Miau.bg»Статии»Живини»Маймуна помете дрон с пръчка

Маймуна помете дрон с пръчка

Шимпанзе

Шимпанзе от зоологическа градина в Холандия създаде своя собствена зона, забранена за полети над клетката, където живее. Дрон прелитал над жилището на темпераментната маймуна в Кралската зоологическа градина в Амстредам, докато снимал филм за местната Animal TV, когато човекоподобното пощуряло, грабнало най-близкия прът и помело летящата машина.

Видеото на саморазправата на шимпанзето с безпилотната машина се превърна в истинска сензация буквално за часове. Редица телевизии, сред които Си Ен Ен и Фокс отделиха част от новинарските си емисии, за да разкажат за случая. Качения клип в YouTube вече събра няколко милиона гледания.

От видеото ясно може да се види, че шимпанзето е действа съвсем умишлено. След като обезвредило дразнещия дрон, маймуната и приятелите ѝ по клетка го наобиколили, за да разгледат какво е смутило спокойствието им.

Собствениците на машината съобщиха, че тя е повредена и няма шанс отново да полети. Видеото е достигнало до по-широката публика само благодарение на бързата намеса на служителите на зоопарка, които влезли в клетката, за да спасят останките на машината от разбеснелите се примати.

Макар и шимпанзетата да са най-близки по генетичен строеж до хората – тяхната ДНК е 98 процента като човешката, те имат една основна разлика - грубата сила. Интелигентните маймуни нападат поради няколко причини.

Най-често агресията идва от страна на мъжките шимпанзета, които са много силни и често се бият в дивата природа, за да защитават или да придобият територия. Те обичат спокойствието. Всеки непознат за тях обект е смятан за заплаха.

Агресията е естествен аспект от поведението на шимпанзетата. Точно и затова, макар и разрешени за отглеждане в много страни, тези животни не са подходящи домашни любимци.

В последните няколко години няколко непредизвикани нападения от шимпанзета превзеха новинарските заглавия. Последното от тях бе преди година в Института за шимпанзета Джейн Гудол в Южна Африка. Тогава при атака на маймуните пострадаха няколко човека, като част от тях бяха в критично състояние и едва бяха спасени от местните хирурзи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest