били отглеждани най-вече в швейцарските Алпи.

Монасите, които живеели там забелязали, че четириногите са изключително умни и могат да се използват при издирването на хора. Друго тяхно уникално качество било, че могат да сигнализират за падаща лавина.

Въпреки огромната полза от тези четириноги, в продължение на няколко века те били почти неизвестни. Но след като през осемнадесети век славата им се понесла, започнали да се отглеждат не само като кучета спасители, а и като домашни любимци.

Първоначално санбернарите привличат главно с внушителния си външен вид. Кучето е високо около 80 сантиметра, а теглото му може да достигне повече около 100 килограма.

Тялото на санбернарите е мощно, мускулесто и масивно. Тази структура му позволява да извършва тежки преходи в планината, без да бъде засегнато от суровите условия.

Тялото на кучето е покрито от гъста, водоустойчива козина, която може да бъде дълга или къса. Тя е обагрена основно в бяло, като по нея се срещат кафеникави или червеникави петна.

Областта около очите на кучето пък е оцветена в черно. Съчетанието на тези три окраски придават на санбернар един много мил и благ вид.

Точно такъв е и характерът на този огромен пухчо. Той бързо се привързва към цялото семейство и е готов да му служи вярно докрай. Огромният интелект на тези четириноги и силно развитото им обоняние ги правят едни от най-полезните кучета.

Те са сред животните, които имат най-голям потенциал при дресиране, но независимо от това се нуждаят от постоянството, търпението и разбирането на своя господар. В никакъв случай не трябва да бъдат бити или дресирани прекалено строго.

Отглеждане на санбернар в къща

Отглеждането на санбернар в къща или ферма е най-желателно за кучето. Въпреки че този огромен питомец не е от най-шумните стражари, веднага би забелязал приближаването на гост към дома и би предупредил за него.

Ако живеете в къща и се чудите дали да задържите четириногото в жилището, или да го оставите да живее навън в кучешка колибка, по-добре се спрете на втория вариант.

Куче Санбернар

Знайте, че санбернарът има нужда от много пространство и от разходки. Нуждае се и от умствени и физически предизвикателства, за да може да се развива.

От друга страна, трябва да се има предвид, че тези кучета са предразположени към прегряване. Ето защо тяхната къщичка трябва да бъде разположена на възможно най-сенчестото място в градината, така че да се чувстват комфортно и през летните горещини.

По-отношение на зимните температури санбернарите нямат никакви претенции, дори ги предпочитат. Те също така обожават снега и биха се чувствали много щастливи да си играят в него заедно със своите стопани.

Дори и да превърнете санбернар в дворно куче, не забравяйте, че той се нуждае от също толкова ежедневно внимание, както и палето, което живее на дивана при господарите си.

Не забравяйте ежедневно да галите кучето и да му се радвате, тъй като в противен случай то може да се почувства нежелано и да се депресира.

Отглеждане на санбернар в апартамент

Санбернарът не е от най-подходящите за отглеждане в градска среда кучета. Както вече стана въпрос, той има свободолюбив дух и огромна енергия, която трябва да се изчерпи.

Ако все пак по някаква причина ви се налага да приютите този добродушен гигант в малкото си жилище, знайте, че той ще има нужда от многобройни и продължителни разходки всеки ден.

Обърнете внимание, че кучето е много лакомо и ако не се грижите за физическото му разтоварване има опасност то да затлъстее. Обездвижването ще се отрази и на неговото емоционално състояние и то ще се чувства нещастно и неспокойно.

Санбернар и други домашни любимци

Санбернарът е сред четириногите, които се разбират добре с други домашни любимци, особено ако са отраснали заедно. Ако живеете в къща и искате да отглеждате заедно с кучето и писана, има голям шанс двете животинки да се сприятелят.

Ако пък отглеждате песа заедно с куче от друга порода, също не би трябвало да има проблем. Разбира се, винаги съществува и изключения, така че подхождайте с повишено внимание, когато предстои на санбернара да влезе в контакт с друг домашен любимец.

Санбернар и деца

Санбернарът определено е от кучетата, които обожава децата в семейството и се разбира чудесно с тях. На кучето много му допада да прекарва време с дребосъците и изпитва силна необходимост да ги наглежда и закриля.

Към непознатите хлапета той невинаги е така любвеобилен, но пък рядко проявява враждебност. В общия случай подхожда с недоверие първоначално, но после бързо успява да се сприятели, ако малчуганите са добронамерени и не го дразнят умишлено.

Ако санбернарите ви харесват, разгледайте тези обяви за санбернари.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest