Miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Как да храним чинчилата

Как да храним чинчилата

RalitsaRalitsa
Новак
19
Чинчила

Чинчилата е симпатичен гризач, чиято родина са далечните земи на Южна Америка. Чинчилите са дълголетници сред гризачите. Подходящото хранене и добрата грижа са условия новият ви домашен любимец да бъде с вас 15 или дори 20 години.

Клетките на чинчилите трябва да са просторни, покрити с пясък и редовно почиствани. Като цяло те са много чистолюбиви животни, не миришат и не създават много грижи. Привързват се към стопаните си и търсят тяхното внимание. Любопитни са и с интерес изследват всичко ново.

Подходящи храни на чинчилите са богатата на протеин и минерални вещества люцерна, семената, ядките и изсушена трева. Поинтересувайте се в зоомагазина за специалните смески за чинчили. Гранулирана храна се дава на животинчето по една до две супени лъжици сутрин и вечер.

Това са и основните хранения на чинчилата, които трябва да се извършват по едно и също време. Добре е храната да се поставя в метални, а не пластмасови съдинки. Същото важи и за поилката. Водата на чинчилата трябва да се сменя ежедневно.

Един от задължителните елементи в дневното им хранене трябва да е сеното. Сушените растения с по-дебели стъбла чинчилата използва, за да поддържа зъбите си. Отделно в клетката можете да оставите и сухи клонки, с които животинчето също ще играе и ще гризе. Както стана ясно, люцерната също е подходяща за гризача храна, но при нея трябва да се внимава с количеството.

Прекаляването може да доведе до нарушена функция на храносмилателната им система и пикочните пътища. Както и до други проблеми при чинчилите. За да разнообразите дневното им меню, давайте им още добре измити и леко сварени дървени клонки от плодоносни дръвчета. Тези гризачи обичат още листа от глухарчета и пълнозърнести храни, но отново в малки количества. Спазвайте пропорциите, за да живее чинчилата ви щастливо и дълго.

Противопоказно е да храните чинчилата с продукти, съдържащи захари. Организмът им не може по подходящ начин да ги обработи, ето защо в никакъв случай не им давайте нищо сладко, дори и сушени банани или стафиди. Трябва да се внимава също и с продуктите, съдържащи много мазнини, както и със суровата храна, която води до подуване.

Ако сте решили да отглеждате чинчила и вече сте запознати с всички необходими грижи за това пухкаво създание, разгледайте тези обяви за чинчила.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest