Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Какви рискове крие кастрирането при котки

Какви рискове крие кастрирането при котки

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5464
Персийка
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Препоръчано за теб:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Кастрацията при котките е с най-малко рискове за здравето на животното. Страничните ефекти са минимални, в сравнение с хормоналните средства за контролиране на разгонването. Процедурата отдавна се е наложила като ранна рутинна във всички страни с добре развита ветеринарна медицина.

Kастрацията представлява хирургична процедура, при която мъжката или женска котка се лишава от възможността за размножаване. Докато при мъжките котки операцията представлява отстраняване на тестисите, то при женските се отстраняват двата яйчника и матката.

Кастрацията при котките се прилага, за да се предпазят животните от различни заболявания. При нея не само няма нежелани реакции, тя се прави именно с цел тяхното избягване. Въпреки това, в много редки случаи, е възможно да се появят някои неразположения.

При по-големите видове женски котки, в по-зряла възраст може да се появи трудност при задържането на урина. Проблемът обаче е лесно разрешим чрез хормонозаместваща терапия. При някои котки се наблюдава повишена склонност към напълняване. Това обаче също лесно се регулира с подходяща диета и осигуряване на по-широк диапазон за движение. Други странични ефекти и рискове не са регистрирани.

Котка

Освен физически, кастрацията може да се отрази и психически на котката. Много от стопаните се притесняват от това, че оперираният домашен любимец ще загуби своята жизненост. Специалисти обясняват, че фактори, като темперамент и интелигентност не се повлияват от кастрацията.

Дори напротив – неприятни навици, подсилвани от хормоните, напълно изчезват. Разбира се, навици, като уринирането навсякъде в дома, са установени и няма да изчезнат след кастрацията.

Ефект от кастрацията обаче се усеща върху сексуалното поведение. Всъщност, след процедурата то напълно изчезва. При котки, които вече са изпитали сексуална активност, някои от признаците може да се запазят. Това се наблюдава най-вече при мъжките котки. При тях мастурбацията може да се появи и след операцията.

С това изключение, при болшинството животни кастрацията е ефективен начин за елиминиране на развитието и прогресирането на обсебващото сексуално поведение. С нея се намалява желанието за бягане, а котката става много по-спокойна. Установено е, че кастрираните котки и животни изобщо живеят по-дълго.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest