Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Затлъстяване при котките

Затлъстяване при котките

МаринаМарина
Джедай
6
Затлъстяване при котка

Затлъстяването при котките е опасно състояние, дори и ако то е в умерена форма. Често причините са прекомерен прием на храна, както и липсата на движение.

Опасностите идват от натрупването на мазнини по цялото тяло, което довежда до затруднения в движението, в храносмилането, а понякога са налице и проблеми с дишането.

Установено е, че наднормено тегло при котките се наблюдава по-често при такива на средна възраст, и особено между 5 и 10 година. Предразположени към затлъстяване са и кастрираните писани, както и тези котки, които живеят на закрито.

Симптомите, за които трябва да внимават стопаните на тези миловидни домашни любимци, са повишаване на телесното тегло и затруднено движение.

Като фактор за наддаване на килограми при котките се споменава и похапването на повече лакомства и котешки храни, богати на калории. По тази причина важно условие е отглеждащите котета да внимават с какво хранят четириногите си любимци.

Котки

Затлъстяването се развива, когато приемът на енергия надвишава енергийните нужди. След това излишната енергия се съхранява като мазнина. И най-честата причина е прехранването на котките.

Важно е да се създаде калорийно изчислен и балансиран хранителен режим, за да отговаря той на физическата активност, възрастта и нуждите на животното. Също пухкавите четериноги трябва да си играят достатъчно през деня, за да не се стига до затлъстяване.

Понякога причина за наднорменото тегло на котките е налично заболяване. Такова може да бъде хипотиреоидизмът (проблеми с щитовидната жлеза), също хиперадренокортицизъм (хиперфункция на надбъбречните жлези ), инсулинома (тумор на панкреаса).

Диагнозата се поставя с измерване на теглото и физикален преглед от ветеринарен лекар, който трябва да определи и степента на затлъстяване на домашния любимец.

И разбира се лечението е насочено основно към котешка диета за намаляване на наднорменото тегло. Това се постига чрез намален прием на храна и повече движения. Препоръчват се храни, богати на протеини и фибри, но бедни на мазнини.

Голяма част от котките са предразположени към затлъстяване, като сред тях са породите: бирманска котка, рагамъфин, сиамска котка, персийска котка, манкс, британска късокосместа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest