miau.bg»Статии»Живини»Слоновете могат да откриват бомби

Слоновете могат да откриват бомби

Слонове
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

След делфините, кучетата и плъховете американската армия реши да впрегне и слоновете във военната си машина. Наскоро военни експерти зад Океана започнаха опити с най-големите сухоземни бозайници, като целта е да ги превърнат в сапьори.

Нешънъл Джиографик съобщи, че учени са открили, че слоновете могат да локализират бомби, тъй като животните имат вродена чувствителност към тротил. При проведени опити в американска база в Южна Африка питомен слон е успял да открие парче хартия, закрепено на дъното на кофа, с леки следи тротил по него. Кофата с елементи на взривното вещество била поставена сред десет други, съдържащи хартия, напоена с най-различни миризми.

Учените от Военната изследователска служба на американската армия ще се опитат да възпроизведат уникалното слонско обоняние. Стивън Лий от Изследователската служба на армията на САЩ разказва, че целта на проекта ще е животните да се изпращат в зони на конфликти, където те да търсят мини и заложени бомби.

Неколкогодишното изследване е установило, че слоновете имат по-добре развит нос от този на кучетата, стане ли въпрос за откриването на взривни вещества. На какво се дължи това, учените могат само да предполагат. От друга страна, кучетата са много по-добри в откриването на наркотици.

Екипът, работещ по проекта уверява, че военните няма да хвърлят слоновете в битка или директно да ги използват за откриване на експлозиви. Целта им е да се открие технология, която да възпроизвежда слонското обоняние.

В момента за локализиране на мини се използват преносими електронни детектори за експлозиви. Тяхната употреба обаче е опасна, защото те трябва да бъдат поставени в непосредствена близост до миризмата на взривното вещество, за да работят ефективно.

Слоновете обаче имат възможност благодарение на обонянието си да помиришат взривното вещество от повече от 100 метра, което е в пъти по-безопасно от сега действащата технология.

Освен да направят по-добри електронни сензори, военните биха могли да съберат проби от почвата или въздушни проби с дронове над предполагаеми минни полета и да ги изпратят на обучени слонове, за да ги тестват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest