Miau.bg»Статии»Птици»Амадини»Характеристики на зебровите амадини

Характеристики на зебровите амадини

Антония Р.Антония Р.
Джедай
6397
Зеброва амадина

Зебровите амадини са уникални пернати, които много хора отглеждат в дома си не само заради красивата им окраска, а и заради възхитителния им глас. Зебровите амадини се отглеждат лесно в домашни условия.

Многобройни научни изследвания са се опитвали да изследват песента за зебровите амадини. До момента със сигурност се знае, че птиците имат нужда от публика, която да ги слуша. Когато нямат аудитория амадините или не пеят, или е с много ниски тонове.

Зебровите амадини спадат към семейство Врабчови. Те са с големина около 11 сантиметра и тежат 12 грама. Името си дължат на черно-белите окраски по гърдите си. Тези ивици обаче са характерни само за мъжките от вида.

Цветът на човката при мъжкия и женския също се различават. При мъжкия тя е червена, а при женската – оранжева.

Предполага се, че амадините произхождат от Австралия. Представители на техния род обаче са разпространени и в Африка, Мадагаскар, Нова Гвинея и Югоизточна Азия.

Зеброви амадини

Зебровите амадини се разделят в 130 вида, разпределени в 49 рода.

Амадините избягват влагата. По време на дъждовния период в тропически условия те отлитат на юг.

Зебровите амадини живеят в ята от 50 до 100 птици, които се разделят на по-малки групи или двойки. Амадините са социални птици, като строга дистанция един от друг спазват само зрелите мъжки.

Амадините се обединяват в колонии, а при опасност бранят мястото, което се намира най-близо до гнездото им.

Зебровите амадини са моногамни птици и мъжкият и женската остават двойка за цял живот. Образуване на ново партньорство може да има, само ако единият от амадините почине.

Зебровите амадини гнездят в трънливи дървета и храсти, а понякога дори и в дупки в земята. Със специални звуци и танц мъжкият показва на женската къде иска да гнезди, а тя трябва да приеме или отхвърли съответното място.

Женската снася най-много до 5 яйца, които и двамата партньори трябва да мътят.

Амадините не обичат да бъдат улавяни с ръка. Ако решите да отглеждате тези птици трябва да контролирате теглото им с ограничения в храната, като им осигурявате калциеви добавки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest