Порче

Нина НордНина Норд
Джедай
22615
Порче
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Домашното порче, известно като фретка, през последните няколко години е едно от най-популярните домашни животни. То е предпочитано от хора, които искат да бъдат различни от повечето стопани на домашни любимци, тъй като почти всеки има куче или котка. Стопаните на фретки винаги успяват да привлекат вниманието на всички, когато разхождат любимеца си навън с нагръдник и повод.

История на порче

Домашното порче - фретка, е горско зверче, което живее на територията на Европа. Векове наред порчето е било използвано за изработка на кожи. Постепенно е започнало развъждането му като домашен любимец и днес фретка може да се купи от зоомагазин. Фретката може прекрасно да живее с други животни - котки или кучета, стига те да не го възприемат като плячка, което е доста вероятно. Порчетата лесно са се превърнали в домашни любимци, защото обичат да спят в скута на стопанина си, постоянно искат да бъдат галени и гушкани. Според някои исторически източници първите порчета, които са били превърнати в домашни любимци, са живели в древен Рим.

Стандарт на порче

Домашното порче е дълго 35 до 60 сантиметра и тежи от 350 грама до 3 килограма. Женските са поне 35 сантиметра, мъжките са поне с десет сантиметра по-дълги. Главата на порчето прилича на конус. Очите са кръгли или бадемовидни, раздалечени са, а цветът им варира в зависимост от цвета на козината. Носът е триъгълен, ушите са малки, заоблени и доста раздалечени. Козината е мека, блестяща и копринена на допир. При някои порчета тя е гладка, при ангорските е по-дълга. Порчето може да бъде с козина в различните нюанси на кафявото, а също така черно или дори бяло. Тъмните порчета имат светли ивици по муцуната.

Грижи за порче

Можете да отглеждате вашето порче във волиера - голяма клетка с височина поне метър и покрив, за да не излиза любимецът ви когато не трябва. Можете да отглеждате порчето, без да го затваряте, като му дадете възможност да се движи из цялото ви жилище. При това положение ще се наложи да го обезопасите, защото фретката може да прегризе кабел на работещ електрически уред. Най-добре е, ако можете да държите през деня фретката на остъклен балкон, от който тя не може да излезе. Задължително е да има сенчесто място през лятото. Вечер можете да пускате порчето за няколко часа в жилището, а през нощта да го затваряте в клетка, за да спи.

Порчета

Ако порчето спи във волиера или голяма клетка, е добре да сложите някаква кутия, която да имитира къщичка. Така порчето ще се чувства много по-добре. Порчетата обичат да минават през тунели и лабиринти, затова можете да им осигурите някакви тръби, през които да преминават. Лесно можете да научите фретката да използва котешка тоалетна, тъй като тези животни са доста чисти. Не къпете често порчето, защото тогава се активират жлезите, които излъчват специфичната животинска миризма на любимеца ви.

Препоръчва се къпането на порчето да става веднъж месечно, като се използва бебешки шампоан или шампоан за котки. Не е добре порчето да се къпе с много топла вода, защото може да получи топлинен удар. Редовно проверявайте ушите на порчето си за инфекции и подрязвайте ноктите му. Добре е от време на време да водите порчето си на профилактичен преглед при ветеринар, както и за ваксинации.

Обучение на порче

Въпреки малкия си размер порчето е интелигентно животно и може да бъде научено на много неща. Но обучението трябва да започне, когато порчето е още съвсем малко. Тогава се започва с елементарни неща и трябва да проявите огромно търпение към малката животинка и в никакъв случай да не я наказвате физически, ако тя не изпълни командата ви. Все пак трябва да имате предвид, че порчетата по природа са диви животни и изисква много време и търпение да ги научите да изпълняват вашите команди. Ако фретката прави пакости, може да я наказвате, но много внимателно и без проява на жестокост към животното. Допустимо е да я заключвате в клетка, леко да я разтърсвате за врата, но много внимателно, за да не нараните животното. Ако фретката е направила наистина голяма пакост, можете да я напръскате с вода, защото това ще ѝ причини сериозен дискомфорт.

Хранене на порче

Можете да храните порчето си със суха храна или с натурални продукти. Трябва да сте наясно, че порчето е хищник и не е нужно да му давате плодове или зеленчуци. Организмът на порчето не може да ги усвои. Можете да храните порчето с риба, но трябва да му давате само пъстърва, скумрия, риба тон или сьомга. Повечето от останалите видове риби предизвикват анемия у порчето. Можете да давате на порчето си сварено илипечено месо - пилешко и телешко, а също така млечни продукти, с изключение на прясно мляко. Порчето ще хапва с удоволствие твърдо сварени яйца.

Ако сте решили да храните порчето си със суха храна, трябва да знаете, че можете да използвате само два вида сухи храни - за котки и такива, които са специално предназначени за порчета. Сухите храни, предназначени за кучета, не са подходящи за храненето на домашно порче. Не се препоръчва хранене на порчето с консерви за котки или кучета, защото те могат да предизвикат образуването на зъбен камък в устата на животинката. Ако храните порчето си със суха храна за котки, използвайте само храна от премиум клас, тя ще даде всичко необходимо на вашия любимец.

Ако се ориентирате към средния или ниския клас храни за котки или за порчета, допълвайте менюто на фретката редовно с минерали и витамини. Витамините от групата В са задължителни за доброто здраве на фретката. Препоръчва се храненето на порчета да става с храни за бременни котки или с храни за котки в бебешка възраст. Никога не смесвайте сухата храна за порчето с натурални продукти. Порчето трябва да се храни два пъти дневно, но не може да му давате сутрин суха храна, а вечерта натурални продукти, защото това обърква баланса на организма му и може да предизвика болести на отделителната система.

Домашно порче

Заболявания на порче

Порчетата са предразположени генетично към болести на кожата, а също така към проблеми с панкреаса, бъбречни болести, както и към подуване на стомаха и преплитане на червата. Много често домашното порче става жертва на страстта си към гризането на различни дребни предмети, които запушват червата му и в някои случаи това води до фатален край. Затова, ако порчето ви се движи из цялото ви жилище, трябва да махнете от пода абсолютно всичко, както и да обезопасите по някакъв начин кабелите на електрическите уреди. Порчето е предразположено към грип през есента, когато често се разпространява грип сред хората. Порчето обикновено се заразява от стопанина си и е добре веднага да бъде прегледано от ветеринар, за да не се получат усложнения.

Любопитни факти за порче

Обучените домашни порчета редовно се използват в холивудски продукции. Игралната приказка Звезден прах с участието на Мишел Пфайфър и Робърт Де Ниро представя сцена с порчета, които се освобождават от клетката си и атакуват злата вещица. Две порчета са звезди във филма от 80-те години на миналия век Повелителят на животните. Двете животинки сами се справят с всички команди, които им се дават, тъй като по онова време не са хит триизмерните ефекти в кино индустрията.

Въпреки че съществува мнение, че порчетата миришат ужасно, това не е така. Силна неприятна миризма издават само мъжките порчета, и то в любовния период. Ако е кастрирано, мъжкото порче не издава неприятна миризма.

Недостатъци на порче

Порчетата са склонни към копаене, така че ако имате саксийни цветя, вероятността да пострадат от домашния ви любимец е много голяма. Друг недостатък на порчетата е, че те обичат да крият предмети. Често се случва да вземат нещо, което е на пода, и да го скрият на място, където трудно ще го намерите. Трябва да внимавате да не оставяте на достъпни за порчето места гумени играчки. Порчето ще ги разкъса и ще глътне парчета гума. Това обикновено води до фатални последствия. В природата порчетата са доминиращи същества. Затова те постоянно ще проверяват стопанина си и ще се опитват да доминират над него периодично, за да разберат могат ли те да командват всички членове на семейството.

Ако желаете да си отглеждате порче, разгледайте нашите обяви за порчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest